Mi történik itt?

Valami egészen furcsa dolog történt a forrás során, amire nem igazán találok magyarázatot. A mustok szépen elforrtak (illetve még forrnak) most abban a fázisban vannak, amikor még "kotlósmust" ízük van, azaz cukrosak is, keserűek is, összevisszák is, és kezdenek előbújni azok az ízek és illatok, amelyek később jelen lesznek a borban. Megvolt az első fejtés, aminek az eredménye nagyon meglepett.

 

Áki is segít a fejtésben

 

A góhér (huszonegynehány liter) üvegballonban forrt, most saját kis tartályt kapott. Mivel ezt szüreteltük először, ez áll legközelebb a borhoz - bár még ennek is olyan szőke színe van, mint egy áradó folyónak.

 

A "dörgicsei kis küvé" (juhfark-sárfehér-furmint egybeszüretelve, somlói mintára) három részben lett kiforralva. Egyszer az aszúszemek ülepített színmustja és külön a söprője üvegballonokban, egyszer a teljesérésű szőlő színmustja egy 350 literes fahordóban, és végül az ülepítés utáni maradékok (azaz lényegében a durvaseprő) egy 100 literes kishordóban. Ez utóbbi tételt seprőpálinkának tettem félre, és ez volt az egyetlen olyan hordó, amelyik vadul, igazi zajos erjedéssel forrott, míg a többi edényben a must éppen csak elpötyörgött, mintha hihetetlenül precíz irányított erjesztést végeztünk volna.

 

És mi okozta a meglepetést? Nos, a hordóban erjesztett színmust még mindig forrásban volt, de az aromák megőrzése végett nem mertem tovább forráshíján hagyni, így átfejtettem (mindenestül) egy acéltartályba. Sárgás-zöldes-homokszínű árnyalatban játszott a színe. Totlális meglepetésemre teljesen hasonló színű és ízű bort fejtettem le a zajos erjedésű cefre tetejéről. Nem sokat, csak olyan 20-22 litert (a kb. 50-60 liternyi üledékből) - de ízre csak éppen egy kicsit volt bizonytalanabb a színmustnál. Az aszúszemek hosszú áztatás után lettek kipréselve. Az ebből készült must sötétbarna, és erősen kesernyés. Igaz, ennek gyönyörűszép tiszta szőlő illata van. De ízre ez sokkal bénább, mint az, amit a kidobásra ítélt üledékből erjesztettem.

 

A kis ballon aszúszeprőből erjedt üvegben, a középső a durvaseprőből fahordóban, a nagy az aszúszemek tisztított mustjából üvegben. Már a színekben is látható a különbség.

 

Korai még következtetést levonni, hiszen csak most kezd annyi információm lenni, hogy tudatosan tudjam megfigyelni az erjedés folyamatát. Két éve ugyanilyen moslékból egészen vállalható hárslevelűt erjesztettem (ami tönkrement, mert megfogta a fa íz, amikor fél hordón felejtettem kb. egy évre). Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy fahordóban a moslékból is bor lesz - üvegballonban, acéltartályban csak a tisztított must erjeszthető jól. Alighanem Balog Zolinak lesz igaza, és a mikrooxidáció lesz a megfejtés. Legalábbis nekem egylőre nincs más magyarázatom. 

2015.11.02. 15:59

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr368039652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.11.03. 09:42:37

Van valami oka annak, hogy ilyen korán fejtettél? Mi nagyon ritkán (soha) szoktunk fejteni karácsony előtt.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.11.03. 11:01:48

@BZoltan: Nem volt annyi bor, hogy a "zajos" erjedés után fel tudjam tölteni a forráshíjat. 350 literes hordóim vannak, sajnos 200 literes nincs. Ölni tudnék egy használt 200 literes hordóért. Illetve kettőért.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.11.03. 11:04:36

@RAMBO: Hát igen, a kényszer nagy úr.

Ilyen használt és jó minőségű 200 literes hordót én is vennék egy fél tucattal.

kunzoo 2015.11.03. 21:42:49

A tiszta mustokban nem léphetett fel tápanyag hiány? A seprős cuccoknál a magas szárazanyag tartalom garantálja a jó tápanyagellátást. A tiszta mustnál a sok cukor-kevés tápanyag talán lassíthatja az erjedést vagy "kínjukban" valamit le kell hogy bontsanak ahhoz hogy a hiányzó cucchoz hozzájussanak. Ha nitrogénhiány van akkor a fehérjebontásból visszamaradó kénhidrogén büdösít. Lehet itt valami másból volt kevés.

szumo 2015.11.06. 09:40:56

A faluban egy bácsi mondta nekem, hogy megfigyelte, hogy ha egyszerre ugyanabból a mustból tett hordóba és ballonba, akkor a ballonos nagyon hamar tönkre ment vagy lett rossz, míg a hordóban levővel semmi baj/gond nem volt. Nem tudja miért van ez így; de azóta ő ritkán használ ballont, vagy csak nagyon rövid ideig, esetleg ülepítésre és nekem sem ajánlja, hogy ballonban érleljek.
Nekem Vitnyédet ajánlották, ha használt 225l-es hordót szeretnék fehérnek vagy vörösnek.

bakatorro 2015.11.23. 10:54:31

szia Rambo! segítség kellene.
valami gond van a borommal. a helyzet az, hogy a kiforrt borhoz alacsony cukortartalmú mustot öntöttem ( kb. még 1x annyit), majd borélesztővel elindítottam újraerjedését.
nagyon lassan, nehézkesen indult meg.
a pince elég hűvös (jelenleg 11-12 fok), így az erjedés a hidegebb idő beköszöntével le is állt, szinte teljesen.
eredmény: a bor még most sem tisztult le, sok benne a cukor.
mit lehet ilyenkor tenni?
köszönöm tanácsod.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.11.23. 13:11:58

@bakatorro: Várj!

Tavasszal, szőlővirágzáskor újraindul majd. Kénezd le, de úgy igazítsd, hogy tavaszra kevés kén maradjon benne, akkor szépen ki fogja pötyögni magát a bor. Karácsonykor le is fejtheted, tavasszal akkor is el szokott indulni.

bakatorro 2015.11.23. 13:37:50

@RAMBO: köszi! csak még egy kérdés: mi történik ilyenkor az almasavval?

csajokaszőlőben 2015.11.25. 20:44:48

szerintem idén nincs gond az almasavval, nem kell beleavatkozni a bor fejlődésébe, csak ha nagyon savas lenne

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása