Pótlás

A kis közösségeknek megvan az a sajátos bájuk, hogy mindenki önzetlenül segít a másiknak. A borászok között is él ez az önsegélyező kör, így a múlt heti károk láttán a egy ismerősöm által ajánlott ismeretlennel lebonyolított "várjál, ismerek valakit, akinek esetleg lehet" típusú beszélgetés után találtam is valakit, akinek éppen maradt 45 darab öreg sárfehér oltványa. Szerdán beszéltünk, még aznap este feladta a postán a csomagot, és pétek reggel már Dörgicsén áztak az oltványok anyu egyik vödrében.

 

Öreg sárfehér oltványok

 

Így aztán a szombati nap az ültetés jegyében telt. A feladat nem volt egyszerű, mert a ciszternában mindössze négy ujjnyi víz volt - egyre nagyobb az aszály, hetek óta nem esett eső, de a szél folyamatosan fúj - szóval vizet a faluból kellett hordani a telepítéshez. A 45 lukat még délelőtt kiástuk, és mindegyikbe töltöttünk egy-egy vödör vizet. Míg ebédeltünk, a föld beitta a vizet, és délután alig másfél óra alatt befejeztük az ültetést. Most szabad gyökerű oltványunk volt, így a gyökereket 5-10 cm közötti hosszúságúra visszavágtuk, jól beiszapoltuk - minden másban az ültetés megegyezik a konténeres oltványok telepítésével.

 

Rizling

 

A szőlő egyébként meglehetősen le van maradva a fejlődésben, különösen szembeötlő ez a hegy aljában, ahol fél hüvelykujjnyi bimbós állapot látható, míg a föntebbi részeken 10-15 centis hajtáshossz a jellemző a rizlingben. A sárfehér átoltások egy része egyébként nedves, lédús, tehát a hűvös időjárás lehet az oka annak, hogy nem hozott még rügyeket a vessző - de talán még van némi remény arra, hogy lesz belőle valami. A góhérnál ez reménytelen, ott csontszárazak a vesszők, roppanva törnek. Itt szinte teljes átoltásra lenne szükség, de nincs túl sok jó minőségű hajtás, amibe lehetne oltani. A furmintot is nagyrészben pótolnom kell, erre van oltóvesszőm is, meg konténeres oltvány is kapható.

 

Rizling vágó

 

A rizling sorokat lekaszálták, a sorok közét megrotálták. Ezzel a szőlőbe a természetes gyomtársulás visszatelepítése megkezdődött: a talaj egyenletes, a gazok magot hoznak, a szél fúj - hagyom működni az ökoszisztémát. Azt a vágót, amelyikben az átoltással küzdök, megkapálták, a sorok közét pedig rotálni fogják - ez egyelőre gyommentesen kell tartanom, amíg a szőlő meg nem erősödik benne. A villanypásztoromat megcsinálták, kapott villámvédelmet is - most már nagyon profi a rendszer.

 

Villámvédelem

 

2011.05.08. 12:13

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1002886976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.08. 16:39:36

Ez a sárfehér amit te öreg sárfehérnek hívsz ugye a somlói sárfehér és nem az izsáki sárfehér?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.08. 18:26:02

@BZoltan: természetesen a sárfehér somlóiról van szó. Az oltványos hívja öreg sárfehérnek.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.08. 18:31:23

@RAMBO: Ez megnyugtató :) Olyant mi is oltunk át idén vagy 200 tőkét. Azt sajnálom, hogy mézes fehért idén nem sikerült szerezni, mert az még hiányzik a gyűjteményből :)

Nálunk egyébként nemhogy lemaradás nincs, hanem 1-2 héttel előrébb is járunk mint tavaly.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2011.05.08. 21:05:19

"A 45 lukat még délelőtt kiástuk..." - nem térek magamhoz! :D Tegnap mi is oltványokat ültettünk, hihetetlen 10db mennyiségben (Hárslevelű), néhány öreg tőke kiszáradt még tavaly (az esős évjárat ellenére, vagy nem is tudom...), meg volt pár foghíj a legalsó sorunkban már évek óta. Gépi erővel ment az ásás, vagy hogyan? Mert nekem 6db 40x40cm, 60cm mély gödör ásására ráment vagy 2-3 órám, ha nem több. A föld, mint a kő. Egyébként a 3.5 éves kislányom vidáman mondta, amikor meglátta a felső képedet, hogy "apa tegnap mi is ilyet ültettünk!". Ugyanígy vödröztünk, csak fehér volt a viasz a vesszőkön. Szóval, érdekelne az ültetés technikai része, mert én ezzel a 10db-bal is megszenvedtem, 2db meg is maradt mert délkörül ma megjött a zuhi...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.08. 21:30:30

@exian: te miért ásol ekkora lukat? Felesleges, szerintem. Egy ásónyom széles oldalai legyenek (25-30 cm) és kb. egy ásonyom mély legyen kb. 40 cm.

Nálunk nem volt betonkemény a föld, de a régi tőkék csonkjai akadályozták az ásást. Őszintén szólva nem tudom, hogy 10-15 percnél hogyan tarthat tovább egy luk elkészítése, ez nagyon kényelmes tempóban történő ásást jelent középkötött száraz talajban.

Nedves talajban az ásóval veszem ki a földet (akkor 3-5 perc egy luk), száraz talajban pedig csak a luk oldalát faragom leejtegetve az ásót, és a gödör alján összegyűlő port kikaparom, mint egy kutya :))) Ha kőkemény a föld, akkor bujtókapával ásunk.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.08. 21:37:07

@BZoltan: A tavalyinál nálunk is jóval előrébb van, de pl. a blog fejlécében látható kép 2009 április 15-én készült. Nálatok is aszály van?

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2011.05.09. 07:14:17

@RAMBO: Nagyapám mondta, hogy legyenek ekkorák a lukak, de bizonyára nem véletlenül, épp a kőkemény föld miatt, hogy a friss, fiatal dugványok gyökereinek ne rögtön a kővel kelljen megbirkózniuk :) Másodsorban pedig nagy mennyiségű trágya is került a gödrök aljába, arra föld, majd megint trágya és arra a dugványok: sok-sok éve nem volt egyáltalán trágyázva a föld, legalább a friss dugványok kapjanak egy picit. De tényleg embertelen munka volt, mintha a követ pattintottam volna egész nap. A községünk neve talán nem véletlenül KŐvágóSZŐLŐS? :D

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.09. 16:01:39

@RAMBO: Bizony az van :( és a hosszútávú előrejelzések szerint az is lesz még egy darabig.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása