Kén- és savmérő bortesztek

Elérkezett a várva várt pillanat, az itthon kapható hobbi borászati kén és savmérő egységcsomagok gigászi csatájáról tudósítok ebben a posztban. A jobb sarokban az egyszer már bizonyított versenyző, a Bakonyi-féle "Borvizsgáló készlet", a bal sarokban a blogomban gerillamarketingelő borlabor.hu által forgalmazott "Borászati kén és savmérő készlet".

 

 Bakonyi-féle teszt  borlabor.hu teszt


A pontozás szubjektív és igazságtalan lesz.

Megrendelés


A Bakonyi-féle borteszt megrendelését telefononon kezdetem. Hamar visszahívtak, és három napon belül szállították is a készletet.

A borlabor.hu e-mailes rendeléssel indult. A válaszlevélből kiderült, hogy ugyanaz az úriember forgalmazza, akitől a tartályt is rendeltem, valamint az, hogy éppen nincs raktáron egyetlen borteszt sem, de amint lesz, küldenek. Az eltelt két-három hét alatt éppen elfelejtettem a dolgot, amikor hívott a nejem, hogy "te vettél valami borkénmérőt?"

1. menet:
Bakonyi borteszt 1
Borlabor.hu borteszt 0

Csomagolás


Bakonyiék ismerik agrometeorológia tanárom mondását: "A reményt soha ne add fel. Különösen ne postára, mert ott össze-vissza dobálják." Éppen ezért a csomagolás feszes, minden hétrétegű selyempapírban van, ha leesett volna se tört volna össze, ebben biztos vagyok.

A borlabor.hu megelégedett azzal, hogy a kémcsövet, valamint a két reagenst beletegyék egy dobozba. Nem vagyok abban biztos, hogy ez a szett kibírt volna egy kisebb becsapódást. Vagy - mivel nem magyar cuccról van szó - lehet, hogy a külhoni postások nem dobálják az árut.

2. menet:
Bakonyi borteszt 2
Borlabor.hu borteszt 0

Vevőtájékoztatás


A Bakonyi-féle teszthez részletes leírást postáznak, valamint egy egyszerűen érthető bor savasság-eltarthatóság és bor kénmennyiség-törési veszély táblázatot. A feliratok magyar nyelvűek, a tájékozatás kifogástalan. Egyetlen megjegyzés: az internetre is fel lehetne tenni ezt az ismertető anyagot.

A borlabor. hu egy rejtélyes külföldi felitatú dobozt küldött, benne két külföldi feliratú műanyag flakonnal. Tájékoztató egy szó sem. Kiegészítők sehol. A honlapon olvasható a használati utasítás, magyarul. Annak örülök, hogy nem a présházban próbáltam ki. Bár az i-Phone megbírkózik az internettel, a térerő hiányával nem.

3. menet:
Bakonyi borteszt 3
Borlabor.hu borteszt 0

Használhatóság


A Bakonyi-féle tesztet könnyű használni. Itt is a túláradó gondosság figyelhető meg: még az ujjra húzható kis kotonszerű izé is van a csomagban, nehogy megfogja a lila komponens. A kémcsőnek van talpa és széles szája, ami baromi fontos, mert csak két kezünk nőtt a bor beletöltéséhez. A bor adagolását fecskendők is segítik. Minden vizsgálatot két komponens hozzáadásával lehet elvégezni.

A borlabor.hu tesztjében egy talpatlan kémcső van, amelynek a szája nem szélesedik ki, így elég kényelmetlen a bort beletölteni. A vizsgálat egyszerű, mert csak egy reagenst kell csöpögtetni.

4. menet:
Bakonyi borteszt 4
Borlabor.hu borteszt 1

Szervíz


Nem viccelek: mi van, ha leesik a kémcső, amikor még vödörszám van reagens?

Bakonyiéknál a kémcső újrarendelhető (harmada áron, mint a szett) és ha jól emlékszem, kapható az OBI-ban is.

A borlabor.hu ilyen szolgáltatást nem említ.

5. menet:
Bakonyi borteszt 5
Borlabor.hu borteszt 1

Ár


A Bakonyi borteszt ára 4.175,- Ft.

A borlabor.hu borteszt ára 3.995,- Ft (Megjegyzem, hogy legalább kétszer annyi reagenst tartalmaz a csomag.)

Eredményhirdetés


Bakonyiék beleadtak apait-anyait, és megnyerték a versenyt. A vevő érzi, hogy kap valamit a pénzéért. A borlabor.hu tesztje az egy reagens miatt kényelmesebb (ha már a kezünkben van, és csak csepegtetni kell). A tájékoztatás hiányát nekik valamiképpen meg kellene oldani, ha már van erre törvényünk is.

 

 

2008.11.26. 21:13
Címkék: anyagbeszerzés

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr771357474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2008.11.26. 21:13:00

Még egy, fontosnak tűnő dolog lemaradt. A mért értékek egyeztek, vagy eltértek?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.11.26. 21:13:00

Szia József!

A borlaboros mérőn nem mértem meg a kémcső beosztását, hanem csak leolvastam az értéket. Köszönöm az észrevételt.

Anonymous 2008.11.26. 21:13:00

Kedves Rambó!

És végül rájöttél, hogyan kell használni a borlaboros készletet? Nekem is van egy otthon, és igazából nem tudom eldönteni, hogyan kell helyesen értelmezni a a mért értéket: ugyanis a leírás a felhasznált reagens milliliterben mért értékhez rendeli hozzá a kénes- és titrálhatósav-tartalamat, a kémcső viszont nem milliliterbeosztású - legalábbis az enyém nem az.

Üdv
József

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.03. 07:48:02

Ezt lala írta a Szőlő fórumban:

Titrálható sav:(a nátriumhidroxid mérőoldatban benne van a brómtimolkék indikátor)fehér bornál, sárgából zöldbe, vörös bornál, vörösből barnás pirosba csap át. Minden ml mérőoldat 1g/liter savtartalmat jelent. Sötét színű, zavaros boroknál kicsit nehezebb az átcsapás megállapítása.

Szabad kénessav:(kénsav, keményítő, káliumbijodát)fehér bornál sárgából kékbe, vörös bornál, vörösből ibolyába csap át. Minden ml mérőoldat 10 mg/liter kénessavat jelent.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása