Nyílt nap a Pántlikánál

A Pántlika pincészet üzletpolitikáját soha nem értettem. Valami egészen biztosan nagyon félrement az első értekezleten, amikor kitalálták, hogy pont ugyanolyan vállalhatatlan reduktív bort izét kellene előállítaniuk, mint amilyet a Varga pincészet csinál, de nem mindenhonnan összevásárolt lim-lom szőlőkből és olasz mustsűrítményből, hanem saját maguk által előállított az alapanyagból - ami szükségszerűen drágábbá teszi az ugyanabban a kategóriában induló terméket. Ahogy az előző borásszal beszéltem, a bort felvásárló éttermeknek kifejezett elvárása volt az évről évre ugyanolyan bor, évjárat hatástól függetlenül. Engem mindig pont olyan őszinte szomorúsággal töltött el,ez a pincészet árasztja el dörgicsei borral a piacot, mint az, hogy a Knorr terméke után a dörgicsei csibelevessel azonosítják ezt a falut (csibéből nem főztek levest nálunk, mert nincs elég íze, a kiskakasok rántott csirkeként kerültek az asztalra).

 

Borkombinát.

 

A borászat élén azonban vezetőváltás történt, és az új szakmai vezetés új szemlélettel jelent meg: komolyabb, fahordós borokat is készítenek. Az első ilyen bor 2011-ben termelt szőlőből készült, hozamkorlátozás, ökológiai gazdálkodásra való áttérés, battonálás, hosszú ászkolási idő fémjelzi az új technológiát. És meg is lett a fáradozás eredménye: az olaszrizlingből előállított bor határozottan jó irányba indult el. Van teste, egyensúlyban van, sőt, van illata is, ami ennek az évjáratnak ezen a területen nem volt jellemzője, annyira elégett a szőlő. Lehet morfondírozni azon, hogy a battonálás által adott vajas ízhatás kissé eluralja a bort, ami egyébként kiemeli a hordó vaníliásságát - de ez egy teljesen vállalható, ihatós bor, és a magam részéről sokkal jobban örülök az eredménynek, mint amekkora késztetést érzek a morfondírozásra.

 

Látványpince. 

 

Magamtól soha nem jutott volna eszembe újra megkóstolni a Pántlika borait, de rendeztek egy nyílt napot, ahol a gyerekek számára kihagyhatatlan programok voltak: pl. felfújható csúszda és lufit hajtogató bohóc. Engem legjobban a kétszázvalahány milliós támogatással épült új pince érdekelt, be is neveztem tárlatvezetésre és magammal vittem a fiamat is, aki becsülettel helyt állt: csak a vége felé vesztette el az éreklődését. A pincén kívül egy szexárdi néptánccsoport bemutatóját láthattuk, ami a feleségem szerint, aki maga is néptáncolt, igen színvonalas volt. Az ezt követő táncházban a kislányok is beálltak a körtáncba, amit nagyon élveztek. Szerintem a buli fénypontja a zenekar volt, a nótázás (és az ezzel párhuzamos lerészegedés) az egyetemi éveimet idézte - az agrárbulikkal ellentétben azonban itt nem birkapörköltöt lehetett enni, hanem egészben sült malacot, ami fantasztikusan finom volt.

 

Gombóc a táncházban.

 

Mintegy nonpluszultraként találkoztam a pince tulajdonosával, Töröcskei Istvánnal, akit némi hezitálás után mégsem szólítottam keresztapának. Pár szót beszéltem vele, halk szavú, udvarias figura, aki sajnos nem ajánlotta fel, hogy elintéz nekem néhány száz hektár földet, ha szépeket írok róla ezen a blogon.

2013.08.02. 11:39

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr65426469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elkeseredett.polgar 2013.08.09. 11:18:43

"A pincén kívül egy szexárdi néptánccsoport bemutatóját láthattuk..."

Szexárdi? LOL.

Tóth-Ferenc (törölt) 2013.08.10. 16:36:56

Khm. Aztán amikor találkoztál a tulajjal, elmondtad neki, hogy fikázni szoktad a borait?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.08.10. 16:41:21

@Tóth-Ferenc: Nem tudom, szerinted az "ez az első értelmes bor ami itt készült" valamint az "eddig totális tévúton jártak" és a "többi vállalhatatlan, különösen az a rosé borzalmas" szófordulatokból lejöhetett nekik? Nyersebben kellett volna fogalmaznom? Most kicsit elbizonytalanítottál.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.08.10. 16:41:21

@Tóth-Ferenc: Nem tudom, szerinted az "ez az első értelmes bor ami itt készült" valamint az "eddig totális tévúton jártak" és a "többi vállalhatatlan, különösen az a rosé borzalmas" szófordulatokból lejöhetett nekik? Nyersebben kellett volna fogalmaznom? Most kicsit elbizonytalanítottál.

Tóth-Ferenc (törölt) 2013.08.11. 15:31:21

Ha az egyenes beszédet "nyers fogalmazásnak" mondod, akkor igen. Sose szerettem(és nem is fogom), ha valaki csak kerülgeti a lényeget, célozgat, pláne ha még azt is elvárja, hogy a mellébeszéléséből találja ki az emberfia, hogy mire gondol.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása