Hulladék kezelése a szőlőben

A szőlőben kétféle hulladék keletkezik: szerves és szervetlen (talán inkább nem újrahasznosíthatónak illene nevezni, mert a műanyagok ugyan szerves anyagok, de lebomlásuk rendkívül hosszú időt vesz igénybe). A szerves hulladék tartalmazhat olyan szaporítóképleteket, amelyek lehetetlenné teszik a hulladék visszaforgatását: ilyenek pl. a kivágott ESCÁs tőkék, vagy az erősen lisztharmatos vesszők. A magam részéről a gyommagvakkal fertőzött komposztot nem tartom életveszélyesnek, mert a nyírt füvű szőlőben nem marad életben a fűféléken kívül más gyom (ha igen, célszerű aszatolóval kiszurkálni a gyöktörzses, szúrós gazokat) a folyamatosan kapált szőlőkben pedig szintén halálra vannak ítélve a gyomok.

 

Hegyekben a venyige

 

A szerves hulladékot tehát szerintem vissza kell dolgozni a szőlőbe - ugyanakkor az organikus gazdálkodás nagyon szimpatikus alapelve, hogy csak annyi tápanyag utánpótlást adjunk a talajnak, ami az adott területen megterem. Ennek jegyében idén komoly lépéseket tettem a szeprente (venyige, levágott szőlővessző) hasznosítására. Úgy néz ki, hogy sikerült keríteni egy mulcsozó gépet, amivel be lehet zúzni a vesszőt, amit aztán vissza fogunk hordani a szőlősorokba ősszel és beszántjuk. Ez a talajt nemcsak fellazítja, de a K igényt szinte teljes egészében fedezi.

 

A szőlőkarokat és az elrothadt karókat eltüzeljük

 

És persze keletkezik olyan hulladék is, amelynek a lebomlását nincs időnk kivárni. Ezeket összegyűjtjük, és kidobjuk. 

 

Az összegyűjtött műanyag hulladék

 

2010.04.01. 23:00

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr371885118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2010.04.05. 04:03:45

Sváb onokája évén: Nálunk a szőlő természetes (háromlábon álló ősparaszti porta, nagyapám iparos volt különben)
Namost a venyigét csak a nejlonparaszt hányja így össze, mi eleve kévében hordtuk ki (sváb gyerek öt éves korában rendesen dógozik mán) és ment a kemencébe. (-> biogazdaság)
Mélyfilozófia kérdés, hogy a gázból olefinizált nejlon gáz-át szabad elégetni a gázkazánban de nem szabad a bio-vaskazánban, ahol viszont venyigekévével pompásan lehetne (ingyen szinte) fűteni.

A szőlövenyige hamuja szinte gyógyhatású bizonyos földtípusokra, valamint ha kolbászos ládát kibélelsz vele és a kolbászt ebbe rakod, júniusban friss puhán, száradatlan szedheted elő (-> ha több nap, mint kolbász, de becseűlettes magyar gyorsan megeszi, mert az az üvé, amit megeszik-megiszik, jaztat mán nem vehetik el tűle..)

nejlonparaszt esetleg vehet (rendes profi gallyzúzót-darálót s az aprítékot is eltüzelheti biokazánjában...

virtual landscape (törölt) 2010.04.12. 17:18:48

@magyar-magyar szótár: Elég luxus azokat a karókat meg ágakat elégetni csak úgy, látszik, hogy a kollegának tellik és tényleg hobbiparaszt ... :D

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.12. 17:24:16

@virtual landscape: Van egy kandallóm, eltüzelem benne. Te mire használnád a levágot szőlőtörzseket? És azokat a karókat, amelyek olyan hosszan vannak elrothadva, hogy ha leütöd egy szőlőtőke mellé, akkor a vezetőszálig se ér fel - tehát nem tudod a tőkefejet megkötni hozzá? Komolyan érdekelne!

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.04.12. 22:37:47

@virtual landscape: Azért vigyázzunk ezzel a hobbiparasztozással, emberek!!!
Ha valaki becsületet érdemel az az, aki dolgozik, kétkezével értéket teremt. Inkább lenne mindenki hasonló értékteremtő, mint fújjogó, munkakerülő, a kétkezi munkát lenéző... Te sem hobbiparasztoznál, ha bármilyen kétkezi értékteremtő munkát végeznél. És az meg, hogy kinek és mire telik nagyon nem ide való téma. Mondhatnám, annak és arra, amiért megdolgozott, de ezt itt nem feszegetném tovább...

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása