Talajművelés gépei - szárzúzó (mulcser)

A múlt vasárnap egy érdekes előadást hallgattam meg a talajkímélő művelésről, amelyben kulcsfontosságú fogalomként szerepelt a direktvetés. Ez azt jelenti, hogy a föld megforgatása nélkül vetjük el a tavaszi talajtakaró magkeveréket. A szőlő talaját a téli metszés után a levágott vesszők borítják (amit nálunk szeprentének vagy venyigének hívnak). A lefagyott gazok szármaradványait, a friss kelést, és a szeprentét össze kell zúzni, hogy takaróként befedje a talajt. Ezt  a növényi réteget hívjuk mulcsnak (mulch), ami meggátolja a talaj kiszáradását, valamint lebomlása során a benne raktározott tápanyag egy része visszakerül a földbe.

 

Az aprítógépnek tehát olyannak kell lennie, amely nem csak a gazokat képes lekaszálni, hanem a száraz vesszőket is meg tudja őrölni. Az egyik ilyen gép a DELEKS mulcher. Kapható noname-esített változatban is. Mivel ezer szónál többet mond egy videó, egy rövid bemutató arról, hogy milyen szépen lehet dolgozni egy ilyen zúzóval.

 

Munkában a Deleks mulcser

 

2016.03.08. 13:40
Címkék: talajművelés

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr378454232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2016.03.08. 21:47:58

Amire érdemes figyelni: Ékszíjak száma. Minél több ékszíj hajtja annál erősebb a zúzó. (hajtóműháznál láthatod) Nem baj ha az ékszíjakat könnyen lehet utánfeszíteni a gép bontása nélkül. Ha köves a terület akkor mindenképp az erősített kiviteleket keresd. Könnyen előkerül egy öklömnyi kő, nem mindegy melyik törik. Van magyar is, a bagodi mezőgép gyártja. Annak az a baja hogy nem lehet oldalirányban kitéríteni. A legmenőbbek hidraulikusan kitéríthetőek oldalirányba. A másik mechanikusan, a többi sehogyan sem. Ha jó méretűt választasz a traktorhoz akkor nem fontos a kitérítés, kicsit parasztvakítás. A lényeg hogy jó vastag anyagból készüljön. Ami elsősorban mulcsozó ott vannak ellenkések a házon. Ez nem más mint hosszanti bordázat a ház hátsó felén. Ezekhez szokott járni "fésű". a gép hátulján fém tüskék sora amik állíthatóak. Ami inkább fűkasza arról ezek hiányoznak. Igazából nem fontosak. Ha többször is kaszálsz a vegetáció folyamán akkor szép lassan összezúz mindent a gép. A fésű hajlamos túltömni a gépet és akkor fulladni kezd vagy az ékszíjakat égeti el. Van függőleges tengelyű mulcsozó is a régi RZ mintájára. Bagodon gyártják olyan mint egy óriási fűnyíró dupla pengével ami csuklón forog.

www.bagodimezogep.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=4178&option=com_virtuemart&Itemid=26

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2016.03.17. 11:13:25

@kunzoo: Az lenne a tiszteletteljes kérdésem - ha van tapasztalatod a függőleges tengelyű cuccal -, hogy az mennyire tudja összevágni a levágott szeprentét? Nekem valamiért az a benyomásom így ránézésre, hogy inkább csak kidobálja oldalra, és az inkább sarjerdő vagy bozótos irtására alkalmas...

kunzoo 2016.03.18. 18:37:08

@Gabssy:
Egy kicsit gyengébben aprít mert nincs hozzá fésű. Megjegyzem a vízszintes tengelyűekhez sem mindig adnak. Ez igazából nem nagy probléma hisz ha kaszálsz is a tenyészidőszak folyamán akkor a kaszálásokkal úgyis folyamatosan aprítja.

Ha művelt a terület akkor ne válassz függőleges tengelyűt! A vízszintes tengelyű kalapácsokkal dolgozik nem sérül egy kőtől, talajrögtől. Ha esetleg "Y" késes a zúzó akkor az is érzékenyebb a kövekre de jobban nyírja a nagy füvet. A kalapácsokat lehet cserélni "Y" vagy "T" késekre. Ezek jobbak a fű nyírásánál nem fulladnak be de zúzásra, főleg köves területen a kalapács a legjobb.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása