Már csak egy kis eső kellene

Szépen haladunk a tavaszi munkákkal - ami idén azt jelenti, hogy versenyt futunk a természettel. Tavaly ilyenkor fejeztük be a metszést, most már javában levedzik a szőlő, sőt, megjelentek az első hajtások. Krisztiánék szépen lekötötték a termőre forduló juhfark vesszőket, idén már engedünk neki néhány fürtöt. Még mindig nem a termés a fontos, csak neveljük a tőkéket, hadd erősödjenek meg. Teremni ráérnek még bőven. 

 

Ikertörzsű tőke. Egy tőről fakad, de két törzset nevel.

 

Szerencsére az átteleltetés jól sikerült. Kibontottuk a csirkéket, és kinyitottam az elvermelt szőlők takarását is: vannak olyan tőkék, amelyek már a föld alatt kihajtottak. Nekiláttunk megkarózni a szőlőket - ez némi vadvédelmet is nyújt, mert nehezebben lép rá az oltványra a vaddisznó, ha ott van mellette a karó. Idén megpróbálkozom a fém támrendszer alkalmazásával, jelenleg a Linus és a Reisacher rendszerek közül próbálok választani. A mi vidékünkön a Linus az elterjedtebb, de mintha a másik rendszer kicsit vastagabb anyagból készülne. Ez azért fontos, mert a fém támrendszerhez fém (vagy üvegszálas) karó dukál, így a vadfekete vágóba fémkarót teszünk, míg a hagyományos Lens-Moser termelési rendszerbe fa karók mennek.

 

Karózás

 

Lecseréltük a birtokmag faoszlopait betonoszlopokra, így a támrendszer javítása nem lesz minden tavasszal olyan kínkeserves feladat, mint amilyen a korhadó faoszlopok idején volt. Azt hiszem, legelőször ebbe a vágóba kell vetni talajtakaró növényt, mert míg az alsó vágókat gyönyörűen beborítja a tyúkhúr, itt eléggé ritkás a talajtakarás.

 

Ez a vágó ilyen volt 2012 tavaszán ...
... és ilyen lett.

 

A mandulást hetente öntözzük. Bár a talaj alsó rétegei nedvesek, azért nagyon jól jönne már némi eső. Gyakorlatilag aszály van.

2014.03.30. 18:03

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr205885435

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Már csak egy kis eső kellene 2014.03.30. 18:26:01

Bár a talaj alsó rétegei nedvesek, azért nagyon jól jönne már némi eső. Gyakorlatilag aszály van.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása