Micsoda év ez!

Őrületes tempóban zajlik ez az év, a szőlő éppen kezdett olyasmire formálódni a kezem alatt, amire mindig is vágytam - persze azonnal kitaláltam a rizling fajtacserét. De nem ez a legnagyobb változás, ami körültöttem zajlik, hanem az elhatározás, hogy megvizsgáljuk, hogyan tudjuk az életünket vidékre áttenni. Ezt persze hosszas számolgatást jelent: üzleti tervet kell készíteni, amelyben el kell készíteni az új telepítésű szőlő első öt évének agrotechnológiai tervét (azaz mikor milyen műveletet tervezünk), majd ezeknek meg kell becsülni az árát kézműves és gépesített módon. El kell készíteni a telepítési tervet tőkére lebontva, elhatározni a termésmennyiséget (ez viccesen hangzik az idei évben, nem?), majd az ismert felvásárlási árak alapján meg kell becsülni a várható bevételt.

 

Az első kalkulációkis  azt mutatják, hogy a hat hektár szőlő művelése gépesítés nélkül elképzelhetetlen. El kell választani tehát egymástól a kézműves gazdaságot (ez az mostani birtokmag) és a gépesített, ökológiai gazdaságot egymástól.

 

A földkerekség egyik legizgalamasabb munkája (közvetlenül a pokolgépkészítő után), megtervezni egy birtok technológiáját. Tudom, hogy milyen művelésű szőlőt szeretnék, tehát tudom, milyen munkákhoz kell gépeket keresni, vonóerőt méretezni. Hallatlanul izgalmas böngészni a netet, beszélni a különböző gépek felhasználóival a tapasztalatokról (külön köszönöm Légli Gézának az elképzelhetetlenül részletes soraljművelő kultivátor telefonos oktátás-sorozatot), végül dönteni egyik vagy másik gép mellett. Ezután készül a beruházási terv (mennyit költünk) és a pénzforgalmi terv (mikor költünk). Hamar rájön az ember, hogy támogatások nélkül ez nem megy. Fel kell tehát kutatni olyan szakembereket, akik otthon vannak a pályázatkészítés rejtelmeiben. Minden szabadidőmet kitölti a válogatás a traktorok, soraljművelők, mulcsozó-fűnyírók világában. Newtonméterek, teljesítményleadó-tengely fordulatszámok, művelési szélességek és vonóerő igények kavarognak a fejemben furcsa elegyet alkotva az informatikai stratégiai tervezés objektumaival - amik a munkaidőmben töltik ki az űrt a két fülem között.

 

A szőlőművelés már nem csak hobbi. Fergetegesen jó, felemelő, magával ragadó érzés megtervezni egy birtokot. Életem egyik legjobb periódusát élem. Eddig csak a gondolataimmal teremtettem. Azokra az információs rendszerekre, amelyeknek a felépítésében részt vettem, a mai napig büszke vagyok. Ez azonban valami egészen más. Csodálatos érzés látni, ahogy egy legelő szőlővé alakul úgy, hogy a sorok között igyekszünk ugyanolyan (vagy dúsabb) talajéletnek teret adni, mint ami annakelőtte volt. Boldogsággal tölt el a puszta tudat, hogy az ország egyik legjobb adottságú termőhelyén fogok szőlőt termelni. Kicsit úgy érzem magam, mint a felmenőim, akik annak idején először telepedtek le Magyarországon, és a semmiből termetettek egy falut.

 

Ebben a blogban megpróbálom bemutatni, hogy miért döntötem egyik vagy másik lehetőség mellett. Ha sikertörténet lesz belőle, csak követni kell a receptet. Ha belebukok - muhaha, ne már, nem fogok belebukni. Szóval lehet, hogy a történet végére lesz egy értelmes modell arra, hogyan lehet vidéken szőlészkedésből élni. (Az írások itt ritkulnak - szerintem ezt már észrevettétek -, sok kép és rövid anyag csak a Facebookon jelenik meg. Kalandra fel!

2014.09.06. 19:12
Címkék: tervek

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr636675377

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Micsoda év ez! 2014.09.07. 10:13:01

Fergetegesen jó, felemelő, magával ragadó érzés megtervezni egy birtokot. Életem egyik legjobb periódusát élem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csajokaszőlőben 2014.09.07. 19:14:11

Olvasom, hogy nézegeted a szőlőművelő gépeket.A gépek szempontjából szerinted mi az ideális telepítési sortáv?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.09.08. 09:52:31

@csajokaszőlőben: Azt hiszem, fordítva ülsz a lovon. Eldöntöd a sortávot, MAJD veszel hozzá gépeket. Részletesen le fogom írni, hogyan érdemes csinálni.

Spicc 2014.09.09. 18:47:00

Szívből kívánok sok sikert hozzá. Én nem mertem ilyen messze menni...

AurelianoBuendia 2014.09.15. 12:18:38

Szőlőtelepítésen gondolkozom én is, és találtam egy ilyen hirdetést, idézem: "Telepítsen szőlőt kényelmesen a fotelból,a munka a miénk!Teljes körű szőlőtelepítést vállalunk az ország egész területén, fajtaváltással és egyéb ügyek szakszerű intézésével, több mint 30 fajta vesszőválasztékkal az év bármely szakában.Szolgáltatásunk önerő nélkül is igénybe vehető!" Mi a véleményed? Ennyire egyszerű lenne?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.09.15. 13:04:23

@AurelianoBuendia: hááát ... ez meglepne. Honnan a bánatból tudják, hogy milyen alany kell neked? És honnan van annyi oltóvesszőjük az "év bármely szakában", ami neked kell? Az meg, hogy eelőfinanszírozzák neked ... Ami túl szép ahoz, hogy igaz legyen - az valószínűleg nem igaz.

Mindenesetre küldd át ezt a címet, légyszi, megnézem.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.09.15. 13:59:21

@AurelianoBuendia: Megkerestem a hirdetést, felhívtam a címet. Az ajánlatuk: eltelepítik a szőlőt, betámrendszerezik, és felveszik helyetted az uniós támogatást.

Ez majdnem fasza, de egy-két dolgot érdemes tudni az ajánlattal kapcsolatosan:

- Akácoszlopból Lens Moser kordont alakítanak ki, két befűzőszállal. Ez nem egy modern támrendszer már - megállja a helyét, de a változtatható huzalmagasságú támrendszereké a jövő.

- Gyökeres vesszőt tesznek el. Ezt kizárólag olyan helyen szabad eltenni, ahol legalább 80%-ban homoktalajról van szó. Más talajra KÖTELEZŐ az oltvány (származási igazolással).

Ha tehát az Alföld valamelyik homokos területén van a szőlőd, és megfelel az akácoszlopos támrendszer, és nincs kedved fogalalkozni az egésszel - akkor megfontolhatod az ajánlatot.

AurelianoBuendia 2014.09.15. 16:32:55

@RAMBO: Hajós-bajai területről, ami többnyire homokos-humuszos (ahol a nagyapámnak és az apámnak is volt a szőlője - szóval én is így kezdenék neki :)). A telepítést (gépek híján) magam nem tudom elvégezni, mivel most kezdenék bele az egészbe, de szívesen dolgoznék rajta, megcsinálnám magam is, amit lehet, sőt gépet is veszek, ha kell stb., és az uniós támogatást sem szívesen költeném másra, csakis arra, hogy egy jó és korszerű ültetvényem legyen. Szóval ha így, akkor milyen utat javasolsz. Igazán azt sem tudom, hol kezdjek neki. A hegybírónál? Telepítési engedély kell? Kvótát kell vennem? Szóval én is az informatika világából lendülnék bele a szőlészetbe-borászatba. Amilyen támogatási összegekről beszélt a hirdető, abból errefelé nagyon szép és korszerű ültetvényt lehetne csinálni, azt hiszem. Te mit javasolsz, merre induljak el?

juhostt 2014.09.16. 20:13:00

@AurelianoBuendia:

Ami a gyökeres dugványt illeti, a hegybíró nekem azt mondta, hogy hiába lehet azt is telepíteni (én homokon termelek), sokkal több papírmunka és engedélyeztetés kell. Szóval lehet olcsóbban megúszod, de hamarabb őszülsz bele, ha eddig még nem őszültél bele.

Nekünk a géppark 1 része már adott, így én a sortávolságot is ehhez tervezem, de a kordon magasságától valamennyivel magasabb. (Ez le van írva valahol, majd előszedem, de 2.75 m a sortáv ha jól emlékszem)

Ez a sík részek miatt kell, hogy a nyugatról jövő napsütést is az összes sorban tudjam jól hasznosítani.

Az, hogy meg ők felvesznek mondjuk a nevedben 10 milliót és ebből 5öt költenek a szőlőre 5öt meg hamisan számláznak, aztán ha lebuknak majd a szép szőlősödre jár a rúd. Hát ebből én személy szerint nem kérnék. Ha támogatást veszek fel, akkor a pályázatot úgy terveztetem meg, hogy még az utolsó cserép darabot is leírom amivel a pincét fedem be és vásárlásnál mindenről számlát kérek.
Akinél még nem voltak ellenőrizni az nem is gondolná hogy nem csak úgy megy hogy felvesszük a pénzt és kész. Pont a kis emberekre mennek, nem a hiper vállalkozásokra. (kis emberek az én elvem szerint: max 20-30 Ha föld)

Te is hasonló cipőben jársz mint én, csak neked könnyebb mert borvidéki területen vagy. Vedd fel a hegybíróddal a kapcsolatot, ő tud a legtöbbet segíteni. Nekem is nagyon sokat segített és megmentett pár lehúzós kvótakupectől.
Ahogy Rambo mondta, előbb tervezd meg milyet akarsz aztán a géppark. Nekem a terv és a géppark is passzol, de ez csak véletlen... Ha 0ról kezdeném nem ezeket a gépeket venném... Talán ennyi előnyöm van azokkal szemben akik borrégióban gép nélkül szőlőznek.

IWAS 2014.09.17. 22:56:13

@Aureliano
Van az informatikai végzettséged mellett mezőgazdasági is? Idéntől ez alapfeltétel. Bizonyos pályázatoknál az életkor is számít (40 év alatti legyen a pályázó).

juhostt 2014.09.20. 13:56:10

@IWAS: 3 évre visszamenőleg őstermelői igazolvány is elég néhány esetben! (De nem mindenhova elég az tény)

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása