A palackozásra felkészítés előtti utolsó lépés: a bor derítése, valamint a palackba kerülő kénmennyiség beállítása.
A derítő kevergetése nagyban hasonlít a homokozóban történő pancsoláshoz, azért a szakterület specialistájára bíztuk a feladatot. |
A derítést Tükrös derítővel csináltam, mert nem kaptam tiszta bentonitot.
A derítőanyagot hideg vízben kell duzzasztani, ami nem jelent mást, mint az agyagásványnak visszaadni a kristályvíz tartalmát. Ezután az elkészült sarat fel kell forralni, majd egy napig nyugton kell hagyni (én közben kevergettem néha). Az anyag Balaton parti sarat idézi, a fiam lelkesen beszállt a csomómentesre keverésbe. Ezután a sarat palackoztam, és így szállítottam a pincéhez.
A hordókból leszívtam annyi bort, ami a derítőanyagnak kellett majd jól megkavartam, és a még örvénylő borba öntöttem bele a bentonitot.
Két óra hosszat tettem-vettem a pincében, elmostam az üvegeket, stb, majd mielőtt eljöttem, mégegyszer felkavartam a derítendő bort. Egy hét várakozás, és utána lehet fejteni.
A Tükrös derítővel történő derítést senkinek nem ajánlom, mert a derítés hatásfoka nem megfelelő.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.