Az elmúlt hetekben többször hívtam anyut, aki siralmas helyzetjelentéseket közölt a szőlőről: minden kóladt, kiszáradt, pusztul, a szőlők apró fekete sörétek csak a tőkén, amelyek közül egyébként minden harmadikon az ESCA tüntetei jeletkeznek, az új telepítés egy szálig kipusztult, és minden falubeli szőlőtermelő az öngyilkosság gondolatával foglalkozik, ha már ugyan meg nem tették, mert ő ugyan ki nem megy az ajtón ebben a rohadt melegben. El is könyveltem magamban, hogy ezt dobta a sors, idén megint nem lesz borom, jövőre az egész területett bevetem tavirózsával és kaktusszal, hátha az egyik bejön, mert vagy baromi nagy esők lesznek, vagy pokoli szárazság, az előző három év meteorológiai statisztikái alapján.
Sárfehér |
Hétvégén, amikor végre le tudtam menni Dörgicsére, egészen más kép fogadott a szőlőben. A rétek valóban sárgán ropognak a szárazságtól, de a szőlő - gyönyörű. Idén a fürtzáródás környékén volt eső, ha nem is sok, és pont akkor nyitottuk meg a földet a késes kultivátorral, így a szőlők "hólyagosodása" - az aszályhoz képest - rendben megtörtént. Igaza van Jásdi Istvánnak, a térség elbírt volna lényegesen több csapadékot is - de tavalyihoz képest a bogyók kóstolása alapján mégis diadalmenet az én szőlőmben az idei év (eddig).
Góhér |
Sárga muskotály |
A gyerekekkel jártuk át a szőlőt, minden fajta ízes már, és kb. 2 hét múlva (ha megmarad addig) meg tudom ejteni életem első öreg sárfehér szüretét. A szőlő nagyon finom, egészen különlegesen kellemes íze van - és néhány fürtön aszusodott bogyók vannak! Ugyanezt lehet elmondani a gohérról is, de másként. ott még határozottabbak a savak, még zöldebb az íz, de az is nagyon finom, kicsit a chasselasra emlékeztet az íze. A sárga muskotály beérett (nekem egy német bio fajta van, aminek olyan vastag a héja, mint egy fehérözön paprikának, a pestisnek is ellenáll, de cserébe áztatás után erősen cseres ízű lesz a must), a levének az íze és illata fajtajelleges és nagyon finom. Ezt a fajtát áztatás nélkül, utoljára fogom préselni, a villámgyors léelválasztás után a tervek szerint egy 30-50 liter bor lesz belőle.
A rizling vágó alsó széle nagyon gyöszös vesszőket hozott, a fürtöcskék is gyerekökölnyiek rajtuk - de cirmosak, és édesednek. Szerencsére idén azt a biznyos szalmaízt nem érzem a szőlőn, ami tavaly megkeserítette az életemet, aromás finom bogyók teremtek. Szerintem a terméskorlátozás - a két évvel ezelőtti, még az előző tulajdonos általi megszakítás után - most kezdi éreztetni a hatását.
Olaszrizling |
Juhfark |
És van az új szőlő, amiben olyan fajtakavalkád van, hogy egy ampelográfus sikoltozna örömében. Még óriási fürtű vörös szőlők is teremnek - hála Istennek, nem Otelló, mert annak még a szagát is utálom - amelyek nemcsak berétek mostanra, hanem cseppet még töppedtek is, így pompás csemegeszőlőnek bizonyultak. Ezt a fajtaösszevisszaságot egybe szüretelem a rizling után, és vagy leadatom valakivel a Varga borkombinátnak, vagy csinálok belőle ihatós bort, amit egy kocsmának fogok eladni.
Évek óta nem vártam ilyen felvillanyozottan a szüretet. Jövő hétvégén felszentelem az új refraktométeremet.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.