Lótok-futok

Ehhhh, most van a felkészülés időszaka a jövő évre. Igyekszek mindent fejben tartani - és ez azzal a memóriával, ami nekem van, egyáltalán nem könnyű. Mindenekelőtt folytatom a szőlőt telepítés engedélyezésének folyamatát: a múlt héten elmentem Miskolcra, ahol megvettem a telepítési jogot. Kitöltöttem a kitöltendőket (részletesen erről majd egy külön postban) és feladtam a postán az MVH-nak. A múltkor postafordultával reagáltak, ha minden OK, akkor talán még idén (de legkésőbb januárban) lesz jogom ahhoz, hogy benyújtsam a telepítési engedélyt a nem szőlő besorolású termőterületeinkre. A másik szál, a talajvizsgálat is halad a maga útján. (A harmadikkal, a tulajdoni lappal még nem foglalkoztam, majd az ügyvédünk kikéri, annak ropogósnak kell lennie a benyújtáskor, különben nem lehetne kiszűrni azokat az embereket, akik szórakozásból mások termőhelyére kérnek telepítési engedélyt. Gondolom, ez olyasmi egyszerű szórakozás lehet a borvidékeken, mint máshol a telefonbetyárkodás.)

 

Közben oltványokat is próbálok szerezni: még most pontosítanom kell, hogy mennyire lesz szükség. Több forrásból jön össze a oltvány: a fekete szőlőt (remélem) Szentesi József segítségével kapom meg, az egyik vágóban az oda nem illő tőkéket át akarom oltatni Márkus Mónikáékkal, a harmadik rész Dobosiéktól jön nyár közepén Szentantalfáról (ehez saját vesszőt viszek), de kell még Mészároséktól is vennem Juhfarkot és Furmintot. Nem kis sürgés-forgás lesz nyáron a szőlőben, de ha megsegít a Jóisten, akkor talán célegyenesbe fordulnak az ültetvények. Fogalmam sincs, hogy ebbe a procedúrába hogyan kavar bele az engedélyeztetés - remélem nem akarnak példát statuálni, mint a Tanuban.

 

A telepítéshez trágya is kell. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb helyen a trágya szó alatt friss ganajt értenek, pedig ahhoz, hogy abból trágya legyen, előbb fel kell táródnia (trágyasilóban vagy prizmában). A jól beérett istállótrágya morzsalékos szerkezetű, benne szamaszálak nem látszanak, és nem büdös, hanem inkább földszagú. No, ilyen trágyát keresgéltem, és talán sikerült is találnom, amit persze el is kell hoznom a szőlőbe és ki kell juttatni. Ez megint nem egyszerű, mert megfelelő kocsi kell a szállításhoz, majd megfelelő trágyaszóró a kijuttatáshoz. A nehezebben megközelíthető területekre pedig kosarazni kell a trágyát. A trágya kiterítés után azonnali beszántást igényel, különben nitrogéntartalmának igen jelentős része elillan. Tehát a szállítás-kijuttatás-beszántás műveletsort nagyon precízen össze kell szervezni. Ezzel kapcsolatban sokat gondolok Zotykos cimborámra, talán nem felejtett annyit az IBM-nél mióta tőlünk elment, hogy egy efféle "hordjátok szét ezt a kupac trágyát" jellegű feladatot még rá lehetne bízni.

 

Időnként rátelefonálok az építőmesterre, hogy ugyan, sikerült-e már az alsó pince ajtajának zárát megcsinálni - elképesztően vontatottan halad minden - és meghallgatom, hogy miért nincs kész még mindig, demárcsakmégegyhét. Azt sose mondja meg, mikortól kezdődően még egy hét.

2012.12.10. 21:44

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr34958817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papp_schubert 2012.12.12. 19:51:25

Most komolyan a fekvőgipszes Zotykossal akarod széthordatni a trágyát? :)

Hajdu Z. 2012.12.12. 21:10:41

Jó estét.
"a telepítési engedélyt a nem szőlő besorolású termőterületeinkre" - de ugye kataszterbe sorolt területről van szó?

"különben nem lehetne kiszűrni azokat az embereket, akik szórakozásból mások termőhelyére kérnek telepítési engedélyt"
Nem szórakozásból, inkább tévedésből, aminek nem is annyira a telepítésnél, mint a kivágásnál van kínos következménye. A "saját tulajdon" pontatlan ismerete, illetve a kivágási támogatás igézete nem egy embernek okozott igen komoly kellemetlenséget.
Egyébként a tulajdoni lap szerepe nem is elsősorban a "tulajdonosi", hanem a használati jogok tiszteletben tartatása, mivel azt azért a többség tudja, hogy hol is van a területe, amiről igen nagy százalékban megfeledkeznek (vagy csak mellőzik), az a különböző haszonélvezeti és egyéb jogok tulajdonosaival, vagy épp a tulajdonostársakkal való egyeztetés. gyján, az itt

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.12.13. 12:37:47

@Hajdu Z.: természetesen: besorolt, első osztályú termőhelyekről van szó.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása