A hétvégi pincelátogatás legmeglepőbb fordulata az volt, hogy az 5,8 Celsius fokos pincében pezsegtek a borok. Valami nagyon hidegtűrő élesztő szaporodott el a borban, mert szinte teljesen kierjedt a maradékcukor mindkét borban.
Az Enikő illatában (kb. egy hónappal ezelőtt) még nagyon külön állt a muskotály és a mézes fehér - ami azt jelenti, hogy először muskotály illata volt a bornak, majd egy kis idő múltán megjelent a mézes illat. Most a kettő már összeért: egy mézes-muskotályos finomságot érezni. A nejem beleszagolt, és majdnem beleájult: jó lesz ez női bornak. Korty egyelőre még hegyesen savas, jót fog neki tenni az almasavbomlás. A szénsavas csípés csak kiemeli a savakat: az illat és a korty nincs összhangban. A korty vége kicsit szárít - ezen baromira meg vagyok lepődve, mert csak négy hetet töltött fahordóban a bor.
A rizling is forrásban van még, itt örvendeztem a maradékcukor alkohollá és glicerinné alakulásán. A pohárban a bor lustán mozdul, és lassan rajzol ki komoly templomablakokat: a testtel egyáltalán nincs gond. A bor napról-napra változik: hidegen (a pincében) kóstolva csak keserűnek éreztem. Itthon két napig hagytam szobahőmérsékleten kipezsegni a széndioxidot: és egy harmonikus savú, extraktédes, szuper rizlinget kóstoltam.
A félbehagyott üveget betettem a hűtőbe: másnap hidegen csak fásnak éreztem - ezzel el is illant az örömöm, amivel a fásság megszűnését ünnepeltem.
Harmadnap szobahőmérsékleten kóstoltam. Telt, már-már túlzó vaníliás-puncsos-likőrös illata és íze volt, a végén a csersav cseppnyi húzása is jelezte a fát. A test és az aromák teljesen eluralták a bort, a harmonikus savaknak alig jutott szerep. Kép deci a fejembe szállt - alkohollal rendben vagyunk.
Fogalmam sincs, mi lesz ebből.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.