Az olaszrizling fojtogató ölelése

A permanens forradalom jegyében ismét megváltozott a szőlő telepítés engedélyezésének rendszere. Egy új, elbaszott, hülye szabállyal lettünk gazdagabbak: az egyes borvidékeken kijelölnek 3-3 fajtát, amely, idézem:

 

Kiválasztani olyan fajtát lehet, amely esetében az alábbi feltételek közül legalább kettő teljesül:

  1. a fajta termésének felvásárlási ára az előző három borpiaci év mindegyikében meghaladta a borvidékre érvényes átlagos felvásárlási árat;
  2. a fajta az adott borvidéken növeli a termésbiztonságot, a borvidékre jellemző talaj- és éghajlati adottságokhoz jobban alkalmazkodik;
  3. a fajta a borvidék valamely oltalom alatt álló eredetmegjelölésű borászati termékének minőségi javulásához járul hozzá.

 

Mivel én a Balatonfüred-Csopaki borvidéken vagyok érdekelt, megnéztem a kiválasztott fajták listáját, amely a következő: olaszrizling, szürkebarát és kékfrankos. A listában természetesen ott vigyorog az olaszrizling, hiszen ha valaki mondjuk fel akarja újítani a furmint ültetvényét, bizonyára szívesen cseréli le erre a Közép-Európában alja borszőlőként kezelt fajtára.

 

Szőlő felvásárlási árak 2018, Varga Pince

 

De vegyük szépen sorba a dolgokat! Mindenekelőtt nézzük meg a környék legnagyobb felvásárlójának, a Varga pincészetnek az árait, hátha a hideg gazdaságossági számok előtt elsöprik a rizlinggel szembeni lamentálásomat! Itt vannak a tavalyi felvásárlási árak - és hát az a helyzet, hogy ár alapján az Irsai Olivér toronymagasan agyonveri a Balaton csodájának tartott rizlinget (igazság szerint minden muskotály fajta, bár ez a Varga Pince áraiban nem mutatkozik meg). Sorolhatnánk a borvidéken engedélyezett fajtákat, lényegében mindet ugyanazon az áron lehet eladni. (A szürkebarát esetén kétlem, hogy a fajta igazi értékét megmutató félédes borként novemberben szüretelve mennyire gazdaságos ezen az áron a csecsemőökölnyi fürtjeivel.)

 

Ha árban nem első az olaszrizling, akkor biztosan a talaj- és éghajlati adottságokhoz alkalmazkodik jobban (hogy minél, az nincs odaírva). Gondolom minden olyan fajtánál, amely még ennél is gyorsabban elejti a savait. Szóval simán kiszorítja a rizlingszilvánit, vagy a teljes érésben szappanízű bort adó muscat ottonelt. Ugyanakkor minden szárazságtűrő, savtartó, lassan érő fajtához képest (mint pl. a furmint) komoly hátrányban van. A globális felmelegedés hajnalán, amikor lassan augusztus elején szüretelünk, biztosan ez a jó fajtaválasztás? Hát nem. 

 

A minőségi javuláshoz való hozzájárulás kérdésében szerencsére nem kell állást foglalnom (hiszen az előző két pont józan ítélet alapján kizárja az olaszrizlinget), de erről amúgy is ítéletet mondott már a nagyvilág - valamiért Ausztriában is a legolcsóbb szőlőfajta az olaszrizling. A bennünket az elmúlt 30 évben borászati téren állva hagyó sógorok véleményére lehetne adni, és talán érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy az eredetileg a donyecki munkások kifinomult ízlésére pozicionált, szovjet exportra termelt szőlőfajta vajon miért nem szorította ki akár a rajnai rizlinget, akár a zöld veltellínit az osztrák piacról. Vagy miért nem csinált ez a közép európai fajta legalább olyan karriert, mint a chardonnay? Miért nem látott ebben egyetlen új borászati nagyhatalom (Ausztrália, Új Zéland, Kalifornia, Chile, Dél Afrika) annyi fantáziát, hogy ezzel árassza el a Tesco alsó polcait? 

 

Az már csak hab a tortán, hogy az EU rendelet hivatkozott pontja semmiféle megkötést nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy hány fajta lehet engedélyezett borvidékenként. Sőt ennek kimondottan az ellenkezőjét mondja:

 

F. Az 1308/2013/EU rendelet 64. cikke (2) bekezdésének f) pontjában említett kritérium

 

2. a már bortermelői tevékenységet folytató termelő által újonnan betelepítendő területek a piaci kereslethez való megfelelőbb alkalmazkodást vonhatják maguk után azzal összefüggésben, hogy a mezőgazdasági üzem már meglévő szőlőültetvényeire vonatkozó átlagos értékekhez, illetve a régióban tapasztalható átlagos helyzethez képest nő a termények ára, illetve gyarapodnak a piaci elhelyezési lehetőségek;

 

Könnyű észrevenni, hogy ha az olaszrizling ára semmivel sem jobb, mint a többi szőlőé és ebből a fajtából az eladatlan bor a pincék küszöbén folyik ki, akkor a gazdálkodót megfosztani attól, hogy diverzifikálja a portfólióját, azaz többféle bort (mint az engedélyezett három) tudjon kínálni - az maga az őrültség. Egy elmebeteg egyszerűsítési kényszer, amelyben mindenkit ugyanarra vonatra szeretnének felültetni, függetlenül attól, hogy az illető hová szeretne eljutni. 

 

G. Az 1308/2013/EU rendelet 64. cikke (2) bekezdésének g) pontjában említett kritérium

a telepítendő szőlőfajtá(k)nak vagy klón(ok)nak köszönhetően bővül az adott oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel
vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott termék előállításának földrajzi területén található szőlőfajták köre, illetve a már meglévő szőlőfajták klónjainak skálája;

 

Ezt a bekezdést csak a leghülyébbek érthetik úgy, hogy az engedélyezett fajták közül (Chardonnay, Furmint, Juhfark, Olasz rizling, Ottonel muskotály, , Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon, Sárga muskotály, Szürkebarát, Tramini, Zenit, Zeus, Irsai Olivér, Királyleányka, Semillon, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Kékoportó, Pinot Noir, Merlot, Zweigelt, Syrah) háromra kell szűkíteni az engedélyezett fajták körét.

 

Summa summárum: van egy Uniós rendelet, amit elképesztően szarul adaptáltunk, és ezzel komoly versenyhátrányt okozunk a szőlészeti ágazatnak. 

 

Úgy tűnhet, mintha ellenemre lenne az olaszrizling. Nem így van. Szeretem a belőle készülő asztali bort (Balatonbor), nyáron nem is nagyon innék mást. A problémám azzal a szemlélettel van, hogy a Balatont egy fajtára pozicionáljuk (na jó, kettőre, mert a "vörös Balaton" a kékfrankost jelenti). Jó ötlet, hogy a balatoni vino della casa legyen egységes. De ezen a ponton be kellene fejezni a fűnyíró elvet. Tehát a cikk nem az olaszrizling, hanem az uniformizálás ellen szól. 

2019.06.23. 21:51

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2214908110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anger is a gift 2019.06.24. 08:21:58

Szia Rambo. Nem a szabályozás változott, pontosabban: nem most változott a szabályozás, hanem évekkel ezelőtt. Ennek megfelelően Te nem vagy köteles (de más sem) olaszrizlinget telepíteni. Az idézett 3 kritérium az ún. "ajánlott fajtákra" vonatkozik, és az ezek alapján (a borvidéked - ismétlem: a borvidéked - illetékesei által) kiválasztott 3 fajtának akkor van jelentősége, ha nem a saját magad által kivágott ültetvényt szeretnéd újratelepíteni, hanem az évi 1%-os ültetvényterület-növelés keretében kérsz telepítési engedélyt. Itt az "ajánlott" fajták megjelölése 1 db pluszpontot jelent a bírálat során. Tudomásom szerint az elmúlt 4 év során (de az időszak első 3 évében biztosan) Magyarországon ezen "új" telepítési igények soha nem haladták meg a kb. 650 ha-os kvótát, azaz senki nem esett el a telepítési lehetőségtől azért, mert nem az olaszrizlinget (vagy a másik 2 kijelölt fajtát) jelölte meg a telítési engedély iránti kérelmében a Bf-Cs borvidékről.
Ettől függetlenül, amit az olaszrizlingről, azt természetesen a legkevésbé sem kívánom vitatni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.06.24. 10:48:08

@anger is a gift: Igen, igazad van: nem új a rendelet, én most szembesültem ezzel először.

És valóban, ez egy pontozási rendszer arra az esetre, ha túljelentkezés lenne a telepítési engedélyekért. A jelen gazdasági helyzetben (egyre nagyobb grízben vannak a szőlőtermelők) ettől én sem félek.

halom2 2019.06.28. 20:22:57

Ha savakra gyúrsz, ajánlom a kéknyelűt.
Tavaly a szürkebarátot – Sz. Huba szerint a világ legjobb borszőlője a pinot noir –, félig rohadtan – ettől kapott egy kis vermutos beütést – 26°-kal szedtem le. Nem szabad egy pohárnál többet inni belőle.
Ez nem az olaszrizling fojtogatása, hanem az egész országot jellemző – legyen az gazdaság, foci stb. – rossz viszonyítási pontok példája. A focinál maradva, itt van például a Puskás Akadémia-kupa, amely után az ország vezető futballszakértője nyilatkozza, hogy a futballakadémiák jó úton járnak, hiszen e kupán, évről évre a hazai akadémiai csapat (U17, ha jól emlékszem) a döntőbe jutott, és meg tudta szorongatni az első. Csak sajnos azt nem tudja, hogy a külföldi akadémiákról a legjobbak már az adott ország első osztályában játszanak – pl.: Rashford, Lingard, Sterling a PL-ben kezdő! –, tehát a mi akadémistáink a resztlivel vannak partiban, nem a legjobbakkal. Tök ugyanez a helyzet az olaszrizlinggel – az is csak a resztlivel tud partiban lenni.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása