Gazdálkodási napló

Eredetileg ezt a blogot szántam naplónak, amikor elkezdtem arra gondoltam, hogy milyen könnyű lesz visszanézni a permetezéseket és egyéb kezeléseket. Aztán azt vettem észre, hogy együtt tanulok az olvasóimmal, egyre értékesebbek a kommentek, és egyszer csak - legnagyobb meglepetésemre - egy szőlészeti népszerűsítő szakirodalmi blog szerzője lettem. A blog tehát nem használható naplónak, de amúgy is, most, hogy áttérünk a biogazdálkodásra, igazi gazdálkodási naplót kell vezetnem.

 

A biogazdálkodók részesülhetnek agrár-környezetgazdálkodási támogatásban, ahol a kezelésekről szintén naplót kell vezetni. Gondolom az általuk használt gazdálkodási napló meg fog felelni a Biokontroll Hungáriának is - ezért úgy döntöttem, hogy letöltöm a Nemzeti Agrárgazdasági kamar oldaláról a szabvány naplót, és azt fogom vezetni. Így ha egyszer majd én is folyamodhatok ilyen támogatásért, akkor már rutinom lesz az elvárt formátum használatában.

 

Egy sok munkalapos Excelről van szó, amit "kiheréltem", azaz kidobáltam azokat az oldalakat, amelyek nekem nem kellenek (szántó, gyep, nádas, stb.) - és így egy teljesen érthető táblázatot használok, amihez a kitöltési útmutató is elérhető a megadott oldalon. 

 

2016.02.16. 21:45

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr608396996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilag 2016.02.18. 10:55:12

@RAMBO:

Az anyagok hivatalos forrása:

Gazdálkodási napló:
www.palyazat.gov.hu/node/57649

Kitöltési útmutató:
www.palyazat.gov.hu/node/57647

A permetezési naplóról se feledkezzünk meg, azt is vezetni kell!
Nem tudom annak van-e hivatalos formája.
Ha van, tudja valaki hol lehet elérni?

A permetezéshez pár fontos dolog:
Remélem mindenki tudja, hogy 2016.01.01-el életbe lépett az szabály miszerint 2016.11.26-ától minden 5 litertől nagyobb űrméretű permetezőnek műszaki vizsgával kell majd rendelkeznie. Ez alól kivétel a 3 évestől fiatalabb permetező.

Mondjuk azt még nem tudni, hogy ki és hol fog vizsgáztatni.
Az mondjuk szép lenne, ha a permetezővel be kellene csattogni mondjuk a megyeszékhelyre...
Az árról egyelőre annyit tudok, hogy 40 és 60 ezer forint között változhat a szorzószámok függvényében.

Mindenkinek szerződnie kell majd egy növényvédelmi szakirányítóval és a szerződés időtartama nem lehet rövidebb 1 vegetációs évnél.

Éppen most járok 80 órás növényvédelmi tanfolyamra, hogy ebben az évben már legálisan is kijuttathassam a permetszert. Az oktatást a növényvédelmi hatóság alkalmazottai tartják.

Mint ahogy a saját munkaterületemen is tapasztalom, az ő szavaikból is azt szűrtem le, hogy a jogszabályok ezen a területen is elmentek az életszerűség mellett...

juhostt 2016.02.23. 14:42:34

@vilag: Akkor az én 30+ éves háti permetezőmre is vizsga kell? (az 18 literes) :O
A traktorhoz valókról tudtam hogy kell, de azért ezt szerintem senki nem gondolja komolyan, hogy egy háti permetezőt vizsgáztatni kellene. Esetleg biztos 5 liter az az 5 liter? :)

vilag 2016.02.23. 15:28:12

@juhostt: Ma megint megyek a tanfolyásra, ha alkalom adódik rákérdezek konkrétan és megírom ide, hogy mindenki okulhasson belőle.

Cirfandlia 2016.02.25. 09:05:56

Jesszus, mik ezek a múlt századi megoldások... A GN adatszolgáltatás befogadó gazdája még mindig a Nebih (korábban MGSZH) anno mi csináltuk nekik azt a nyilvántartó programot amivel ezt a rengeteg papíralapú adatszolgáltatást berögzíthették. DE léteznek európaibb megoldások, elkészült az ÁNyk-s bevalló felülete is ennek - anyk.nebih.gov.hu/; itt letölthető. Ezt simán be lehet importálni az adóbevallást is kezelő kitöltő sw-be, azért az validál, és számol, saját szótára van, meg hülyebiztos, nem egy ilyen kopasz excel csak.
Továbbá a hatóság lehetővé tette az xml alapú beküldést is, erre meg minden bizonnyal van a piacon kitöltőprogik garmada; mert a táblatörzskönyv értékesítő gyártók beemelték a Gn kitöltést is mint opciót. (Erről nem sokat tudok, de google tucatjával dobja fel, ez meg kicsit más: www.web2design.hu/wgn/home)
A kamara és társai, ill. egyéb informáló hatósági oldalak a neten csak a nyomtatványt ismertetik, amit már nem is lehet papír alapon beküldeni, úgy tudom.

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2016.02.25. 12:43:23

@juhostt:
43/2010 FVM rendelet:
35. § (1) A növényvédelmi szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmigépeken - a kézi, illetve háti növényvédelmi berendezések kivételével - háromévente a 3. melléklet szerinti időszaki felülvizsgálatot (a továbbiakban: felülvizsgálat) kell végezni.
(Hatályos 2015.XII.25.)

Namost a Maruyama-m semnem kézi, semnem háti.

vilag 2016.03.02. 11:45:25

Mea Culpa

Igazatok van, megtévedtem!
Az 5 literes űrméret a típusminősítésnél lényeges határ.
Az oktatók elmondása szerint itthon csak tipusminősítéssel rendelkezők vannak forgalomban, szóval azzal nekünk mezei felhasználóknak nem nagyon kell foglalkozni.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása