Feltűröm az ingem ujját

A tavasz közeledtével (?) kimentem a szőlőbe. Az első munka a tőkeleltár, a régi területen azért, hogy pontosítani lehessen az ültetési tervet, az új területen meg azért, hogy felmérjem, mennyi tőkét kell pótolni, és milyen állapotban van a támrendszer.

 

Ön szerint mi lehet errefelé az uralkodó szélirány, dr. Watson?

 

Az új szőlő állapota nekem nem megfelelő, mert át lett ugyan állítva Guyot metszésmódra, de bazinagy felesleges karok maradtak az új tőkefej fölött. Sok munka lesz vele, és mire újra beáll, az legalább két év. Idén a nehéz fizikai munkákban egyelőre még nem vehetek részt - sajnos a téli fejtésen annyira tönkretettem a gerincem, hogy azóta is gyógytornázni járok. Szerencsére a faluban van egy vállalkozó, aki értelmes, jól elvégzi a munkát - neki adtam ki a metszést napszámba, miután szombaton megbeszéltük, hogy mik az elvárásaim. A szeprentét is kihordja.

 

A lemosó permetezéshez még nem kell, a a továbbiakhoz kelleni fog sok-sok víz, így a fagymentesített acélhordót felállítottam, és a csatornát belefordítottam. Az időjárásjelentést elnézve talán kicsit korán - esőt mondjuk nem mondanak, így nem lesz, ami megfagyjon benne.

 

Ezután kiszivattyúztam a háznál lévő pincéből a vizet (ezt a pincét használja anyu savanyúságtárolónak, én meg készárúraktárnak). Szerencsére tavaly volt annyi eszem, hogy a szivattyút levittem a faluba még ősszel, szüret után (ennek segítségével mostuk el a prést) - így "csak" össze kellett dugni, és már fogyott is a víz. Ezután anyu összeszedte felmosóronggyal a maradékot, én meg zárat csertéltem a bejárati ajtón.

 

Az előbb mintha Kate Winsletet láttam volna erre úszni egy szekrényajtón

 

Összességében sok mindent intéztem, cudar időben, de az új szőlő bejárása, a kint dolgozó falubeliek látványa olyan jó volt, hogy most alig bírok a munkakedvemmel. Húzok is le hétvégén, és megpróbálom egyenesbe rántani a birtokot. Egy biztos: ez a tavasz húzós lesz.

2010.03.08. 08:00

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr161816950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.03.08. 20:53:31

A támrendszer megdőlésétől függetlenül egész jól néz ki az új területed!!! Viszonylag fiatal tőkék, könnyen alakítható még a dolog. A plusz karokat, amiket írsz én nem látom a képeken, de valamiért nem is sikerül ránagyítanom. Minden esetre ez szép munka lesz. Tiszta rizling?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.08. 22:07:51

Igen tiszta rizling. Tavaly lehetett átállítva Guyot-ra, sajnos nem túl jól, bár kétségtelen, ezen a képen ez nem látszik. A nagyítást javítottam.

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.03.09. 18:40:52

@RAMBO: Oké, most már jó a nagyítás! Inkább ernyőművelésnek látom, de ki kell, hogy forrja magát, ha elkezded saját képedre formálni. De jó állapotban van és elég fiatal tőkék.
U.i.: nem is tudom miért sajnállak jobban, a derékfájásért vagy azért, hogy nem tudsz metszeni?! :S (Nekem a kedvenc szőlőmunkám...)

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása