Perenoszpóra

A perenoszpórát egy gomba, a Plasmopara viticola okozza, amely az Oomycota törzsbe tartozik. Máig nem jutottak dűlőre egymás között a biológusok abban, hogy vajon fotoszintetizáló képességüket elvesztett moszatok ezek a gombák, vagy sem. Egy azonban biztos: a perenoszpóra magasan fejlett gomba, amelynél a szárazföldi életmódra való áttérés nagyon jól megfigyelhető: esős időben zoospórákat (eltérő hosszúságú ostoraival önállóan mozgó szaporítósejteket) száraz időben pedig oospórákat (egy olyan vastag falú spórákat, amelyből nedvesség hatására egy zoospórákkal teli spóratartó keletkezik) képez.

 

 A lisztharmat életciklusa


A gomba szaporodásakor megkülönböztetünk ivaros és ivartalan szaporodást. Az ivartlan forma a faj minnél szélesebb elterjedését, míg az ivaros a génrekombinációt szolgálja annak reményében, hogy az új génállomány jobb lesz a réginél.

Ivartalan szakasz


A perenoszpóra a levélben képződő oospórával (vastag falú spórával) telel át. Tavasszal sporangium hajt ki az oospórából, amelyből nedves időben olyan zoospórák (rajzóspórák) áramlanak ki, amelyeknek két, eltérő hosszúságú ostora van. Ezek a rajzóspórák a szőlőlevél fonákján telepszenek meg, és egy gonbafonalat bocsájtanak a levél légzőnyílásán (sztómán) keresztül a levélsejtek közötti állományba. Ezek a gombafonalak szívófonalakat, hausztóriumokat bocsájtanak a sejtekbe. Ezután a gonbafonalakból spóratartók (sporangia) fejlődnek ki a légzőnyíláson keresztül, amelyen spórák (sporangium) fejlődnek, amelyből újabb zoospórák rajznak elő, amelyek újra és újra megfertőzik a növényt.

 

A fa-szerkezetű gombafonal a spóratartó (sporangia), mellette a tojásdad spórák (sporangiumok), bennük a rajzóspórákkal

 

Ivaros szakasz

 

Száraz időben a levél szöveteiben kifejlődnek a vastag falú, télálló oospórák. Ennek során a női ivarszerv oogonia és a hím ivarszerv antheridium között párzófonalon keresztül sejtmag vándorol az oogoniába, majd egyesül a női sejtmaggal és genetikai állomány cserés osztódás, meiozis történik.

 

Perenoszpóra nász

 

Így az oospóra már hibrid génállománnyal várja a következő fertőzési ciklust.

 

Az oospórák a levél szövetében.

 

Tünetek

 

A levél színén megjelenő "olajfolt", ami a fonákoldali fertőzésel átellenben található.
A levél fonákján foltokban penészgyep jelenik meg.
A bogyók először megbarnulnak, majd lilásra később barnára beszáradva lehullanak.

 

Védekezés

 

A perenoszpóra 10C fok fölötti hőmérsékelten már fertőz, ha legalább 10 mm csapadék esett (ilyenkor két hétig is lappang), bár a hőmérsékleti optimuma 20-25C fok körül van (amikor a lappangási idő mindössze 3-4 nap).

 

Általánosságban elmondható, hogy a rajzóspórákkal szaporodó gombák ellen nehézfém tartalmú szerekkel védekezünk, mert a spórákat a nehézfém megbénítja - egész pontosan a csillók fehérjeburkát kicsapja. Réztartalmú szert a virágzás után javallot adni.

 

Ez azonban mindenképpen csak megelőző védekezés esetén hasznos, a már levelekbe hatolt perenoszpóra ellen nem igazán hatásos. Ilyenkor mindenképpen tanácsos felszívódó szerrel védekezni, amely a növény szöveteiben is elöli a gombafonalakat.

 

Nyilván a tőke gyors kiszáradását lehetővé tévő hajtásválogtás is nagyon fontos, hiszen a rajzóspórák csak nedves felületen képesek mozogni. Az áttelelő képletek eltávolításával nem érdemes próbálkozni, a magas légkörből is érkezhetnek rajzóspórák, amelyek akkor is fertőzhetnek, ha előtte éveken keresztül helyesen védekeztünk.

 

Felhasznált irodalom


Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár
University of Winnipeg
Ohio State University
APSnet / Plant Pathology Online

Képek


Microscopica fórum
University of Guelph
INRA

 

2007.11.27. 10:20

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr541357420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TDOK 2016.03.07. 23:18:03

Elgondolkozol a rajzóspórák tömege és a tavaszi magas fű összefüggésével?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.03.08. 09:47:15

@TDOK: Nem igazán. Van egy lombszinten elhelyezett páramérő a szőlőben, ahhoz igazítom a védekezést.

A talajtakarás (fűvel vagy még inkább erre a célra szolgáló növénykeverékkel) szerepe más: olyan talajéletet létrehozni, amely befogadja és felszívja a nedvességet, és lebomló anyagaival, valamint a gyökérgomba-társulással egészséges tápanyaggal ellátni a növényt.

A tavaszi fürtperenoszpóra mértéke elenyésző, kárt esős nyáron tud okozni, de addigra a fűvel valami történt: le lett fektetve mulcsnak, vagy folyamatosan nyírva van, hogy vigye el a vizet a területről.

timoteiful 2017.08.08. 10:29:15

Peronoszpóra témában gyors segítség kéne. Kicsi bio kertem van, a csodás csemegeszőlőm, most pont az érés előtt egy héttel valószínűleg peronoszpórás lett. A szőlő már majdnem teljesen érett, augusztus közepén szoktuk enni). Ilyenkor lehet-e valamit tenni? A rezes szereknek 21 napos a várakozási idejük, addig a szőlőből mazsola lesz. :) Hogyan tudom megmenteni a még ép fürtöket?

gardonyim 2017.08.08. 21:10:13

Biztos, hogy pernoszpora az? Elvileg a zsendülő bogyók már nem fogékonyak a peronoszra. Persze, a levelek igen, de ha egy hét múlva szednéd úgyis, akkor már levél fertőzés miatt nem érdemes permetezni.

gardonyim 2017.08.08. 21:15:12

@RAMBO: Ha jól értem ez gyakorlatilag egy hypo némi adalékkal. Akár működhet is, de én nem szívesen permetezek ki kloridot, mert az hosszabb távon nem egészséges a növényeknek. Utána kellene számolni, hogy mekkora terhelést jelent ez a szer.

timoteiful 2017.08.09. 09:29:10

@gardonyim: Küldenék képeket, de itt nem tudok. (vagy igen?) Sajnos három éve is az utolsó héten vitte el szinte az egészet valami nyavalya. A szőlőt a házzal együtt "örököltük", azt sem tudom, milyen fajta, de mivel nagyon illatos ízű, lehet, hogy augusztusi muskotály. persze a párom kétségbeesésében azt mondta, inkább megeszi éretlenül, de többet nem bírja el a szíve, hogy az egész az enyészeté legyen. Úgyhogy tegnap megevett már három fürtöt. :)
Nem tudom, hogy szódabikarbónás, tejes lemosás segíthet-e... Egyébként csak egyetlenegy vízhajtáson láttam a leveleken peronoszpórás tüneteket, azt le is vágtuk gyorsan, de a többi levélen nincs ilyen. Ja, és tudni kell, hogy egész nyáron küzdöttünk az amerikai lepkekabócával és az ázsiai márványpoloska is folyamatosan szívogatta a szőlőt. Tudom, hogy sajnos ezek miatt is könnyebben meg tud betegedni. Hát ez van. :(

timoteiful 2017.08.11. 08:59:39

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget. Beszéltem a Stericlean forgalmazójával, azt mondta, hogy csak 20 literes kiszerelésben van. Ez most nem fog nekünk menni, mert ablakcserében vagyunk nyakig :) De mindenképpen be fogok szerezni ebből a termékből, mert ahogy látom, ez több mindenre is nagyon gyors megoldás lesz, amikor arra van szükség. A szőlők nagyrészt megértek, és szerencsére van még sok szép fürtünk, amire büszkék lehetünk. Annak ellenére, hogy Pesterzsébet teljesen fertőzött a vándor- és a márványpoloskával is, nemcsak nekik, hanem nekünk is jut a szőlőből. Mivel a szőlőt tárolni nem lehet, ezért esszük, mint a bolond. Köszönöm még egyszer, és nagyon jó szőlősködést kívánok a továbbiakban.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása