Biológiai védekezés eszköztára a szőlőben

A szőlő növényvédelme, permetezés témakörben ez a post a biológiai növényvédő szerekről szól. Ebben segítségemre van a Biocont Kft. honlapja, amely cég egyébként az ökológiai gazdálkodásról szóló könyv növényvédelmi fejezetének kidolgozásában szakértőként működött közre. A növény fenológiai fázisainak tagolása és az egyes fenofázisokban a szőlőre leselkedő veszélyek természetesen változatlanok, így csak a permetező szereket ismertetem.

 

Fontos! A biológiai védekezést csak akkor szabad választani, ha a gazda a szőlő közelében van, és szükség esetén (azaz amikor fertőzés-előrejelzést kap, vagy az időjárási vioszonyok megkövetelik) azonnal el tudja végezni a szükséges permetezést.

 

A lisztharmat ellen a Thiovit Jet-et ajánlják, amely a Syngenta technológiában is szerepel. Kéntartalmú permetszer, amely (állítólag) kevésbé perzseli a szőlőt.

 

Perenoszpóra ellen a réztartalmú Pomuran-t javasolja a technológia, ami réz-hidroxid formájában tartalmazza a rezet, ami (állítólag) jobban hasznosul, mint bármilyen más rézkészítmény.

 

Atkák ellen ragadozó atkák telepítése ajánlott (erről az atkákról szóló cikkben már írtam), szőlőmoly ellen meg a tavaszi időszakban egy olyan légtérterítési eszközt (feromonfelhőt) ami legalább 3 hektáros birtokon használható, a hernyóik ellen pedig a Dipel ES néven forgalmazott Bacillus Thuringiensis készítményt. Személyes tapasztalatom (7 év) szerint rovarok elleni védekezésre semmi szükség nincs, de ha valahol mégis megjelennének a szőlőmolyok, ezeket a barátságos szereket használjuk.

 

Az eddig leírtaktól nem ugrottunk hátraszaltót meglepetésünkben, ami a hagyományos, permetezésre alapuló technológiákban nem szerepel, azok a következő növénykondícionáló, kiegészítő szerek:

Kálium-vízüveg, amelynek hatásmechanizmusára vonatkozó kérdéseimre az alábbi választ kaptam:

 

A K-Vízüveg valóban mechanikailag kondícionálja a növényt az epidermisz megkeményítésével, megvastagításával. Ez a védőréteg a szer felszáradása után alakul ki. Ezzel az olyan gombabetegségek fertőzését lehet megelőzni, amelyek az epidermisz sejtekbe hatolnak be, vagy sebzések következtében fertőznek. Tehát elsősorban a lisztharmat és részben a botritisz fertőzés megelőzésében játszik szerepet a K-vízüveg. Tehát a sztómákon át fertőző peronoszpórát nem lehet e készítménnyel megelőzni.

 

Emellett a K-vízüveg a létfontosságú káliummal is optimális (tehát nem túl nagy) mennyiségben látja el a növényt, ami az erős immunrendszerhez alapvető fontosságú.

 

A K-Vízüveg valóban mechanikailag kondícionálja a növényt az epidermisz megkeményítésével, megvastagításával. Ez a védőréteg a szer felszáradása után alakul ki. Ezzel az olyan gombabetegségek fertőzését lehet megelőzni, amelyek az epidermisz sejtekbe hatolnak be, vagy sebzések következtében fertőznek. Tehát elsősorban a lisztharmat és részben a botritisz fertőzés megelőzésében játszik szerepet a K-vízüveg. Tehát a sztómákon át fertőző peronoszpórát nem lehet e készítménnyel megelőzni.

 

Emellett a K-vízüveg a létfontosságú káliummal is optimális (tehát nem túl nagy) mennyiségben látja el a növényt, ami az erős immunrendszerhez alapvető fontosságú.

 

Ha a kálium-vízüveget (A komponens) HF-Mycol néven forgalmazott szerrel (B komponens) egészítik ki, akkor annak az Oikomb nevű permetszer lesz az eredménye. A B komponens elsődleges hatóanyaga az édeskömény olaj, de tartalamaz szaponint és lecitint is. Ezen növényi hatóanyagok a gombafertőzések gyógyítására is alkalmasak, ami ritkaság a biológiai védekezésben.

 

A következő növénykondícionáló szer egy bór tartalmú lombtrágya, a Prev-B2.

 

A bór fontos szerepet tölt be a virág- és termésképzésben, a szénhidrátok és egyéb asszimiláták felhalmozásában és szállításában, a gyökér- és szállítószövetek kialakításában és ezzel összefüggésben a tápanyagok felvételében és hasznosításában. Biztosítja a sejtfalak rugalmasságát, így javítja a növény vízgazdálkodását. Növeli a gyümölcsök cukortartalmát és javítja a termény tárolhatóságát. Tehát bór hiányában hozamcsökkenéssel és számos olyan problémával szembesülünk, mint például az osztódó szövetek, hajtáscsúcsok elhalása, virágok lehullása, hiányos termékenyülés, rossz kötődés, gátolt termésfejlődés és a beltartalmi értékek romlása. A bór hiányának első, szembetűnő tünete a fiatal levelek fakósága és lankadtsága. Szőlőnél jellegzetes tünet az ún. "madárkás fürt", mely a hiányos termékenyülésből adódik. Ezért fontos a kiegyensúlyozott bórellátás, melyet lombtrágyázással lehet optimálisan biztosítani.

 

Erre a célra kiváló a PREV-B2 lombtrágya 2,1%-os bórt tartalmaz, mely vivőanyaga a hidegen préselt narancsolaj. A narancsolaj egy rendkívül sokoldalú anyag. Kiváló tapadásfokozó hatással rendelkezik, ezért az tökéletesen hasznosul, a növény azt valóban felveszi és hasznosítja, ezért a PREV-B2-t 0,15-0,3%-os koncentrációban elegendő kijuttatni (forrás: édenkert.hu).

 

Mind a lisztharmat, mint a perenoszpóra elleni vegyszerek kiegészítője az Alginure nevű készítmény, ami a növény saját immunrendszerét aktivizálja a kórokozók ellen.

 

Az ALGINURE nevű növénykondicionáló készítmény tengeri alga kivonatot, növényi aminósavakat, poliszacharidokat, káliumot és foszfátokat tartalmaz olyan összetételben, ami kb. 2 óra alatt beindítja a szőlőben a védekezési reakciókat. Ezek a védekezési reakciók rendkívül sokrétűek: a sejtek hidrogén-peroxid képzése a sejttel együtt elpusztítja a kórokozót, a szalicilsav, a jasmonsav, az etilén, a sztilbén, a reszveratrol, a különböző fenolok, a szaponin és a lignin mind-mind a kórokozókat elpusztító anyagok. Ezek közül soknak az emberi immunrendszer fenntartásában, erősítésében is szerepe van. Gondoljunk itt a szalicilsavra, melynek legismertebb formája az acetil-szalicilsav, ez az aszpirin hatóanyaga. Az emberi egészségmegőrzésben már ismert a polifenolok és rezveratrolok szerepe is, ez utóbbi a rák- és érrendszeri betegségek megelőzésében fontos.

 

Ezeknek az anyagoknak a képzését az ALGINURE közvetlenül beindítja a növényben, tehát a rezisztencia indukálása növeli az embernek is fontos immunanyagok koncentrációját a kezelt növényben.

 

Még egy fontos biokémiai folyamatot indít el az ALGINURE-ban található anyagok kombinációja: az ún. PR (pathogene related azaz kórokozóhoz kötődő) enzimek bioszintézisét. Ezek is közvetlenül a kórokozók elpusztítására jönnek létre, a PR5 fehérje például egy kitináz, tehát a gombafonalak és spórák kitinvázát bontja le. Érdekes még megemlíteni, hogy a rezisztens szőlőfajták éppen ezeket az anyagokat termelik folymatosan és így képesek a betegségeknek ellenállni. Az érzékeny európai szőlőfajták pedig, mivel mind a peronoszpóra mind a lisztharmat Amerikából érkezett kontinensünkre valamikor az 1870-es években, ezért nem ismerték e kórokozókat és a mai napig nem tudtak ellenállóképességet kialakítani azokkal szemben (forrás: Biokontroll).

 

A levél felszínén a pH érték befolyásolásával segíti a növény fejlődését a Vitisan nevű készítmény. A Biofa cég készítménye alkalmas mind a lisztharmat, mind a botritisz megelőzésére. A termék kálium-hidrogén-karbonát tartalma kettős hatással segít a szőlőnek a kórokozók leküzdésében: egyrészt erősen lúgos kémhatásának köszönhetően fertőtleníti a lomb és a bogyók felszínét, másrészt kálium tartalma növeli a növény ellenálló képességét. (Forrás: Agroinform

 

A Biocont technológiát nem tudom egyszerűen idemásolni, mert az a legfeljebb 12 éves gyerek a számítástechnika szakkörből, aki a honlapjukat készítette, egy nyomorult táblázatot készített az szokásos grafika helyett, ami egyrészt beilleszthetetlen, másrészt még a másolás is le van tiltva. Biztosan rengeteget agyalt rajta az adatgazda, hogy micsoda veszteséget jelent nekik, ha a csak náluk kapható szerekre épülő technológi más honlapokon is megjelenik.

2013.05.01. 21:57

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr275260116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyPeterMaci 2016.05.10. 17:51:33

Szia Rambó!
Hajtottam a netet, hátha találok boltot, ahol lehet venni Oikomb-ot, K-vízüveget, de nem jártam sikerrel. Te honnan szerzed be őket?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.05.11. 09:12:14

@NagyPeterMaci: Szia! Megmondom őszintén, nem tudom, hol lehet ezeket a szereket megvenni. Anno a Biocont Kft. tűnt olyannak, akik ezzel foglalkoznak, de nekem soha nem sikerült elérni őket. A webboltjuk teljesen kiszámíthatatlanul vol üres mindenféle cuccukból - bár idén éppen tudtam venni tőlük kiskerti mennyiségű talajtakaró növényt.

Egyszer beszéltem egy K-vízüveg árussal, akitől a hatásmechanizmust megtudtam - de ez évekkel ezelőtt volt, azóta elfelejtettem, hogy ki lehetett az illető. Szerintem ennek van ipari felhasználása is, tehát házartási boltban is beszerezhető.

Ezeket a szereket én nem próbáltam - egy ismerősöm a K-vízüveget igen. Azt hiszem, hogy az olajos permeteken túl (sima narancsolaj) én csak a legolcsóbb lombrágyával fogok nyomulni a réz+kén mellett.

A méregdrága készítmények (Alginure, Prev-B) NÁLAM nem váltották be a reményeket. Szerintem a bór lombtrágya tizedéért beszerezhető a Fitohorm változatból, a mellé tett varázsduma pedig netto bullshit.

NagyPeterMaci 2016.05.11. 10:52:45

@RAMBO: Köszi, sajnos a biocontal nekem is hasonló gondom van.
Az a nagy gondom, hogy vannak tőkéim, amik eléggé atkafertőzözzek lettek (azt hiszem, ott rontottam el, hogy az elhúzódó fakadás miatt nem lett beiktatva még egy kénes kezelés), és kellene valami megoldás, lehetőleg bio, ami kicsit gyéríti az atkákat, hogy a szőlő magához térjen. Az olajos permet most még megoldás lehet?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.05.11. 11:48:25

@NagyPeterMaci: Igen, Thiovittal pl. Lehet narancsolajat külön kapni.

NagyPeterMaci 2016.05.11. 23:38:56

@RAMBO: Nevikén volt kéznél, olajos az is, most azt kapott, aztán majd ha ez nem jó, adok neki mást.
Köszi.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása