A bor szűrése

Az idén lecseréltük a szűrőnket. Vannak, akiknek van türelmük hobbi borszűrővel dolgozni, de ha egy picit komolyan vesszük a néhány ezer palackos borkészítési célkitűzést, akkor nem vacakolhatunk egy nyilvánvalóan prosztata problémákkal küzdő szűrővel. A szűrők összerakása számomra a Mars-expedíció megtervezésével egyenértékűen volt bonyolult, de néhányszor elmagyaráztattam magamnak a szentantalfai boltban, valamint a feleségem borászati képzésén is volt róla szó, így közös erővel megoldottuk a feladatot. Hogy másnak ne legyen ez probléma (és még jövőre is emlékezzünk rá), készítettünk egy videót. Azt akartam, hogy ebben a részben Nóri legyen a főszereplő, de ő inkább a kamera mögüli belebeszélés műfaját választotta.

 

Bacchus Hobby II 16 keretes 20X20-as lapszűrő Calpeda szivattyúval

 

A borok egyébként a szűrés után nagyon szép fényesek lettek, és a derítés is jól sikerült. Hétvégén palackozunk, utána két hetet pihenni kell a bornak. Az már világosan látszik, hogy a beccei furmintnak még palackérlelésre van szüksége. A sárga muskotály szerintem nagyon szép lett (persze fényévekkel van még N.A.G. Németh Attila Gábor legendás muskotályai mögött, a góhért megkóstoltatom azokkal, akik szerint elejti a savát - szerintem nagyon szép lett, bár volt már illatosabb góhérom, a sárfehér - nos ha minden igaz, megértettem, hogy mi a szerepe ennek a fajtának, és hogyan kell bort készíteni belőle. A szűrés után a túlburjánzó illata eltűnt, és egy nagyon egyenes, a hárslevelűre meghökkentően hasonló illatú bor lett belőle. Önmagában is szerethető bor, de szerintem a furminttal házasítva tudja hozni a tokaji hárs-furmint házasítások színvonalát. És a furmintok. A kútfői furmint - nagyon szép savú bor volt, enyhe citrusillattal. A hordós érlelés után a bor szépen lesimult, és egy kifejezetten finom, jó ivású bor lett belőle. A beccei furmint viszont elképesztő nagyot villant, de most még kiköszön belőle a kén (bár bőven határértéken belül van a kéntartalom), így a pontos illatát még nem lehet megállapítani. A savai viszont valami elképesztően sziporkázóak. Ha lenne kortylecsengési verseny, ezt a bort indítanám. Annyi mindent tanultam ebből az évből!

2018.03.27. 21:15

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3713784514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakatorro 2018.03.28. 11:27:54

betyár! ezek a tavalyi borok vagy tavalyelőttiek? a maradékcukrot is szűri a cucc?

kunzoo 2018.03.28. 20:22:36

Ez már a steril szűrés volt? Azt talán jobb lenne közvetlenül a palackozás előtt megcsinálni. Könnyen visszafertőződhet a bor.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.03.29. 09:30:12

@bakatorro: Valamennyi extraktot vesz ki a szűrő.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása