Technológia - Losonci Bálint

A sorozat következő borásza fiatal, szépreményű és tehetséges. Saját legfonotosabb erényének a kísérletező kedvét tartja. A beszélgetés során egy végtelenül szerény, ugyanakkor roppant nyitott szellemiségű borászt ismertem meg, aki minden lehetséges forrásból igyekszik magába szívni az információkat. Lássuk, hogyan dolgozik Losonci Bálint!

Művelési mód

20 éves ültetvény, Lens-Moser művelési móddal. A tőkefej és kar 1 méter magasan helyezkedik el, 30-30 cm-re a vezető szál fölött vannak a bújtatószálak. A sortávolásg 3 méter, a tőtávolság 1 méter.


Idén lesz egy új telelpítésük a házuk feletti meredek domboldalban, itt 1mx1m-es lesz a térállás bakműveléssel, rajnai rizling és kadarka lesznek a fajták, Fercal alanyon.

Metszés

Egy tőkekaron négyszer hagynak 1+1 rügyet (ez összesen nyolc hajtás). Idén egy kísérletet tesznek a hűvösebb területeken a magasművelésű Guyot bevezetésére: a tőkekart levágják, és a tőkefejből egy darab 8 rügyes szálvesszőt kötnek le a vezetőszálhoz.

Talajmunkák

A sorok közét kultivátorral művelik évente 3-4 alkalommal. Korábban a szőlőt ősszel megszántották, de ezt leváltották, és azóta altalajlazítást végeznek.

 

Vegyszeres gyomirtás nincs, a sorokat Losonci Bálint kézi kaszával kaszálta le (respect -  szerk.) de a kapalást tartaná optimálisnak, amit tavaly már a területek felén meg is tették, háromszor a vegetációs időszakban. A jövőben szeretné bevezetni a rotációs kapálást a sorokban. Mivel úgy gondolja, hogy a szőlő az erős terméskorlátozás miatt rendkívül jó erőben van, ami komoly hajtásnövekedéssel jár, ezért gondolkozik minden második sor befüvesítésén, hogy ezzel némi tápálékkonkurrenciát teremtsen a szőlőnek, valamint azért, hogy jobb szerkezetűvé, humuszosabbá tegyék a talajt.

 

A fenti okokból trágyázást nem végeznek.

Zöldmunkák

Egy tőke átlagos terhelése 50-60-70 dkg szőlő. A már említett, az ilyen kis terhelés melletti rendkívüli zöldtömeg növekedési erély miatt a zöldmunka nagyon nehéz. losonci Bálint szerint ebben a klónoknak, alanyoknak is szerepe van, a jövőbeni telepítéseknél ezeken igyekeznek változtani.

 

10 centiméteres hajtáshossznál végzik az első fattyazást, ekkor állítják be a nyolc hajtást.

 

A fattyazást kb. három hét múlva meg kell ismételni, mert a rejtett rügyek ekkor kihajtanak (egy-egy csomóban akár 3-5 fattyúhajtás is). A törzs fattyazására is ekkor kerül sor, amit ezen kívül a tenyészidőszak elején legalább még egyszer meg kell csinálni.

 

Amikor a hajtások elérik az első huzalpárt, következik a hajtások befűzése, a hajtásbújtatás.

 

A fürtök kialakulása után végzik el a fürtválogatást, ekkor állítják be az egy hajtásra eső egy fürtöt. Az összetett fürtű szőlőkról a mellékfürtöt levágják. Nagy fürtű szőlőknél a fürt végéből is levágnak - egyes források szerint az ilyen fürtcsonkázás léhább (tehát szellősebb) fürtöt eredményez. (A hűvös terület miatt fontos a termés ilyen méretű csökkentése.) A tőkéken 1-2 fürt nélküli hajtást is hagynak a tőkefejnél, amik csak a növényt erősítik.

 

A „hegyelésre” (tetővágás) akkor kerül sor, amikor amikor a hajtás csúcsa már visszaborul a tőkére és árnyékolná azt. A hajtást a lehető legmagasabban, 220-230 cm magasan vágják le. A hajtás csúcsánál kialakuló másodtermést leszedik. A hónaljhajtásokat a fürtzónában (a tőkekartól számított 20-25 centiméteres magasságban) kitörik, a fölötte levőket 3-4 levélre visszavágják.

 

Egy-egy levél eltávolítása hajtásonként már az első kör fürtválogatásnál megtörténik, a kékszőlők fürtzónáját augusztus végén alaposabban is kitakarják. Fehéreknél az évjárat határozza meg a mértéket és az időzítést, általában csak az északi oldalon leveleznek.

 

Vörös szőlőnél zsendüléskor a feltűnően zöld fürtöket leválogatják, hogy az egy színben érést biztosítsák.

 

Szüret előtt még egy fürtválogatást végeznek, hogy a szüretelőkre ne maradjon válogatni való.

Növényvédelem

Vegyszeres gyomirtást nem végeznek.

 

A program szerinti védekezést egy erre felbérelt ember végzi.

 

Ha az idő megkívánja, rothadásgátlót (Teldor) juttatnak ki kézi permetezővel.

Szüret

A szüret időpontjának meghatározása (cukor-sav mérést nem végeznek):

  • szemrevételezés, kóstolás;
  • a kocsány szép barna, fás;
  • 10 magból 8 teljes egészében fás.

 

Ez a fajták többségénél a legtöbb évjáratban október második felét jelenti. Érdekes, hogy régen, a hagyományos ültetvények mellett is pont október 15. volt a határ, előtte nem szabadott borszőlőt szüretelni.

 

A termőterületen magas az aktív mésztartalom, ennek tulajdonítják, hogy a borok nem lágyulnak le (pl. olaszrizlingben 6-7 g/liter sav mérhető).

 

A szüretelés rácsos, csemege szőlő tároló rekeszbe történik. Olyan gondosan szedik, mint a csemegeszőlőt, egy rétegben teszik a rekeszbe. A szőlő törődését mindenképpen igyekszenek megakadályozni (erre azt a példát hozta, hogy ha egy almát félbevágunk, akkor az 1-2 óra múlva megbarnul, és az íze sem olyen finom, mint a frissen felvágotté - a szőlő ugyanígy oxidálódik törődés hatására).

 

A rekeszek a présházba kerülnek, ahol nyitott ablak mellett feltornyozva ott maradnak a ládák, hogy az éjszakai hidegben lehűljenek, kb 6-10 Celsius fokra. Ha eleve hideg a szőlő, akkor egyből feldolgozzák.

A fehér szőlők feldolgozása

Másnap délelőtt a szőlőt lebogyózzák, majd 40-50mg/liter kén hozzáadása mellett ázik a szőlő kb. másfél napig. Losonci Bálint fontosnak tartja az áztatás közbeni kevergetést (naponta legalább egyszer), és azt, hogy az áztatás ideje alatt a kádakat nem szabad letakarni, mert az tapasztalatai szerint beindítja az illósodást.

 

Ezután a mustos cefrét kosaras présbe vödrözik, ahol az a saját súlyától lassan préselődik ki, a prést nem húzzák meg. (A cserényes préselésnek egy sajátos módszerét alkalmazzák: a kosaras prés aljára luggatott lemezt tesznek gumilabdákra, így a must könnyebben kinyomódik a saját súlyától.) Így a cefrés mustból 60% körüli lékihozatal érhető el (ez még ülepítve lesz, azaz tényleges a kihozatal ennél kisebb).

 

A kipréselt musthoz további 10 mg/liter kén hozzáadása után 24-36 órás ülepítés következik. A színmust fahordóba kerül, ahol kierjed.

 

Korábban készítettek oltóanyagot a tiszta musthoz úgy, hogy a területen próbaszüretet végeztek, azt hagyták pet-palackban forrásnak indulni, majd a forrásban lévő mustot hozzáadták az ülepített színmusthoz. Idén ez elmaradt, nem volt rá szükség. Fajtaélesztőt tehát nem használnak, de az erjedés tökéletes végigvitelét élesztő tápsókkal biztosítják - azonban kontrollkísérletek elvégzése után a jövőben ezt is tervezik elhagyni.

 

Az utóerjedésben a seprőt két naponta felkeverik, majd a keverések közötti idő előbb hetente kettő, majd heti egyre csökken, és december közepe vége felé el is marad. 

A vörös szőlők feldolgozása

A vörös szőlő lehűtése után 40-50 mg/liter kén hozzáadásával a szőlő kádakba kerül, ahol az áztatás 5-7 napján indul be a forrás. Áztatás alatt a naponként kétszeri kevergetés nagyon fontos. Az erjedő cefréhez tápsót adagolnak, kis részletekben, folyamatosan. Amint a cefre erjedni kezd, a kádakat fátyolfóliával lefedik, naponta többször csömöszölik.
 

Losonci Bálint egy kísérletet végzett, a lebogyózott szőlő kocsányának 50%-át visszaöntötte a cefréhez, és így forralta ki. Elmondása szerint ez "növeli az ízspektrumot", és nagyon ígéretesnek tartja az így készülő bort.

 

Az erjedés hosszát nem tartja fontos szempontnak, évjáratonként nagyon változik, volt már 10 nap és 5 hét is, a spontán erjedés intenzitásától függően. Szerinte hőcserélő berendezések nélkül is kiválóan lehet szabályozni az erjedés hőmérsékletét az erjesztőkádak méretével. 6-7 hl-nyi cefre általában az erjedés legintenzívebb napjaiban maximum 25-27 Celsius fokra melegszik fel, míg feleekkora mennyiség esetén bőven 20 fok alatt marad ez a hőmérséklet.

 

Amikor a törkölykalap lesüllyedt a kádban, a présházat felfűti 16 fok körüli hőmérsékletűre, és almasav bontó baktériumokkal történő beoltással elvégzi az malolatikus fermentációt. Nem kiugróan magas pH szintek mellett a jövőben újra el szeretné hagyni a beoltást, hogy alacsony kénszint mellett az almasavbomlás a szüretet követő nyáron a fölmelegedő pincében spontán történjen meg. Ehhez azonban szükségesenek látja a minimum másfél éves hordós érlelést is, ami eddig még nem tudott megvalósítani.

 

Amikor ez a folyamat is lezajlott (~ a szüret utáni 6. hét), a fehér szőlő feldolgozásánál leírtak szerint préseli ki a bort. A préselés után a bor gravitációs úton jut a hordókba, idén a borfejtéseknél is csak a gravitációt használja.

Pincemunkák

A fehér bor nyílt fejtésére (Losonci Bálint szerint a sűrű bor igényli a nyílt fejtést) csak a következő nyáron-nyár végén kerül sor, derítés előtt. A fejtés után azonnal Bentonitos derítést végeznek, majd szűrés után kerül a bor a palackba. A maradékcukor nélküli borokat 40-es szűrőn szűrik, maradékcukor tartalom esetén steril szűrésre van szükség. Losonci Bálint szerint szűretlen bort palackozni csak legalább 1,5 éves hordós érlelés után lehet - de ezt még nem próbálta ki.

 

A jövőben igyekeznek előrébb hozni a palackozás idejét: az alap olaszrizling már márciusban, az Úrráteszi áprilisban kerül palackba a tervek szerint.

 

A vörösbort többször is átfejtik (szintén nyílt fejtéssel) márciusban, májusban majd júliusban - ezt a fejtést már a derítés követi. A derítést tojásfehérjével (1 tojás/hl) és Bentonittal végzi.

Hordók kezelése

Fehér bornak szánt új fahordót forró vízzel és lúggal forrázzák ki, amjd a lúgot savval közönbosítik. Ezt hideg vizes öblítés követi. Ma már nem használnak új hordót fehér bornak. Az új hordókban elöször vörös bort érlelnek. A vörös bor előtt csak hideg vizes öblítést alkalmaznak. Az említett hordótisztítási módszerrel a vörös színtől annyira megszabadul a hordó, hogy utána gond nlkül tartható benne fehérbor.

 

Losonci Bálint szerint, ha elég sűrű a fehérbor, akkor bátran leeht újfahordóba tölteni, nem lesz fás tőle. Elmondott egy kísérletet, miszerint három dűlőről szedtek szőlőt, rendre 2 kg, 80dkg és 50 dkg terheléssel. Mindegyiket új fahordóba tették. Míg az első esetben a hordó nagyon kiütközött a borból, a második esetben kicsit érzett a fa íze, a harmadik esetben nem volt érezhető a fásság. Szerinte a kellően sűrű bor eleinte fás lesz a hordótól, majd az idő során ez a fásság belesimul a borba, egyre enyhébb lesz, majd eltűnik. Ha a folyamatot rossz időben szakítják meg (a közepén, amikor fás ízű), akkor a borból már nem lehet kihozni a fás ízt.

Kísérletezés

Losonci Bálint folyamatosan kísérletező borásznak tartja magát. Ennek példájául az Úrráteszi készítésében bekövetkezett technológiai váltást hozta.

 

2004 - 2006 között 1 kg-os tőkénkénti terheléssel dolgozott, és egész fürtös préselést végzett.

 

2007 - a tőkénkénti terhelést 50-70 dkg-ra csökkentette, és áttért a bogyózás utáni áztatásra. 2007-2008 között 4 napig ázott a szőlő a cefrén, míg 2009-ben már csak másfél napot.

 

Fontosnak tartja kiemelni a minőség szempontjából, hogy a kapálás kivételével (ebben is részt veszek, de itt van segítség)  jelenleg minden kézi munkát maga végez. A minőséget döntően befolyásoló és gondolkodást igénylő munkafázisokat a prémiumborok esetében a jövőben is csak maga akarja végezni, ez erősen be is határolja az így előállítható maximális mennyiséget. Ezek a munkák: metszés beállítása (végleges metszés), hajtásválogatás, fürtválogatás, fürtzóna kilevelezése.

 

A birtokstruktúrában hosszú távon is a magyar fajtáké lesz a főszerep. Jelenleg a kékfrankos és az olaszrizling a két főszereplő és van egy kevés mézesfehér is, ezek mellett hangsúlyos lenne a kadarka, ami több évszázadon keresztül a Mátrának is meghatározó fajtája volt, de az álmok közt szerepel még sok fajtával a kísérletezés: hárslevelű, leányka, furmint, kék bajor, tihanyi kék, ezerjó, nagyrészt Szentesi József úttörő kísérleteihez csatlakozva, azokból kiindulva. Nemzetközi fajtákból csak kettő lesz hangsúlyos: a rajnai rizling és a pinot noir.

 

A legjobb területei magas agyagtartalmú barna erdőtalajokon vannak, nagyarányú kőzetmálladékkal (andezit illetve andezittufa), valamint a felszín közvetlen közelében lévő porlékony meszes réteggel. Ezt a különleges kombinációt tartja a borok fő értékképzőjének, stílusformálójának, valamint az alacsony termésátlagokat és a racionális zöldmunka mellett hagyott nagyobb lombfelületet.

 

Nagyobb minőségi ugrást hat dologtól vár a jövőben:

  • az új telepítéseknél a minőséget szolgáló alanyok és klónok(vagy fajtaváltozatok) használata;
  • saját géppark beszerzése után a saját elképzeléseimnek megfeleő talajmunka, a talaj élővé tétele (részleges gyepesítés, kultivátorozás helyett csak lazítás);
  • szintén saját géppark esetén a növényvédelemnél fokozatosan alternatív megoldások beiktatása ("zöldülés");
  • nagyobb tőketartalékok esetén a vöröseknél hosszabb hordós érlelés (ezzel együtt derítés és szűrés elhagyása), valamint jobb minőségű hordók beszerzése;
  • 1-2 ÁLLANDÓ alkalmazott felvétele;
  • a jelenleginél sokkal több kóstolás (magyar illetve külföldi kollégák boraira gondolok) illetve szakmai út.

 

2010.02.09. 10:03
Címkék: technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr511741444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.02.09. 11:22:48

"Losonci Bálint fontosnak tartja az áztatás közbeni kevergetést (naponta legalább egyszer), és azt, hogy az áztatás ideje alatt a kádakat nem szabad letakarni, mert az tapasztalatai szerint beindítja az illósodást." - Ezzel kapcsolatosan azt kérdezném hogy a primer illatanyagok, zamatanyagok ebben az esetben nem távoznak jobban a borból mintha letakarná? Másik hogy illósodás nem csak alkohol jelenlétében illetve képződése közben jön elő amikor légréteggel érintkezik a murci? Ha itt a kén meggátolja a forrás beindulását akkor nem képződhet még kevés alkohol se.

"Ezután a mustos cefrét kosaras présbe vödrözik, ahol az a saját súlyától lassan préselődik ki, a prést nem húzzák meg....Így a cefrés mustból 60% körüli lékihozatal érhető el"- Ehhez pedig annyi kérdésem lenne hogy ez meddig tart? Gondolom nem 2-3 hles prése van de tényleg mennyi idő amíg teljesen kicsorog az utolsó cseppig húzás nélkül a must, mert gondolom nem kapkodják el. Másik kérdésem hogy az így kapott törölyt(ami kb az egész mennyiséghez képest 15-20% mustot még tartalmaz)nem préseli ki azt se? Külön kezelve folyóbornak eladva vagy valami?Tehát a 2. minőségi osztályba betéve...?

Egyébként nagyon jó cikk, hajrá!...Hirtelen kedvet kaptam hozzá hogy leírjam a mi módszerinket és folyamatainkat magamnak, hátha leírva egybe látva(nem csak fejbe)találok valamit amit lehetne jobban csinálni(szinte biztos).

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.02.10. 15:32:11

Szeretném, ha Losonci Bálint úr egy év után végre elárulná, hogy hol tudom megvenni az általa az egyéves szálvessző lekötözésére használt gumírozott kötözőt!?
Rambo, kérlek segíts, szerintem neked is érdekes lehet ez a megoldás, hogy ne kelljen dróttal kötözgetni, mikor ezzel a gumis kötözővel 1 mozdulat lenne!
www.losonci.hu/images/kepek/olaszszendul.jpg - Erről a kép bal szélén látható fekete kötözőről van szó. 1 éve várom tőle az infót. Segíthetne 1 kicsit magamfajta kezdőnek...

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.10. 16:11:06

attisch,

Bocs, egy ideje tényleg elfeledkeztem a dologról. De mentségemre legyen mondva, hogy nem kevés órát töltöttem többször is azzal korábban, hogy megróbáljam megkeresni azt a prospektust, amit egyszer tőlük kaptam kb 6 évvel ezelőtt. Sajnos nem sikerült.
Viszont most is voltak kiállítóként, és megtaláltam őket az szpkiállítás listáján, íme:

www.mg-stahl.hu/kapcsolat

Amúgy tényleg ajánlom mindenkinek ezt a lekötözőt: nem kell csomózni, többször felhasználható, állítólag 10 évig minimum jó, mert uv-álló anyagból készült (6 év ebből nálunk már igazolva), jól nyúlik így kar kinevelésekor nem kell évente cserélgetni, nem vágja be a szöveteket.

fiatalborivó,

Nem vagyok profi mikrobiológiából, lehet akkor hogy nem illó, de hogy körömlakklemosószag kezd keverés nélkül kialakulni, az biztos.

A présünk meg kb 3 hl-es, és min.2 max 12 órát hagyjuk lecsorogni a levet. Nyilván sok a veszteség, volt hogy tényleg kidobtuk a leves törkölyt, volt egyszer hogy üvegballonban csináltam még préselve külön bort a rokonságnak, meg volt hogy a napszámosomnak adtam a leves törkölyt a cafeteria rendszer keretében:)
Jelenleg a pincénél nincs 2.osztály (olyan boroknál amire címke kerül)

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.10. 16:17:46

bocs, nem írtam alá: Losonci Bálint

fiatalborivo 2010.02.10. 16:18:47

Köszönöm a választ, még csak annyi hogy iható, mondjuk fröccsbornak elmegy minőség lett azért abban az évben amikor üvegpalackban elraktad a többit amit már kipréseltél? Mert én azért sajnálom kidobni olyan levesesen meg kifőzetni, de hogy csinálok egy olyan bort ami tényleg préselés nélkül készül és egyet ami lényegében a maradék az meg préseléssel, az elképzelhető, ha eláll ez a maradékbor is.

fiatalborivo 2010.02.10. 16:20:35

ja még egy: nem letakarás ideje alatt nem köpik be a muslincák?

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.02.10. 16:23:14

@pinotnoir_777: Köszönöm a válaszod! :)
Minthogy a képpel kapcsolatban is látszik, jóideje figyelemmel kísérem a munkádat! Különösképpen érdekes számomra a közös fajták: kéffrankos és olasz rizling sorsa. Ebből próbálom én is kihozni a maximumot, meglátjuk mi sül ki, én is próbálkozom....
Köszönöm mégegyszer!

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.10. 16:41:33

fiatalborivo,

Igen, abból is lehet egy abszolút korrekt minőséget kihozni. Ha szépen érett a szőlő akkor ilyen kis kosaras préssel szvsz nem lehet annyira meghúzni a prést hogy nagyon rossz, csersavas legyen az eredmény. Népszerű volt az a házibor is. Sokszor csak azért nem csinálok, mert nincs időm, kapacitásom rá, csak a címkés borok alapanyagaival tudok foglalkozni, pedig tudom hogy luxus azt a jó leves törkölyt még kidobni.

attisch,

Köszönöm és szurkolok, én is azt szeretném hogy ez a két fajta nagyobb rangra tegyen szert, de ehhez sokkal több megszállott kolléga kell aki komolyan veszi őket. Sokszor az történik, hogy el van egy fajta könyvelve középszerűnek, ezért a legjobb helyekre nem is azt telepítik, a portfólióban nincsenek felül ezért nem is hozamkorlátozzák őket úgy mint a "csúcsfajtákat", ennek az az eredménye hogy így nem is lesznek belőlük kiemelkedő borok. Szerencsére azért egyre több a kivétel és a piac legigényesebb része is egyre jobban fókuszál a magyar fajtákra.

Olaszok közül szerintem a 08-assal értünk el végre egy igazán magas szintet, azt kóstoltad esetleg?

Kékfrankosoknál meg eddig a 07-es Gereg volt az, amivel meglehetősen elégedett voltam.
Viszont egyelőre úgy tűnik, hogy a 09-esekkel még följebb tudunk lépni minőségben, vörösben és fehérben is.

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.02.10. 17:00:56

@pinotnoir_777: Nem, sajnos borodat még nem ittam, inkább csak így, elméleti síkon figyeltelek. Kevés bort tudok venni, azt a pénzt inkább a saját ültetvényemre költöttem az idők folyamán. A honlapotokon elolvastam a borleírásokat, kezdve a terheléstől a szüreti időponton át a művelésmódig.
Nekem is egyezik a véleményem, a középszerűségből ki kell rántani ezt a két fajtát, amik valóban tipikusan magyar fajták. Ne felejtsük el, hogy a legnagyobb területen termesztett fajtákról van szó mind az olasz rizlingnél a fehérek, mind a kékfrankosnál a vörösök között. És nagyon elegem van már a világfajták majmolásából, fel kellene ébredni végre és az egyediséget, nem pedig a kommerszséget keresni! Ugyanígy : a magyar ember magyar bort igyon! Nem kételkedem a külföldiek jóságában, de maradjanak ahol vannak.
Ha érdekel, kérlek nézd meg az én szőlőmet:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=90594546&t=9100475
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=96707243&t=9100475
Emelt Guyot (90cm), vízszintes szálvesszővel, amit a kérdéses kötözővel szeretnék lekötni... A törzset "sima" gumikötözővel kötöztem.
3 éves telepítés. Tetszik? :-)

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.10. 17:27:41

fiatalborivo,

Idén pl alig voltak muslicák. De ha nagyon nagy a muslicanyomás akkor azért letakarom, de akkor még többször csömöszölök.

emmerich 2010.02.17. 18:02:27

RAMBO Elnézést, hogy nem a témához, de lenne egy kérdésem:kb. 400 tőke rizlingszilváni szőlőt művelek , (nem kis részben KEZDŐSZŐLÉSZ blogja hatására) de mivel sok benn a tőkehiány ezért pótlásra van szükség.A szilváni savszegény bort ad,ezért arra gondoltam hogy pótlásnak ezerjót tennék .Szerinted? Előre is kösz.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.18. 21:28:08

@emmerich: szerintem két dolog csatázik egymással.

1, a rizlingszilvánit nem szabad lesajnálni, mert savszegény a bora. Van aki ezt szereti. Ha ügyesen választod meg a szüret időpontját (és nem lesz ilyen iszonyat forróság, mint idén) nagyon finom, nagyon harmonikus savú bort lehet készíteni belőle.

2, az ezerjó valóban savasabb karakterű, de ha ilyen borod lesz, akkor az mindig csak egy "kevert" lesz (ha egybeszüreteled) ami - pl. eladás esetén - nem feltétlenül értéknövelő tényező. Hacsak a felét ki nem cseréled, a savas karakter nem fog érződni a borodon.

400 tőke az pont a lehető legjobb hobbiborászati méret. Ha én volnék a te cipődben, akkor

a) 200 szilváni meghagynék korai fajtának, és 200 (pl. zengőt) ültetnék (ez ezerjó*bouvier) és középérésű. Mindkét bort külön dolgoznám fel, és többféle igényt ki tudnék elégíteni.

VAGY, ha nincs időd vagy kedved az a) változathoz, akkor

b) nem ületnék keverten fajtát, hanem pótolnám a szilvánikat, és NAGYON-NAGYON odafigyelnék a szüretre. Ha a savasabb borokat szeretném (nem azokat szeretem, egyébként), mondjuk az 1/4-ét még a teljes érés előtt leszedném, gyorsan, áztatás nélkül leválasztanám a mustot, ülepíteném (hogy minnél "tisztább ízű" legyen, de őrizze meg a savas karaktert) majd ezzel házasítanám vissza - ízlés szerint - a teljes érésben szedett szőlőből készült mustot, és egybeforralnám őket.

Segítettem? :)

emmerich 2010.02.19. 09:29:04

@RAMBO: Köszönöm a részletes választ,mindenképpen segített!
Például a (b) változatban leírt eljárásról még nem is hallottam.Mégis szimpatikusabb az (a) , mivel így lesz egy savasabb borom is ami pedig kiváló fröcss alapként szolgál majd a nyári melegben. A telepítésre viszont csak jövőre fog sor kerülni mert a metszéssel már végeztem.
Mégvalami; A borászok megkérdezése kiváló ötlet, sok érdekeset hallhat az emberfia.

lacibor 2010.02.27. 18:59:36

"további 10 mg/liter kén hozzáadása"

-Mi lehet ebben a trükk?

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása