Amikor szembe jön a valóság

Minden tavasszal van egy nap, amikor beülök az autóba, ami rászárad a seggemre, mire kiszállok belőle. Igen, ez az oltványszedés napja. És ez minden évben ugyanarra a napra esik, amikor pokolba kívánom az egész magyar szőlészeti rendszert, ezt a mélységesen ostoba, agyalágyult szisztémát, ahol történelmi magyar fajtákat bár lehetne termeszteni, de ezekből semmiféle törzsültetvénnyel nem rendelkezünk. Majd egy évtizedig tartott, mire sikerült összedédelgetnem annyi góhért, hogy tisztességes mennyiségű oltócsapot tudok szedni belőle, amelyet aztán elviszek az oltványkészítőnek. Tavaly Németországba küldtem, idén Ausztriába vittem. (Magyar oltványossal nem üzletelek soha többé - borzalmasak a tapasztalataim.)

 

Most jártam először egy osztrák oltványiskolában. Nos, drága barátaim, Miniszterelnök úr, Jegybank Elnök úr, ezeket még csak megközelíteni sem fogjuk az elkövetkező tíz évben, nemhogy beérni. Voltam magyar oltványosnál, aki roppant ügyesen egy bontásból szerzett magának ablakokat, és abból csinált melegházat. Ott dolgoztak az emberek, elég szűkösen.  Mutatom, hogy néz ez ki egy osztrák faluban, a magyar határtól 1 (egy) kilométerre.

 

Az alanyvessző elképesztően hosszú szálakban érkezik a feldolgozó helyiségbe. Az idegenvezetőm mutatta a művelési módot, fektetve nevelik ezeket a hajtásokat, 7-8 méter hosszúra. 

 

Az alanyvesszőkről a levelek csonkjait egy gép tisztítja le, és darabolja fel az alanyt a megfelelő méretre.

 

Egy másik helyiségben ezt a munkát kézzel végzik: a feldolgozó asztalon a vesszőket egyenletes darabokra nyírják. 

 

Az oltványkészítés munkaasztalai. Amikor ott jártam, éppen nem volt oltás.

 

Az elkészített oltványok így várják a kiültetést a hűtőházban. Azok a pirosas pöttyök az oltványok tetején lévő bevonat.

 

Ezek az osztályozásra váró egy éves oltványok a hűtőházban.

 

Az osztályozást és kötegelést ezzel a géppel végzik.

 

Dobozolt oltványok a hűtőházban. Legalább 4 ilyen folyosó volt egymás mellett. Meg lehet becsülni a volument.

 

A tételek jelölése. Pontos nyilvántartás, dobozszám szerint. Amit Magyarországon láttam, ott egy kockás füzetbe írták fel a rendeléseket - minden évben káosz volt belőle. Itt ilyesmi nem fordulhat elő.

 

Ha a Gerbeaud cukrászdában jár az ember, akkor vesz egy zserbót. Csak azért, hogy utána azt mondhassa, hogy a nagyié finomabb. Van az ilyen vásárlásban valami szívet melengető jó érzés, hogy azt a pénzt, amiért keményem megdolgoztam, akár egy sütire is költhetem. És ez különösen igaz akkor, ha nem Magyarországon urizálunk, hanem a Lajtán túl, éppen úgy, mint az ország krémje. Így aztán - mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne - azt mondtam Karinnak, az egyik tulajdonosnak:

 

- "Ja, mégvalami! Megszámoltam a tőkehiányokat, és kellene még 1000 tő furmint ferkálon."

Mire ő visszakérdezett - mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne:

- "Idén tavasszal, vagy az is jövőre?" 

- "Idénre" - válaszoltam.

- "Most el is viszi?" - kérdezett vissza.

Ez volt az a pont, ahol nem játszhattam tovább a NER lovagot, hiszen nem volt nálam annyi pénz, hogy kifizessem a doboz furmintot.

- "Nem, majd tavasszal, ültetés előtt kérem kiszállítani."

- "Rendben" - válaszolta, majd kattintott egyet a számítógépen. - "Be is foglaltam. 1000 furmint ferkálon, idén tavaszra."

 

Mivel tudtam, hogy egy ennyire egyszerű vásárlás Magyarországon nem történhet meg, így pontosan azzal a szégyenérzettel kullogtam el, mint amikor az első bécsi bevásárló utamon megláttam a táblát, magyarul: "Minden bolti lopás feljelentést von maga után!"

2019.03.01. 21:50

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr8514662563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2019.03.02. 13:15:43

Állítólag érdemes elmenni a Teleki-Koberhez, hogy hasonlót láss itthon. :-)

Amúgy a kicsik meg azért csinálhatnak meg bármit, mert alanyhiány van (az évenkénti szükséges alanymennyiségnek kb. a felét tudjuk megtermelni, és ebből még exportálunk is), az egyszerű halandó meg nyilván örül, ha végre sorra kerül és kap valamit.

kunzoo 2019.03.02. 21:00:56

Figyelj, ennyire nem kell fikázni. A labancok felvásárolták a Teleki-Kober kft-t. Sok osztrák oltvány Magyarországon készül, onnan meg ki Ausztriába, mi visszahozzuk. Elég elmenni a Teleki Koberhez, ha van szabad kapacitás, adnak el. Ha jól tudom náluk nincs Fercal, 5c 5bb SO4 van. A furmintot általában SO4 re oltják, jól visszafogja a növekedését.
Sok ezres tételek akkor vannak ha valaki visszamondja a rendelést, lehet ilyenbe futottál bele. A labancoknál nem annyira elterjedt fajta a Furmint, lehet valamelyik magyar termelő visszatáncolt.
Azt hiszem Mogyorósiéknál jártál:)))

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.03.03. 17:44:21

@kunzoo: Francokat. már harmadik éve így pótolok, egy hónappal az ültetés előtt szoktam telefonálni.

kunzoo 2019.03.03. 18:26:03

@RAMBO:
Ezt nem értem. Évenkét pótolsz ilyen volument? Mennyi furmintod van hogy csak a pótlás 1000db? Amennyi fajtát felsoroltál, azt hittem 2 hektár körül lehet a furmint. Nekem nincs ilyen szerencsém a pótlással. Az őszit értem, hisz azt az idén állítják elő. Ami most tavaszra van az tavalyi. Azért gondolom hogy beragadt rendelés.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.03.03. 18:44:58

@kunzoo: Most 4. éves, idén 800 körül van a hiány. Tavaly egy ismerősömnek ültettem egy új ültetvényt, ami nagyságrendileg ezres rendelést eredményezett. Akkor csak a resztlit pótoltam a sajátban.

Nem csak furmintról beszélek, Sárga musót és Kékfrancit is tőlük veszek. A kékfranic 100%-os, ott idén nem pótolok, a musóban olyan 100 ÁTOLTÁS lesz, mert nem volt fajtaazonos telepítéskor az oltvány. Ott sem pótolok idén.

A SO4 nem rossz alany, de nem megy elég mélyre, és kisebb a mésztűrése. Most SO4-en és ferkálon is lesz góhérom, várom a különbséget.

kunzoo 2019.03.03. 20:38:18

@RAMBO:
Ha jól tudom a fercal is sekélyen gyökerezik. A pusztulás elég nagy a furmintban. Nem tudom miért de az a tapasztalatom hogy a furmintot sokkal inkább sújtja a tőkepusztulás. Ha foltokban pusztul, ráadásul terjedő foltokban akkor baj lesz.

scitec92 2019.03.15. 13:12:20

Nem értem ezt a hazai fikázásod. Menj el Abasárra, ott találsz minőségi, híresen jó oltványokat. Olaszok is onnan rendelik százezres tételben. Kérésre "idegen" alannyal is beoltják neked. Árban meg legalább fele az osztrákénak. 99% az eredés, első évben brutális 1,5-2 méteres hajtásokat nevelt a kadarkám. Az más kérdés, hogy a posza foltokban elrágott mindent a pajor.

vegyesfehér 2019.04.04. 10:28:40

Helló ! Pécsen próbálkoztál már ? A SZBKI-nek hatalmas fajtagyűjteménye van. Van egy hölgy aki korábban ott dolgozott, de most privátban tolja. Egy fél évvel előtte persze be kell jelentkezni, de olt bármilyen ritka fajtát. Én szerémit, szagos sárfehért oltattam nála.

ImreMondok 2019.04.08. 14:31:53

Sajnos u.a. a véleményem mint amit Rambo fentebb leírt. Külföldről vettem Solarist oltványt, Freiburg mellett és 99%-os az eredés!
Csak 400 db,de mégsem csináltak gondot belőle. Nem volt komplikált, akkor küldte amikor én kértem, nem úgy mint tapolcán ,hogy előtte egy nappal felhív , hogy akkor holnap mehetek az oltványért.

Amit korábban a tapolcai oltványostól vettem az a közelébe sem megy a külföldinek. Én igazi Magyarnak tartom magam nem szoktam majmolni a külföldi dolgokat, de sajnos megjártam én is ezt az utat.
Szerencsére találtam egy oltványost Nagykanizsán, aki a pótlásokat leoltja Fercal alanyra.

Az a durva Magyarországon vagy legalábbis a környéken (Veszprém megye) hogy az oltványos meg sem kérdi ,hogy milyen alanyra oltsa be, hanem ami van azt "kell" elvinni. Az már nem számít, hogy utána nem bírja a szárazságot vagy a meszet.... Na mind 1.

A Scheiblhofer-ról Ausztriában én is nagyon jókat hallottam, de azt nem tudtam ,hogy van náluk Furmint. Rambo, köszi az Infot!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.04.11. 15:17:32

@scitec92: Akkor idézem:
------
Abaszőlő Szövetkezet <info@abaszolo.hu>
Mon 1/7/2019 10:47 AM
Tisztelt Uram!

Köszönjük az ismételt megkeresést, de sajnos nem tudunk Juhfark gyökeres szőlőoltványt adni, mi egyébként sem rendelkezünk Fercal alannyal.

Üdvözlettel,
------

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.04.11. 15:21:39

@vegyesfehér: Borzasztóan sajnálom, hogy már nincs meg az a levelezésem, amikor a tanszéken dolgozó lelkes munkatárs kérleli a felelős tanszékvezető professzort, hogy legalább válaszoljon arra a levélre, amelyben oltócsapokat vagy oltványokat kérek. Pontos kórkép az is a magyar valóságról.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2019.04.16. 08:50:33

@vegyesfehér: Persze ne felejtsük el mmegjegyezni, hogy származási igazolást nyilván ő sem tud adni. Jó dolog a kutatóintézet fajtagyüjteménye. De ami mégjobb lenne az az, ha létezne ezekből a fajtákból hatóságiléag elismert törzsültetvény is.

vegyesfehér 2019.04.16. 16:02:45

@BZoltan: Arra azt hiszem, várhatunk egy db-ig... :(

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2019.04.16. 19:12:50

@vegyesfehér: Sajnos ezzel én is tisztában vagyok :(

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása