Fás részek betegségei

Új dologgal kísérletezek a blogon: a szőlő betegségeinek bemutatásával. A dolog célja egy olyan tudástár létrehozása, amelynek alapján fel lehet ismerni a leggyakoribb kárképeket. Csak olyan betegségeket mutatok be, amellyel már találkoztam.

Elsőként az Eutypás elhalást, a Petri kórt, és az Escát mutatnám be.

Ez a bejegyzés négy ausztrál kutató (Mette Creaser, Trevor Wicks, Jacky Edwards és Ian Pascoe) munkájának a rövid ismertetése (forrás itt). A képeket az internetről vadásztam.

Ausztráliában 1999-ben létrehoztak egy nemzeti programot, amelynek célja az volt, hogy a szőlőkultúrákat fenyegető tőkeelhalás betegségeket kutassa, nevezetesen az Eutypás tőkeelhalást, a Petri kórt és az ESCA-t.

A kutatásnak egy nagyon is kézzelfogható eredménye egy kiadvány, amely segít felismerni és megkülönböztetni az egyes tőkeelhalás típusokat, valamint ajánlásokat fogalmaztak meg a védekezésre és a kórok kezelésére.

Eutypás tőkeelhalás


A fertőzést az Eutypa Lata gomba okozza, amely a legtöbb kontinensen megtalálható. A szőlők leggyakoribb tőkebetegsége, amit már 60 éve észleltek. Elsősorban idősebb tőkéken jelenik meg.

Spórákkal terjed a tőkét ért sérüléseken keresztül.

Az Eutypa Lata életciklusa

Tünetei

 

A hajtáson
 • apró, rövid szártagú, fejlődésben visszamaradt hajtások
 • gyakran csak a tőke egy részén jelenik meg
 • leginkább tavasszal észlelhető (a többi tőke fejlődésben gyorsan lehagyja a fertőzöttet)
A levélen
 • apró csészeformában álló levelek
 • fakó szín, kironygyosodó szélekkel
A fürtön
 • a fürtök ki sem alakulhatnak
 • a fürtök elszáradhatnak, virágzás után ellökődhetnek
 • a fürtök kisebbek lehetnek, mint az egészséges tőkéken
 • a fürtön a szemek egyenletlenül érhetnek
A tőkekaron és a törzsön
 • elhalt részek a törzs hosszában, vagy a karokon
 • „szétlapított” ragya a törzsön
 • a keresztirányú vágáson ék alakú elhalás látható
   

 

Petri kór


A Petri kórt a Phaeomoniella chlamydospora fákon élősködő gomba okozza. A fiatal ültetvényekben okoz veszteséget, foltokban jelenik meg. Fő jellemzői a növekedési gyengeség, vékony hajtások és erőtlen színképzés. Oltványokkal hurculható be a szőlőbe.

Tünetei

 

A levélen
 • nincs jellegzetes levéltünet
A fás részeken
 • fekete pöttyök (vagy csíkok) a szár keresztmetszetén
 • fekete ragacsos szivárgása a keresztülvágott foltokból

 

Esca


Az Escáról eredetileg úgy gondolták, hogy több gombafaj komplex fertőzése idézi elő, úgymint a Phaeomoniella chlamydospora (amely a Petri kórt okozza) valamint a Fomitiporia (puha rothadást okozó) gomba. Noha a puha rothadást okozó gombát általánosan izolálták a fertőzött területeken, mégis úgy tűnik, hogy a P. chlamydospora egyedül felelős az Esca kialakulásáért, amely komoly veszteségeket okoz az Egyesült Államokban és Európában.

Tünetei

 

A levélen
 • "tigriscsíkos" levélzet, az erek közötti részek megsárgulnak és elhalnak
A gyümölcsön
 • lila-barna pöttyök a bogyókon
 • vörös szőlőkön általánosan nem figyelhető meg
A vesszőn
 • puha fehér korhadás fekete szegéllyel határolva a vessző közepén


Egy összehasonlító ábra mutatja be a szár keresztmetszetén az egyes betegségek tünetét:

 

1. Eutypa lata 2. Petry kór oltványon 3. Petri kór sérülésen át 4. Esca

 

Javasolt védekezés


Az Eutypás elhalásra a Topsin-Metil hatóanygú készítményeket említi meg a szakirodalom, míg a Petri kórra és az Escára nem tudnak hatásos gombaölőt (fungicidet) javasolni. Általánosságban megemlítik:

 

 • az oltványok fertőzésmentességét;
 • a növény sérülésének elkerülését a mechanikai munkák során;
 • a metszés száraz időben való végzését (lehetőleg minnél később)
 • a sérülések azonnali kezelését (metszéskor is a nagyobb vágások után);
 • az ültetvényből a fertőzött növények kivágását, illetve azonnali kiszállítását.

 

 

2007.10.01. 20:29

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr821357409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szijjferi 2007.10.01. 20:29:00

Magam is nyűglődöm a szőlőtőke betegségek okozta károkkal. 100 %-ig nem állítom, de az Eutypát gyanúsítom leginkább. Eredményeim és baklövéseim a http://szijjferi.hu/esca.html oldalon találhatók. A jószándékú kritikai megjegyzéseket előre is köszönöm.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.10.01. 20:29:00

Kedves Szava!

Várom a dolgozatát a pflanzners@monolith-it.hu címre!

Építő segítségét előre is köszönöm.

Szava 2007.10.01. 20:29:00

Ha nem bánja majd átküldöm az elkészült szakdolgozatomat ezzel kapcsolatban, de az irdalom listám is igen hasznos.
A fordított cikke nem állja meg a helyét Európában.
Szívesen beszélgetnék erről.

A védekezésnek pedig van még más módja is.

Üdv,

egy leendő szőlész-borász

homokiszőlész 2007.10.01. 20:29:00

Belenéztem a Folk-Glits féle kertészeti növénykórtanba.

Az eutipiás tőkeelhalás gazdanövénye a szőlőn kívül kajszin is előfordul, ill. szaprofita (korhadéklakó) módon dió, mandula és alma fás részein is előfordul. Tehát a szőlő között a korhadó, pusztuló gyümölcsfák a szőlő "ellenségei".

Eltérő rá a szőlőfajták érzékenysége is. A Chardonnay, Chesselas, Csiri-csuri, Furmit, Kocsis Irma, Leányka, Olaszrizling, Ottonel muskotály, Rizlingszilváni, Szöllőskertek királynője és Zöldszilváni magas művelésű tőkéin figyelték meg.

A védekezésre még ír egy agrotecnikai módszert is: kerülni kell a késő őszi ill. a megkésett tavaszi metszést.

Kémiai védekezés: a szüret és a lombhullás után a fás részek átitatása 1,5%-os rézoxikloriddal (vagy más réztartalmú szerrel). Tulajdonképpen ez egy őszi lemosózás. Tavasszal pedig a megmetszett szőlők sebeinek a lezárására 2%-os DNOC-t ír. Ezt viszont bevonták. Helyett szerintem a téli hígítású, tehát 5-6 Baumé fokos mészkénlé is használható. Elég kevés spóra tud ellenállni ilyen töménységnek. A mészkénlé azért is jó, mert igen hatásos atkaölő szer is.

biopapó 2011.06.25. 18:37:43

Üdvözöllek!
Jó ötlet és hasznos lesz minden szőlőtermelőnek.
Várom a további konkrétumokat!

Bali5 2016.03.06. 11:08:34

Szia RAMBO

Ismét a segítségedet szeretném kérni szőlő betegség ügyben.
Az alábbi képeken a sikeres átoltás miatt feleslegessé váló levágott idősebb törzs részek láthatóak. A keresztmetszetben feltűnt egy elbarnult rész ami a képeken is jól látható. Aggódok nehogy valami súlyos betegsége legyen a tőkének.

Véleményed szerint mi okozhatja ezt a tünetet? Kell aggódnom e miatt? Ha betegség akkor mit tehetek ellene?

Válaszodat előre is köszönöm.

Üdv,
Balázs

kepfeltoltes.hu/160306/DSC01773_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/160306/DSC01776_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.03.06. 20:16:16

@Bali5: hááát... jelöld meg ezt a tőkét. Ha nyomorult kis hajtásokat hoz, akkor ez lehet (sajnos) Petri kór. :(

Nekem is van pár olyan tőkém, amit kivágtam, de véletlenül beoltották. Sajnos második évben (gyönyörű első éves hajtás után), termőre fordításkor lesárgult a tőke. Idén szelektáltam ki.

Bali5 2016.03.06. 21:44:16

A cikked és a benne lévő keresztmetszeti összehasonlító kép alapján én is úgy látom, hogy a tünet a petri kórra hajaz, ezért is ijedtem meg mikor észre vettem a foltot, viszont a fekete ragacsos nedv szivárgása nem volt, bár az is igaz, hogy még nyugalomban van a tőke mivel egyáltalán nem nedvedzett, azonban az egyéves vesszők szép zöldek voltak, nem láttam rajtuk elváltozást.
Elképzelhető, hogy a fekete ragacsnak a nedvkeringés megindulása után kell megjelennie?

Ha petri kór vagy éppen esca vagy valami más hasonló betegség attól még meg lehet menteni a tőkét úgy hogy idén hagynék egy minnél lentebbről jövő hajtást és afelett elfűrészelném jövő tavasszal, hátha már a tőke alsó részén nincs ott az a barna folt?

Csak azért kérdezek ennyit mert fontos nekem ez a tőke mivel csak néhány tő szőlőm van és ez az udvari tetőlugasom legidősebb (12éves) tőkéje. (ha lenne szőlőbirtokom és a sok száz tőke közül ez egy lenne akkor nem gondolkoznék sokat rajta, hanem kivágnám, de így teljesen más a helyzet, ezért ha mód van rá meg szeretném menteni)

Egyébként csuda jó találmány ez a lugas, szép, árnyékol, gyümölcsöt terem, és az idő is kellemes alatta, főleg hogy milyen forróság szokott nyaranta lenni, nekem többet ér mint akármilyen klíma :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.03.07. 08:46:48

@Bali5: Tapasztalataim szerint az esetek kisebb százalékában van fekete ragacs, jobbára nyár második felében.

Csak jelöld meg a tőkét, ha nincs baja, nem kell kivágni. Ha satnya hajtásokat hoz, akkor van baj.

Bali5 2016.03.07. 18:15:21

Rendben, köszi, meglátom mit hoz a nyár, addig is remélem a legjobbakat.

Zoli a séf 2016.03.08. 07:32:06

Szép napot!
Nekem, többen is azt mondták, hogy korán kell metszeni, még a nedvkeringés megindulása előtt, hogy ezzel is gátoljuk meg a kórokozók átvitelét egyik tőkéről a másikra. Meg azt is mondták, hogy munka közben folyamatosan fertőtleníteni kell a szerszámot, ha mással nem, hypoval. Jól el is b... tam a Felco ollómat tavaly. Megmarta a hypo, rendesen.
Csak azért írtam le mindezt, mert, mint minden másban, ebben is, úgy látszik minden igaz, meg annak az ellenkezője. De hát mi a egyetlen, színtiszta igazságra vágyunk nem?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.03.08. 09:33:12

@Zoli a séf: A hypos (sőt, domestosos) fertőtlenítést az én napszámosaim is alkalmazzák, ha olyan területen metszenek, ahol van aranyszínű sárgaság. (Én magamnak metszek, én csak néha megtörlöm az ollót.)

Vilaci 2016.03.10. 14:26:05

Javaslom, hogy használd a műszerészek által is használt 98%-os alkohol spray-t! Talán nem annyira olcsó, mint a hypo, de legalább annyira hatékony fertőtlenítő, ráadásul se az ollót, se a használóját, se a növényt nem károsítja. Zsebre lehet rakni, és ha alaposan befújod az olló pengéjét, hogy csurogjon róla, egy fél percen belül elpárolog. Festékboltokban vagy pl. a Metróban is lehet kapni. Oltásnál is bevált. (Munka végén mondjuk célszerű az ollót beolajozni, mert az olajat is oldja.)

Vigh Zoltan 2017.07.31. 11:28:21

@Szava: Szia engem is erdekelne a vedekezes lehetseges megoldasai mert sajnos nalam is van ez a betegseg

hobbiszőlész 2019.04.29. 20:14:59

Szevasz kedves Mester!
Kérném szíves segítséged abban, hogy (a déli parton) évente visszatérő "tavaszi" betegség a szőlőmön az első szikes levelek szélei elkezdenek barnulni, majd az egész hajtáskezdeményezés elszárad!Hasonlít a tűzelhalás jelenséghez!
Kérném ebben szíves segítséged, mi lehet ennek az oka ill. mivel permetezzek védekezzek ez ellen a jelenség ellen? A tavaszi olajos réz-kénes lemosást elvégeztem!!
Köszönettel hobbiszőlész

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása