Szalmabor 2009 - II/1.

A hétvégén lent jártam Dörgicsén, ami az egyik legjobb dolog a világon. A hegyre vezető úton 15-30 centis hó volt, így a kocsit lent hagytuk a főúton, és gyalog vödröztük le a felkötözött szőlőt. Pontosan tudom, mit érez Ole Einar Bjørndalen az utolsó métereken: nekem is a fülemben dobogott a szívem, és majdnem kiköptem a tüdőmet, mire a szűz hóban hatodszorra is felértem a pincéhez és vissza.

 

Amikor hazaértünk, a család apraja-nagyja nekilátott bogyózni a szőlőt: csak az ép, egészséges szemek kerültek a darálóba.

 

Bogyózunk

 

A bogyózás igazi beszélgetős buli, eltartott vagy hat órán át. Hat vödör szép szőlőbogyót válogattunk le.

 

Töppedt és aszusodó szemek

 

Ezután megroppantottuk a szőlőszemeket, hogy a bogyók ki tudjanak ázni. A gyerekek darálták a szőlőt, a fiam még a lavórok cseréjében is segített. A gyerekek székéből egy olyan magas állványt csináltam, amin kézre esett nekik a munka. A legkisebb egyelőre csak a háttérből figyelte az eseményeket.

 

Ez már komoly segítség

 

Ezután két napig áztattam a bogyókat. Az aromák elillanásától nem nagyon tartottam, ugyanis kb. 4-6 fok volt az udvaron.

 

Áztatás a hidegben

 

Arról, hogy az OBI, Praktiker és Bricostore kertészeti szakemberei szerint okos dolog-e bor fejtési időben üvegballont tartani, valamint a préselésről pár nap múlva lesz szó.

 

2010.02.23. 08:00
Címkék: szalmabor

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr321782346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.02.23. 10:47:10

Nagyon várom a folytatást, érdekesen indul! :)

nagyberényi szőlőskert · http://nagybereny-szolo.blogspot.com/ 2010.02.23. 19:23:22

Szia!
A pincédben hány fok van mostanság? Meg fog ott indulni a must? Vagy nem is ott erjeszted? Használsz fajélesztőt?
Nagyon érdekel a szalmabor-project, a család hölgytagjait úgyszintén. :-)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.25. 17:29:18

@nagyberényi szőlőskert: még nem adtam neki fajtaélesztőt, de ha holnap sem indul el, akkor kap. A lakásban erjesztek, fejtéskor viszem le a pincébe.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása