Ez már nem gyakorlat

Megérett a cseresznye. Máshol nagy fagy sújtotta a gyümölcsfákat (a völgyben fekvő faluban nekünk is elfagyott minden) de a hegyen lévő cseresznyefán volt termés. Nem olyan sok, mint tavaly, de nem is panaszkodhatunk. A földkerekség összes rózsalevélbogara a mi fánkon tanyázott, amikor megérkeztünk leszedni az idei termést - és volt egy különleges, hatalmas, csodálatosan szép védett bogarunk is.

 

Szarvasbogár cseresznyét eszik

 

Végre kiigazodni látszik a csapadékmennyiség, még Dörgicsére is jut elég eső. Ennek megfelelően nekilódult a szőlő, különösen az Uréti. Ezt a fajtát tényleg nem szeretem művelni. Egy igen rosszul sikerült hibridről van szó: öblös, hüvelykujjnyi vastag vesszők, amelyek egy szigorú pillantástól is tőből lepattannak, és minden levél tövében hónaljhajtás ered áttekinthetetlen, buja dzsungelt létrehozva, amely biztosítja a párás környezetet az egyébként lisztharmatra hiperérzékeny fajtának.

 

Az eddigi időjárás amúgy is paradicsomi környezet a gombabetegségeknek: minden nap 20-25 fok körüli hőmérséklet, ami trópusi páratartalommal társul. Ebben az időben a felszívódó szerek tudják megmenteni a szőlőt a fertőzés elhatalmasodásától: Quadris és Bumper lesz a 10 naposra szűkített permetezési fordulóban a hatóanyag. Ez már nem gyakorlat, élesbe fordult a gombák elleni háború.

 

A növényvédelem fontos eleme lenne a tőkék levegőssé tétele. Különösen az Uréti tőkéknél lenne esedékes a befűzés és az első hajtásválogatás, mert ez az egyik legnagyobb növekedési erélyű fajta. De nincs hová befűzni, mert a támrendszer csapnivaló állapotban van. (Erről a múlt heti postban írtam, télen lesz vele munka elég.)

 

OMFG! Hogyan lehetne még bénább?

 

A múlt héten komoly szelek fújtak, így a befűzetlen, 60-80 centis hajtások sora lóg száradozva a tőkékről -  természetesen az Uréti szenvedte a károk 99%-át. A zöldmunkát Krisztiánra bíztam. Csináltam neki pár etalon tőkét, és élőben is bemutattam az elvárt hajtásválogatást. Jó vele együtt dolgozni, már nem lepődik meg azon, hogy mennyi hajtást vágok ki.

 

Etalon hajtásritkítás Uréti szőlőn.
Két hét múlva ugyaninnen már a pince sem fog látszani, annyi lombot hoz.

 

Az alsó pince kilincse a héten lecserélődött egy kovácsoltvas kilincsre, így le tudtam szivattyúzni oda a bort. Mivel az ízén határozottan érződik az utolsó kénezés, ezért nem is ártott átlevegőztetni. Ebben a pincében tölti a bor a következő évét, mert az olaszrizling (szerintem) csak két évesen jó. Persze ha túlkéneztem a bort, akkor már minden mindegy. Lehet, hogy ebben az évben ez volt a tanulság. Nem örülnék neki. 

 

2012.06.10. 21:50

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr804577374

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.12. 09:15:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2012.06.11. 10:56:21

Tegnap én is hajtást válogattam órákon keresztül és még a felénél sem járok. Idén eszméletlen a hajtásnövekedés, tavaly ez a munkafázis teljesen elmaradt nálunk, mert amik nőttek hajtások, többnyire azok is icike-picikék voltak, idén meg már most akkora lombja van a legtöbb tőkének, hogy ihajj. Kellett is ritkítani rendesen. Szerintem szüretig még jó párszor végig kell menni hónaljakat pusztítani... érdekes, tavaly azzal sem volt gond, alig nőttek hónaljhajtások. Ugyanígy van ez a tövek alján növő hajtásokkal: tavaly szinte egyáltalán nem nőttek onnan, most meg folyamatosan törögetnem kell őket. Csak nálam ennyire szélsőségesen eltérő az elmúlt két év, vagy nálad is érezhető a különbség?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.06.11. 11:07:52

@exian: Az uréti fajtajellegénél fogva hajlamos a hónaljhajtásoktól elbozótosodni. Ezt a fajtát a saját szőlőmben részben kiirtottam, azt a néhány tövet, ami megmaradt, tavaly tövig rágták az őzek.

A rizlingen nekem is az volt a tavalyi tapasztalatom, hogy se hajtásnövekedés nem volt (ez idén sincs a rizlingben!), hónaljasodás meg szinte egyáltalán nem volt.

Ennek oka, hogy nagyon későn vágtuk le a tetejét tavaly, mert későn nőtt olyan magasságba, ahol már visszahajlott a szőlő. A "normál" tőkéken a hónaljhajtások előretörése összefügg a hajtáscsúcs levágásával: azok a hormonok, amelyek a növekedésért felelnek, a csúcsi osztódó szövetben vannak. Amikor ezt eltávolítjuk a szőlőről, túlsúlyba kerül az oldalhajtások (hónaljhajtások) növekedéséét felelős hormon, és az indítja be a bozótosodást.

Ez egyébként a vegetációs periódustól is függ (ismét: "normál" tőkéken), azaz a csúcsi növekedés július környékén megáll, és ugyanúgy túlsúlyba kerül az oldalhajtásokért felelős hormon.

Egyelőre rizlingen nincs bozót (azt mondjuk egy hete alaposan kipucoltam), de ez a nyomorult muskotályos gén az Urétiban másként működik: ott már most őrült dzsumbuj van.

A hajtásnövekedés függ a metszésmódtól is: szálvesszős metszésből előbb hajt a szőlő, míg rövidcsapos metszésben visszafogottabban indul. Én idén tértem át a rövidcsapra a rizlingen, ezért is kisebbek a hajtások.

Most pont jókor esik az eső és meleg az idő a hajtásnövekedés szempontjából, előreláthatólag minden fajta ugrani fog egy-három hét alatt.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2012.06.11. 15:40:10

Köszi a részletes leírást. És arra mi a tipped, hogy mitől lehet az, hogy bizonyos tőkéim (70-80db) egyáltalán nem terem fürtöt? Már tavaly, sőt azelőtt sem hozott szinte mindig ugyanaz a "néhány" tőkém termést. Ezek viszonylag fiatal tőkéknek tűnnek (még Nagyapám ültette őket, max. 5-10 évesek lehetnek), a hajtásaik nagyon nagyon gyengék, satnyák, és alig érik el a 20-30cm-es hajtásmagasságot, leveleik kicsik, nagyon halvány zöldek. Egyszóval nem olyan igazi egészséges, jó fajta szőlőnek tűnnek. A legtöbb ilyen tőkén nem is találtam már idén metszéskor sem érett, nagy vesszőt, amit letudtam volna ívelni, így sok ilyen tőkének a feje teljesen kopaszon indult tavasszal. Mostanra ugyan lett rajtuk hajtás, de mint írtam, gyengék, kicsik, halványak. Van valami módszer, amivel meglehet őket fiatalítani, érdemes egyáltalán kísérletezni velük, vagy cseréljem le őket jövőre? Mert ugyanakkor vannak tőkéim, amik évről-évre hoznak egy elfogadható szintet, még a 2010-es rossz évben is jól teremtek, azok most is nagyon szépek, mind hajtás, mind termés tekintetében, már most szép nagy bogyók vannak rajtuk (bizonyára valami nagyon korán érő fajták lehetnek, sajnos nem tudom, milyenek).

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.06.11. 20:38:44

@exian: nézd meg a Hiánybetegségek postot. Lehet, hogy az az ok.

De lehet olyan gombafertőzés is, amely eltömíti a szőlő kapillárisait. Ez esetben kísérletezhetsz hagyma termesztéssel a tőke mellett, de lehet, hogy csak az átültetés segít. Nézd meg a Fás részek megbetegedései postot.

Ezek csak tippek, így látatlanban. Én cserélni szoktam az ilyen tőkéket.

Rigóhegy 2012.06.12. 15:24:20

Nálam is akad minden évben elég sok tőke, aminek gyenge hajtásai fejlődnek, legtöbbször fürt is van rajtuk.
Aztán így nyár elején, közepén egyszer csak elhervad az egész tőke.

Amikor kiásom, azt tapasztalom, hogy az alany talpgyökerei nem fejlődtek ki, gyengék és el van korhadva az alany rész, legfeljebb a felső íznél voltak gyenge gyökerek, ezek táplálták a tőkét.
A korhadt részen fehéres gombás részek találhatók.

Csak találgatni tudom, hogy a talajból kapta a fertőzést vagy már alanykorában fertőzött volt az oltvány?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.06.13. 10:11:53

@Rigóhegy: azt hiszem, én máshonnan beszerzett oltvánnyal próbálkoznék. Lehet, hogy az alanyvessző nem bírja a birtokod talaját. Ehez sajnos nem értek. :(

Cirfandlia 2012.06.15. 16:40:20

Ahh, ne kezdd már te is ezt a gombabetegség parát; 4-6 napig volt felétek amikor végre (gondolom messiásként vártátok) esőt is kaptatok, meg párásság is volt. Fotózz le lécci egy olajfoltot, mert nem hiszem hogy van :)! Azt hallottam a balatonfelvidék májusban sem kapott normális esőt.
Más, ezzel a betonoszloppal jól megszívtad; lehet ezt fúrni, nem lesz közte folyami kavics? Nem is értem, hogy nincsenek lyukak a megfelelő helyeken.
Nálam nagyon erős hajtás és hónaljnövekedés van, de az utóbbi másfél hónap 200 mm-e meg a sajnos kevés fürt
(vmiért eléggé foghíjasak a hajtások) ezt predesztinálja. Tetejezés még nem volt, de már bőven van 2,5m-es hajtáshosszunk... Én megpróbálok nem hónaljazni még mert júniusban rendszeresen van károkozó jég felénk, aminek hatását tompítja a védettebb fürtzóna.
Permetezés 2. volt szerdán Topas + Folpet. Csak a közelítő kánikula miatt tettem felszívódó lisztharmat ellenit.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.06.15. 19:54:35

@Cirfandlia: Rosti, bazzz, csak megismerem! Nálunk mostanában nem sok eső van, hanem állandóan kevéske. (Leszámítva az utolsó másfél hetet, ami nagyon jól jött.)

Az új szerzemény szőlőben még gubacsatkát is találtam a levélen! Azt is lefotózom majd.

Nálam a hajtáshossz még nem több nyolcvan centinél, a tavaszi aszály miatt pangott minden (eddig). Viszont fürtök vannak bőven.

A jégtől lehet parázni, idén sok helyen lehet, néztem a 30 napos előrejelzést, két-három nap forróság, majd eső, és így tovább. Klasszikus idő jégveréshez.

Jöttök nyaralni a Balcsira valamikor? Gyere, lszi, szeretek veled bort kóstolni nagyon!!!!

Cirfandlia 2012.06.18. 11:27:23

@RAMBO: Na jólvan; elfogadom; közben péntek este kijött a BASF újabb régiós előrejelzése és a szekszárdi, tolnai, pécsi, villányi részen is írják, hogy megtalálták a peronosz tünetet - de felétek azért csodálkozom, mert a május (is) száraz volt, ellentétben Baranyával.
Továbbra is úgy vélem, hogy ez a forróság kinyírja a peronoszt, nem fog elterjedni, a lisztharmat viszont még okozhat meglepetést.
Megyünk Balcsira, megint 2 hét :) most kicsit előbb mint tavaly; júl.7-től. Majdnem Révfülöpön fogaltunk, de végül Szigliget lesz; egyeztessünk levélben mindenképp megnézném a bővült birtokot!

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása