Szőlőtelepítés engedélyezése V.

Újabb szükséges (de nem elégséges) feltétel teljesült a szőlőtelepítés engedélyezéséhez: a mai napon megjött a talajvédelmi terv. A vizsgálatot a Pannon Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászai Kutatóintézete végezte el. Dr. Varga Péter rendkívül kedves ember, igazán mindent megtett azért, hogy az engedélyezés majd minnél símábban menjen.

 

Vörös agyagos redzina a Halom hegyi területen. A rétegek: márga, bazalt, vörös agyag.

 

Nézzük, miként készül a talajvédelmi terv!

 

1. Elsőként el kell készíteni a kutatóárkot. Ezt érdemes markolóval kiásatni, de persze kézzel is lehet. A gödörnek másfél méter mélynek kell lennie, és olyan szélesnek, hogy egy ember elférjen benne. Az egyik fala függőleges legyen (hogy látszódjanak a talajszintek), a másik lejtős, hogy a mintavételező szakember le tudjon menni bele.

 

2. Miután az árok elkészült, ki kell hívni a talajvédelmi tervet elkészítő szakembert, hogy vegyen mintát a földből. Ez nekem több hetes várakozást jelentett, mivel nagyon sok munkájuk volt.

 

3. A mintavételezésen kívül kell készíteni egy helyszínrajzot is, amin fel van tüntetve, hogy a területről honnan vették a mintát. Az alapját a Google map segítségével készítettem el: kinyomtattam a terület műholdképét, és MS Paint programmal (ez minden Windowsban ingyenes) körberajzoltam az engedélyeztetni kívánt terület határait.

 

4. Amíg a laboratóriumban elemezték a földem összetételét, addig kifizettem a talajvizsgálat díját. Egy kicsit meg kellett kapaszkodnom az összeg hallatán: területenkét 90.000 forintba fáj egy vizsgálat. Ez azért fájó a kis szőlészetemnek, mert két, egyenként kb. 2000 négyzetméteres telekre próbálok telepítési engedélyt szerezni.

 

5. Ha beérkezik a talajvizsgálat díja, megküldik az elkészült talajvédelmi terveket. A procedúra az elejétől a végig kb. hat hetet vett igénybe: három hetet vártam a mintavételre, majd - mivel a laboratóriumot akkreditálták -, emiatt egy kicsit elhúzódott a vizsgálat.

 

A vizsgálat eredménye:

 

A beccei szőlő talaj típusa Közép és Délkelet-európai barna erdőtalajok főtípusába tartozó Ramann-féle barna erdőtalaj típus, visszameszeződött altípus. Átlagosan 8-as pH-jú, enyhén lúgos talaj, a kilúgozási és felhalmozódási réteg pH-ja között szinte nincs különbség (8,06 és 8,02). Bár ez a talaj általában löszön alakul ki - Beccén az alapkőzet mészkő. Eddigi tapasztalataim szerint ez a talaj maradéktalanul segíti a fajtajelleg bemutatását.

 

Ahogy azt korábban már írtam, olyan termőhelyeket keresek, amelyek talaja nagyon eltér a már meglévő területekétől. Ennek megfelelően választottam a halom-hegyi területet, amelynek talajtípusa a kőzethatású talajok főtípusába tartozó rendzina típus, vörösagyagos rendzina altípus. Ezek a talajok szénsavas meszet tartalmazó alapkőzeten (mészkő, márga) alakulnak ki, a mi területünkön ebben a vörösagyag is szerepet kap. Egy nagyon változatos talajról van szó, amely - reményeim szerint - érdekes kőzethatású ízekkel fogja gazdagítani a bort.

 

2012.12.22. 00:07
Címkék: engedélyek

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr664973252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirfandlia 2013.01.03. 10:28:57

Van ott bazalt tényleg? Milyen formájú, mennyire van mélyen? Hajrá egyébként, bámulatos a bulldog tempód.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása