Az értelem jelei a bortörvényben

Talán vannak, akik még emlékeznek erre a cikkre, ahol idéztem egy 1762-ben írott rendeletből:

 

„Akinek az uraságh parlagföldet enged, azt azonnal építse és ha rajta szorgalmatossan munkálkodik, senki kezébűl ki ne vehesse, ha pedig abbul inkább kaszálót vagy más akármi vetemény alá való földet, hogysem szőlőt akarna tsinálni, időközben is ingyen elvetetődik tőle, és annak semmi hasznát nem fogja venni, á’ ki pedig szőleit egy esztendeig munkálatlan hadgya, elveszti azt.”

 

Nos a lamentálás nem volt hiába való! Született egy módosító javaslat a bortörvényhez, amelyben az alábbi passzusok olvashatók:

 

"13. § (1) A borszőlőültetvényt az ültetvény rendeltetésének megfelelően kell megművelni.

 

(2) Amennyiben a borszőlőültetvény egy éven keresztül nem áll művelés alatt, a hegybíró felszólítja a borszőlőültetvény tulajdonosát a borszőlőültetvény rendeltetésszerű művelésére. A felszólítás alapján a tulajdonosnak hatvan napon belül nyilatkoznia kell arról, hogy az ültetvény rendeltetésszerű művelését megkezdte. Az ültetvény tulajdonosa a nyilatkozattétel helyett bemutathatja az ültetvény megfelelő hasznosítását biztosító szerződést.

 

(3) Ha a borszőlőültetvény tulajdonosa a (2) bekezdésben foglalt kötelezettségének nem tesz eleget, a hegybíró a művelés elmulasztása miatt hektáronként kétszázezer forint bírságot szab ki.

 

(4) A hegybíró a felszólítást követő év május 1. napjának hatályával a tulajdonos költségére az ültetvény kivágását rendeli el, ha a borszőlőültetvény tulajdonosa a (2) bekezdésben foglalt kötelezettségének a (3) bekezdés alapján kiszabott bírság ellenére sem tesz eleget.”

 

Kezdetnek nem rossz. Már csak pár apró dologgal kellene kiegészíteni, hogy igazán ütős legyen:

 

    • 200.000 forintról induló, évente emelkedő mérétkű bírság azok után a telekek után, amelyek I. osztályú borvidéken vannak, és nem művelnek rajta szőlőt - mert így továbbra is elherdáljuk a kiváló termőhelyeket;

 

  • a tulajdonos költségére a parlagon hagyott terület lekaszálása évente három alkalommal - mert azzal nem vagyunk kisegítve, ha az iszalaggal benőtt szőlő helyett csipkebokrok nőnek a szomszédban.

 

2016.11.03. 14:25

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3311927475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2016.11.04. 11:52:34

@Rambo:
Kiknek nem lesz művelve a telke? Jellemzően kis telkek maradnak műveletlenek. A 100-400-1000 öles parcellák. Csak hobbiból csináljuk ma is, mert mi _semmit_ nem kapunk csak kötelezettséget, elvárást, de ha nem vagyok vállalkozó, őstermelő etc nem jár semmi sem.
Ahol a telek gazdája lebetegszik vagy a kora miatt marad műveletlen azt nyakon vágni két kilóval úgy hogy soha semmit sem kapott enyhén szólva is gusztustalan.
Nem gondolom, hogy ez lenne a megoldás.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.11.04. 12:31:50

@grano: Azt kellene mindenkinek megértenie, hogy a termőföld birtoklása az felelősséggel és kötelességekkel jár. Ha gyereked van akkor azt etetni, ruházni és nevelni kell. Ha kutyád van annak is gondját kell viselni.
Számomra inkább az a furcsa, hogy bárki számára nem evidencia, hogy a termőföld egy olyan vagyontárgy ami kötelezettségekkel jár.

Én még szigorúbb is lennék. Én kényszerművelés alá venném hegyközségileg az elhanyagolt szőlőt és a bérmunka minden költségét ráírnám a telekre mint jelzálogot. Ha pedig ez a jelzálog eléri az ingatlan értékét akkor elkoboznám és árverésen értékesíteném.

Nincs olyan, hogy hobbiból csináljuk. Akinek nincsen ideje vagy ereje művelni a birtokában levő földet az adja el.

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2016.11.04. 13:30:51

Bzoltán:
Te megvennél 200 öl szőlőt amit csak kézzel tudsz művelni? Gyanítom nem.

Az, hogy én csinálom a megörökölt szőlőt egy dolog, de alattam felettem csak alig, illetve egyáltalán nem művelik.
A felettem levő táblát a parkinson kóros tulaja árulja azt se kérdezik meg mennyiért adja.

A művelése ezeknek a parcelláknak messze költségesebb (egységáron) mint a hektárnyi méretnek. Erre semmi támogatás nincs. Se beruházási, se semmilyen. De adót kell utána fizetni.
Azaz csak kötelezettségem van, jogom csak a fenntartásra.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.11.04. 19:32:57

@grano: Én úgy gondolom ezt a dolgot, hogy szőlőt azoknak kellene birtokolniuk, akik ebből szeretnének megélni. Ezért mindennél fontosabbnak tartom az életképes birtokszerkezet kialakítását, amit úgy lehet elérni, hogy a szomszédok felvásárolják azokat a területeket, amelyeket nem művelnek. 3-4ha körüli minimális méreteknek kellene így összeállniuk, különben minden tevékenység csak veszteséges lehet.

Az új törvényben van erre passzus, a hegyközségi tagok elővásárlási jogáról, ami szintén nagyon fontos lépés.

Az egyik legnagyobb problémának látom a hazai szőlészetben, hogy nem merjük kimondani, hogy legalább akkora birtokszerkezet-átalakításra van szükség, mint amekkora a TSZ-esítés volt.

A példádban említett bácsi pl. biztosan örülne annak, ha a nemzeti földalap kezelő megvenné a földjét racionális áron, amit összevonva, mérethatékony birtokká formálva adna el egy borászkodni vágyó embernek - esetleg úgy, hogy erre egy agrárbank adna támogatott hitelt.

Szerintem itt a tét a vidék megélhetése, nem a hobbiborászkodás. Félreértés ne essék, azt is nagyon fontosnak tartom - ezért abban kellene gondolkozni, hogy bizonyos dűlőket ki lehetne jelölni a hobbiborászoknak, másokon pedig racionális termelést kellene folytatni.

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2016.11.05. 05:13:42

@RAMBO:
Az NFA felvásárlás tényleg jó ötlet. Ez szerintem nem is igényelne extra forrást lévén nem nagy parcellák.
A néhány száz öles birtok méret viszont ugyanúgy szegmense a szőlő művelésnek, szerintem aki ilyet fejleszt ugyanúgy pályázhasson mint aki 5 hektárt művel. Gyakran olyan helyen vannak ezek a földek ahol géppel nehezen járható pl domboldal.

Daeril 2016.11.06. 08:12:49

Csak az ne jusson senki eszébe, könyörgöm, hogy az NFA közreműködésével hozzuk létre a birtokegyesítéseket. Ki lett próbálva a dolog és szörnyű kudarc, katasztrófa inkább. Az NFA alapításakor életjáradék fejében idős termelők adhattak át szőlőket. Ezeket az NFA nem művelte, el nem adta, majd most a földtörvény körüli hisztéria környezetben az ERDŐVÉ silányult szemetet iszonyatos bürokratikus procedúrákkal 2,5-szeres áron adják el azoknak a holdkórosoknak , akik felvállalják a területtel járó munkatöbbletet. Tucatszám tudnám fotózni nektek ezeket az NFA birtokokat, amik mivel ideális vadbúvóhelyek iszonyatos károkat is okoznak a többi termelőnek áttételesen. Szóval nem, állami szerepvállalásból nem kérek köszönöm szépen az eddigi elég volt...

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása