Változatosság könyörögtet

Ahogy mi, felelősen gazdálkodó szőlészek, kiemelten fontosnak tartjuk a biológiai sokszínűség fenntartását a szőlőinkben, úgy a szabályozó hatóságok szintén nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a különféle szakhatósági rendszerek között még véletlenül se legyen semmiféle adatáramlás, mert az valószínűleg nem kívánatos özönrekordok beáramlását okozná a nyilvántartásokba. Az a baj ezekkel a migráns rekordokkal, hogy elveszik a közigazgatásban dolgozók munkáját, sőt, olyan ún. "hatékonyságnövelést" eredményeznek, amely még gyorsabbá teszi amúgy is felgyorsult világunkat. Szerencsére a változtatás igényének teljes hiánya megálljt parancsol az információs szupersztrádán száguldó biteknek - így továbbra is adminisztrálhatunk mindent háromszor.

 

Van a feleségemnek egy darabka szőlője. Ezt a szőlőt csak akkor vonhatjuk be a biogazdálkodás alá, ha én vagyok rajta a földhasználó. Elkészítettünk hát egy szívességi földhasználati szerződést, amelyben leírtuk, hogy a területen lévő szőlőt én művelem. Ennél nagyobb dőreséget nem is csinálhattunk volna: a földhivatal nyilvántartása szerint ugyanis itt rét van. Telepítéskor ugyan átvette az MVH, és szerepel is az ő szőlőnyilvántartásukban, és a hegybíró is tud arról, hogy itt szőlő van - de a szerződésünket visszadobták. Módosítottunk a beadványon serényen, hogy akkor azt a "rétet" (ééérted), amit a MEPAR nyilvántartás szerint művelünk, én művelem. Több se kellett az elutasításhoz, hiszen 1. nem rajzultunk térképet, hogy melyik részét vettem bérbe a földnek (amit a másik rendszerben egyébként berajzolt nekünk a falugazdász, gondosan levéve róla azokat a szegélyeket, amiket nem használunk) 2. vagy nem az egész területet béreltem ki. Újra beadtuk a beadványt, harmadszorra talán sikerül - mint a nászéjszakán. Most várunk a következő elutasításra, lehet, hogy rózsaszínű tollal kellett volna aláírni a szerződést.

 

A szüreti jelentésünkkel is gond volt, hiszen azt a földet, amit 2014-ben betelepítettünk, és az MVH át is vett (szépen, GPS-es kézi számítógéppel körbejárva) és ami szintén szerepel szépen berajzolva a MEPAR rendszerben - nos ezt a területet nem jelentettük le a hegybírónak, akinek így fogalma sem lehetett arról, hogy mi ott vörös szőlőt is termelünk, ahol ő csak rizlingről tudott. 

 

Ez a hármas nyilvántartás: a földhivatal - az MVH (utódja) - és a HNT pont háromszor akkora adminisztrációt igényel, mintha végre egy rendszerben dolgozna a három szervezet. Egyébként mindenki, aki bármelyik említett szervezetnél dolgozik, roppant segítőkészen áll hozzánk, tényleg - de azért sokkal jobb lenne, ha egy nyilvántartás lenne, amiben (az intereten át) mi is láthatnánk a saját földjeinket. 

2017.12.02. 19:25

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr9413410599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilag 2017.12.08. 08:05:02

Én is az államigazgatásban dolgozom és sajnos mégis csak megerősíteni tudom az elmondottakat.

Azt viszont elmondhatom, hogy mint mindig most is fejétől büdös a hal.

Nagyon szép, nagyon jó amit elmondtál, csak ehhez rengeteg pénz és energia kellene, de elsősoroban pénz.

Ne gondoljátok, hogy nekünk ügyintézőknek nem lenne igényünk ilyesfajta összefésülésre.

Vigyázz azonban mit kívánsz, mert még teljesül!
Ha ezek megtörténnek a "nagy testvér" is könnyebben néz utána a dolgaidnak.

10 éve várom pl.:, hogy a lakcím és személyi adat nyilvántartóhoz lekérdezésre hozzáférjünk.

Ez kellene ahhoz, hogy a kiszabott bírságot meg nem fizető ügyfelek nagyjából felénél a végrehajtási eljárást egyáltalán meg lehessen indítani (mivel a tulajdoni lapon szereplő adatok ehhez nem elégségesek).

De ha az államnak nem kell a pénze...

Számos további példát is tudnék még hozni komolyabb gondolkodás nélkül ami akadályozza a napi szintű munkát.

Az adott esetben sajnos a jelenlegi jogszabályok szerint hibás vagy, mert az ültetést követő (azt hiszem) 30 napon belül nem indítottad el a művelési ág váltási eljárást, ezért ami a valóságban szőlő, az az ingatlan-nyilvántartásban nem az, ennek a következménye az, hogy első két alkalommal nem jegyezték be a földhasználatot.

Az lehet, hogy harmadjára bejegyzik, de az hamis tényeken fog alapulni!

Ha esetleg egy határszemlén (mondjuk több éves) szőlőt találnak majd a legelőn (vagy mi volt korábban) kaphatsz majd egy jó kövér bírságot amit szoroznak a művelési ág váltás elmulasztásának évétől eltelt évek számával.

Persze én sem vagyok tökéletes ebből a szempontból. Még mi sem jelentettük be az ültetést a földhivatal felé a jelenleg nem szőlő művelési águ ingatlanok esetében (a hegybíróhoz már beadtam a papírokat).
Meg van még pár adminisztrációs hiányosságunk, de csak futunk magunk után...

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása