Ez komoly - viccnek durva lenne

Az idei kanosszajárás kezd bohózattá fajulni. Az alsó szomszéd lisztharmat-tenyészete a szőlőm azon részeit, amelyek nedvesebbek folyamatosan fertőzési nyomás alatt tartotta, és hiába volt a védekezés, itt bizony megtizedelte a termést a gomba. Ami hihetetlenül hangzik: most, augusztusban is új fertőzés látható a szőlőn, különösen a másodvirágzásból származó bilingekeken látható a fehér bevonat.

 

Kevés fürt maradt épen

 

Így aztán átjártuk a szőlőt, minden másodvirágzásból származó fürtöt ledobtunk, valamint azokat a fürtöket is, amelyek erősen fertőzöttel voltak. Ezzel az idei terméskorlátozás olyan méreteket öltött, hogy a legvadabb terroir faggatók is elismerően csettintenének. Ezen kívül kivágtam három ESCÁs és két Petri kóros tőkét, amit a gyerekek kivittek a sorból.

 

Valószínűleg elkerülte a figyelmemet a felhívás, de a nyomokból ítélve bizonyos, hogy a Gyöngyvirágtól lombhullásig II. castingját a szőlőmben tartották a vadállatok. Mindenféle nyomok: őz, szarvas, vaddisznó megtalálható - ez utóbbi módszeresen feltúrta a talajt, mintha szántva lenne. És persze a néhány tőke korai fajtát egy szálig lezabálták, látszik a fürt maradványain, ahogy a vaddisznó a túrástól saras pofával leszopogatta a bogyókat.

 

Túrás és lábnyomok

 

Megkezdtük az ellencsapást: első körben mindenféle illatosított szemeteszsákokkal támadunk. Ez sokkal (tényleg sokkal) durvább, mint ahogyan leírom. A narancsszínű "mandarin", a kék "tenger" illatot áraszt - a gyártó szándéka szerint. Ezzel szemben rettenetes művirág illat és brutális WC szagosító keveréke száll a légtérben - valamint a zacskók kellemetlenül zizegnek. Egy ideig ez is jó lesz, aztán körbe kell villanypásztorozni ezt a szőlőt is, mert semmi, de semmi nem marad szüretre. A veszteséget eddig 50% körülire saccolom.

 

Durva ellencsapás

 

2010.08.24. 20:06

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr672244699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.08.24. 22:05:20

Tegnap és ma kint voltam mindkét szőlőnkben, az alábbiakat tapasztaltam: vadak nincsenek. Lisztharmat van, szóval a tetejezés, kaccseltávolítás igénybe vett jónéhány órát, közben a fürtöket kicsit pozicionáltuk hogy ne nyomják egymást és ne fülledjenek be de a bogyókon nem találtam lisztharmatot már és peronoszpórát sem, rothadás eddig nem is volt, csak néhány bogyó szárad el illetve meg se nőtt néhány fürtön, 10-15% a kár, de még így is dupla annyi van néhány tőkén mint szeretném. Ez még nem az én szőlőm terméskorlátozásról hiába is papolok. Majd az enyémbe úgy csinálom ahogy akarom, mondja az öreg... Cukorfokot nem mértem még mert elfelejtettem kivinni a mérőt, majd hétvégén. Addigra ha a maradék 4 napból 2 napos lesz 16 körüli fokok lesznek már szerintem. Ja permetezni augusztus elején permeteztünk utoljára, hál Istennek sikerült fatert lebeszélni a mult heti permetről. Ja és nekünk mindkét szomszédnak eléggé elhanyagolt a szőlője, legalábbis ott is akad lisztharmat dögivel, de eddig megúsztuk, csak a friss hajtások fertőződtek amiket meg 2 hetente kaccsoztunk.

zRg 2010.08.26. 09:03:03

Szia, madarak ellen is beválik a szemeteszsák? Írtad valahol, hogy kései szüretre törsz, gondolom szükség lesz védelemre. Nekem a Szent György-hegyen van szőlőm, és az a kevés szomszéd, akinek van szőlője, hamar fog szüretelni. Szóval nálam lesz az afterparti a seregélyeknek, így jól jönne némi know-how... Köszi előre is, és természetesen gratulálok a tartalmas bloghoz - lassan minden bejegyzésed elolvastam visszamenőleg. :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.08.26. 09:35:26

A madarak eddig még nem okoztak kárt nekem - talán azért, mert a felső szomszédom szüret előtt karikással őrzi a szőlőt, talán az imbolygó szemeteszsákok miatt, nem tudom. Idén már semmin se lepődnék meg.

zRg 2010.08.26. 09:54:35

Hát, akkor remélem, így marad. A zsákokat minden esetre bevetem, a sörösdoboz-csokrok és az alufóliával/cd-vel aljasított szélkerekek mellett.

Cirfandlia 2010.09.14. 08:42:49

Sajnos ebben az időben (még aug végén, szept elején is) a lisztharmat simán fertőzi a másodtermést, olyan nagy a páratartalom. Másodfürt nálunk is van, nem mindenhol mertem leszedni mert az irdatlan mennyiségű eső miatt így is repedés közeli állapotok vannak a többi fürtnél. (A közeli Árpádtetőn meghaladta az 1000 mm-t az eddig lehullott csap)
Természetesen a másodfürtök nem fognak a kádba kerülni - de pufferként talán segítenek.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása