Tavaszi touchdown

Az új területen valami elképesztően sok munka volt. A fairtás, a megújító metszés, a lekötözés, a támrendszer kiigazítása sok időt igénybe vett, meg persze ott vannak a régi területek is, amin szintén meg kellett csinálni a metszést és lekötést. Idén kicsit későn kezdtünk hozzá a munkákhoz, szerencsére nem jött olyan korán a tavasz, mint tavaly, de azért ez intő jel arra, hogy ezentúl március elején el kell kezdeni a metszést. Szerencsére éppen készen lettünk a lekötéssel rügyfakadás előtt.

 

A juhfark oltások szépen kihajtottak, ez a legkorábban érő fajta az ültetvényemen.

 

Az a kicsi, két leveles kis izé ott a juhfark oltvány

 

Szépen átteleltek a pajtában a tavalyról megmaradt oltóvesszők is, két hete kitettük őket a napra, már vadul hajtanak. Persze az udvar szélcsendes, meleg hely, jól érezhetik magukat.

 

A telepítések pótlására félretettem pár oltványt

 

Az idén a rövidcsapos metszési módot próbálom ki az eddig alkalmazott Guyot művelés helyett. 10-12 csapot hagyok két karon (amit a tavaly meghagyott félszálvesszőkől alakítok ki) és ezeken a rövid csapokon fogok 1-2 hajtást meghagyni. Ahogy kóstolgattam a különféle művelési móddal termelt szőlőket, így mintha koncentráltabb termés lenne elérhető, ugyanolyan fürtterhelés mellett. (A szakirodalom szerint gyengébb évjáratokban a karokban felhalmozott tápanyag segíti az érést.) Meglátjuk, mindenesetre a metszés lényegesen egyszerűbb egy így beállított ültetvényben. Az új szerzemény területen ez idén csak nagyon kevéssé volt megvalósítható, ugyanis az elhanyagolt tőkéket erősen vissza kellett metszeni.

 

"Ritkaszép" az új terület. Se fa burjánzó bozont.

 

A szőlő soraiban virágzik a pásztortáska, remélem szépen lassan kialakul az ősgyep, így természetközelibbé válik az egész ültetvény. Nem nagyon szeretnék traktorral dolgoztatni a területen, így a talaj nem tömörödik jobban, mintha ugaroltatnám. Néha kap egy altalajlazítást, és annyi. 

 

Átoltott, majd újratelepített "birtokmag"
A rizling vágó

 

Szépen táblázatba szedtem a múlt héten felvett tőkeleltárat. A gyorsmérleg eredménye: 1.) nekem van a földkerekségen a lehülyébb alaprajzú szőlőm (ezt már gyerekkoromban is utáltam, akkor ugyanis a szüleimnek volt), 2.) váratlanul sok, 478 rizlingnek látszó tőke van a területen. Ez majdnem mégegyszer akkora, mint amekkora most van. Ez sok (édes, de költséges) problémát felvet: 1.) nem lesz elég a hordóm, szélsebesen rendelnem kell a Kádár Hungarytől még két 500 litereset, 2.) azzal a préssel, amim van, soha nem préselek ki ennyi szőlőt, 3.) a szüretelő kádaimban nem fér el ennyi cefre.

 

Mivel szoktam nézegetni, hogy mire keresnek az olvasók, ezért pár szó a tavaszi növényvédelemről: kb. két hét múlva, amikor kb. hüvelykujjnyi hosszúak a hajtások, kerüljön sor az első növényvédelmi munkákra (akkor majd a lisztharmat ellen védekezünk). Aki eddig nem csinálta, most már ne lemosózzon, de hacsak a tavalyi évben nem csinált valami orbitális hülyeséget, nem nagyon lehet áttelelő képlet, szóval nincs miért aggódni.

2012.04.08. 20:58

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr834370955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weinbau 2012.04.08. 22:51:44

Az egyik nagy növényvédelmes cég szerint készüljünk fel, hogy idén nagy probléma lesz a lisztharmat. Azt meg jó az elején elkapni.
Mennyi ideig tartod hordóban a borokat? A fehér borokhoz milyen erős pörkölésű hordókat használsz? A Kádár Hungary-ről jókat hallok én is.
Igyekszem majd visszaolvasni a blogot, hogy olyat ne kérdezzek amiről már volt szó. :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.04.09. 09:00:18

@weinbau: ha én növényvédőszert árulnék, állandó kataklizmát jósolnék.

A borok hordóban forrnak, decemberig (az első fejtésig) vannak benne, utána acéltartály.

Light-medium pörkölésű a hordó, csodálatos vaníliás ízt ad a borhoz.

weinbau 2012.04.09. 10:53:21

A cég akivel a növényvédelmi tervet szoktuk összeállítani mindig igyekszik, hogy tényleg kevés permetezés elég legyen. És mindenre gyorsan reagálnak, feleslegesen nem pazaroljuk a permetszert, drága mulatság és a környezetnek se jó. Aztán lehet csak azért mert ismerősök régóta. :)

Lehet idén én is kipróbálom kicsit a hordóban a fehéret. Úgyis szeretnék hordót venni. Bár szerintem az erjedés lemegy majd tartályban, utána egy kis hordó aztán ha kivettem, a helyére bemehet a blauburger. Persze a szüret még kicsit messze van. Még lehet ebből 2010. :/

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása