Gyümölcsös telepítés

Szépen sorakoznak a fák

 

Itt a tavasz, és már majd' megvesztem azért, hogy végre csinálhassak valamit a birtokon. Gyönyörű idő ígérkezett a hétvégére, ezért anyuval eldöntöttük, hogy elültetjük a tavaly megrendelt fákat.

Csütörtökön telefonáltam a gyümölcsfa oltvány készítőknek, akik vállalták, hogy szombat délre leszállítják a fákat.

Reggel még beugrottunk az OBI áruházba, ahol érlelt szarvasmarhatrágyát vettünk, 20 literes kiszerelésben. Meg kell mondanom, hogy bár a trágya hatóanyagtartalmát nem vizsgáltam, a konzisztenciája kimondottan a humuszéra emlékeztetett, szalmamaradványok nem voltak benne, és nem volt büdös. (Egyébként ezek a jó trágyával szembeni elvárások.)

Az oltványkészítő - a megbeszéltek szerint - 12.00-kor várt rám a "Dörgicse" település határát jelző táblánál. Szimpatikus fiatal párról van szó, ha valaki ezen a tájon gyümölcsfát akar venni, az elérhetőségük:

Győrffy Szabolcs és neje
8274 Köveskál
Vadvirág u. 4
Telefon: +36 30 295 7962

A fák számára a lukakat már ősszel kiásattam egy markológéppel, ugyanis a föld nálunk igen köves. Eredetileg 80*80*60-as lukakat rendeltem, de a földből előbukkanó sziklák hatására néhol másfél méter hosszú lukak is voltak.

Amikor az alaposabb szemrevételezés után ezzel szembesültem, gyorsan leugrottam a majorba, ahol - szerencsémre - elromlott autójukat bütykölő napszámot vállaló emberekre akadtam. 700 forintos órabéren vállalták a nehéz fizikai munkát, hármat nyomban leigazoltam, és el is szállítottam őket - így nem volt gond az elromlott autó.

Az ültetés a hagyományos módszer szerint történt: porhanyós földdel feltöltöttük a fák alatt a gödröt, kapott egy lapát trágyát, majd az oltás nyakáig elültettem a fákat, amelyeket beiszapoltunk, majd egy cseppet megtapostunk.

Elképesztően nehéz munka volt a föld visszatöltése ezekbe a hatalmas gödrökbe. A napszámosokkal első napon napnyugtáig (4 óra hossza) majd másnap kettejükkel délelőtt (3 óra hossza alatt) befejeztük a telepítést. Nagyon jól dolgoztak.

 

Sanyi bácsi "megigazítja" a metszést

 

Ezután Sanyi bácsi (akitől nekem a "druszám" megszólítás dukál) átjött megtekinteni a munkát, majd rögtön haza is ment a metszőollójáért, mert szerinte ki kellett igazítani az oltáványok metszését. Nem szóltam bele, mert egyáltalán nem értek a gyümölcsfák metszéséhez. Anyuval "öregesen" eldolgozgattak.

 

 

2008.02.24. 21:40
Címkék: gyümölcsös

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr161357431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirfandlia 2008.02.24. 21:40:00

Helo, az oltványos "felesége" nem GY-né Janke Gizella volt? (Gyanítom igen) mert ő a Badacsonyi szőlészeti kutatóban dolgozik és köveskálon laknak.
Gyümölcsfametszés - majd nyáron átugrom kiigazítani :) birom ezeket az öreg szakikat ;). Üdv, Rosti

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása