Utolsó kommentek:

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.29. 08:14:03

@TDOK: Nem írtam sehol a harácsot. Szó sincsen erről. De ha explicit megírom, hogy szőlőbe kell és hogy hegyre, akkor furcsa érzés egy kétszer drágább a szükségesnél sokkal jobb/másabb eszközre ajánlatot kapni.

Nincsen harag, én megértem, hogy ez csak egy mallőr volt. Nincs kizárva, hogy mégis veszek ilyen cuccot, de bevallom, hogy még a 350+áfát is sokallom egy kicsit. 200+áfa lenne szerintem a reális ára egy ilyen cuccnak.

Bejegyzés: Talajtakarás

TDOK 2018.06.29. 07:54:19

@BZoltan: Értem a problémád. Norbi kezdő vállalkozó, nem adott el még szőlősnek, szántóföldieket szolgál ki, ott az elvárások alapja a leghatékonyabb eszköz. Az általad upsale verziónak hívott henger az nálunk a normál verzió, mert padlógázzal lehet vele menni és a rugózott szerkezete miatt (ami egyedülálló tervezés a késes hengerek között), nem viszi át a rezgéseket a traktorra. Ez az upsale is jóval olcsóbb, mint bármelyik késes henger a piacon, így nem tudnám haráccsal vádolni. Rambo hengere egy prototipus volt, a legegyszerűbb megoldással, ami nem lett volna gyártásban, mert a rezgéscsillapított előnyösebb. Nyilván ha az ár a legfontosabb tényező, akkor gyárthat rugó nélküli egyszerűt is, ha kell. Szerintem ez egy jó lecke neki, hogyan mérje fel a vevői igényeket.

Bejegyzés: Talajtakarás

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.29. 07:07:50

@TDOK: Megtisztelő, hogy közvetítesz ebben a kérdésben.

Az első levelemben amit nekik írtam leírtam, hogy a Somló-hegyre (1), szőlőbe (2) szeretnék hengert maximum (3) 1.5m széles eszközt. Erre kaptam 11 nappal később a bruttó 952 ezer forintos ajánlatot, 55 napos határidőben 60% előleggel.

Az upsale-nek ezen módját én nem kedvelem. Szerintem üzletileg eredményesebb és a fogyasztóban nagyobb bizalmat kelt az, ha nem a legnagyobb, legdrágább, legfelszereltebb cuccról adjuk az első ajánlatot. Hanem több lehetőséet felkínálva, a drágább megoldások előnyeit leírva.

Bocs, de én konkrétan balekra vevésnek tartom azt, ha rám akar valaki tolni (miután konkrétan leírtam, hogy szőlészetbe kell a gép) egy olyan drágább (esetünkben szántóföldi technológiás) műszert amire semmi szükségem nincsen.

Bevallom, érzékeny vagyok az ilyen dolgokra.

Bejegyzés: Talajtakarás

TDOK 2018.06.28. 10:01:17

@scitec92: Soltvadkert környékén több száz hektáron tartjuk zölden a szőlőket a sívóhomokon.
www.facebook.com/talajmegujito.mezogazdasag/posts/2025218091074808

Bejegyzés: Talajtakarás

TDOK 2018.06.28. 09:57:04

BZoltan, a hengerrel kapcsolatban nem ok a megnyilvánulásod. Beszéltem Norbival, mert régóta együttműködünk a talajjavításban és termékfejlesztésben, s megkérdeztem, hogy mi is ez a sztori. Szerinte te kértél először ajánlatot egy 1,5 méteresre, adott egy fullos, nagy szántóföldi technológiás, rugózott hengerre ajánlatot, 750+áfáért. Utána vette meg Sándor a kőbalta egyszerűségű, 1 méterest 350+áfáért. Szóvá tetted nála az árkülönbséget, kaptál is egy másik ajánlatot egy ugyanolyan egyszerűségű hengerre 525+áfa áron (1 méter 350e x1,5). Ez szerintem teljesen megfelelő, lineáris lépték, nincs benne semmiféle balekra vevés.
Ilyen olcsón nem kapsz másnál késes hengert a piacon, ezért gyártatunk hengereket Norbinál.

Bejegyzés: Talajtakarás

ardulph 2018.06.25. 08:04:36

@RAMBO: Köszönöm a választ, utánanézek ennek a magkeveréknek.
Jól értelmezem, hogy a soralj kapálásán és az időnkénti kaszáláson kívül más teendőm gyakorlatilag nem lesz a talajjal?

Bejegyzés: Talajtakarás

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2018.06.23. 17:48:22

@RAMBO:
Én nem tapasztalok füvesedést.
Szerintem az akkor fordulhat elő ha pázsitszerűen kezeled a talajt: gyakran kaszálod.
Ha hagyom megnőni nem jellemző a fűfélék megjelenése.
Mondom ezt most mikor feljött valami sásféle, lehet, hogy azt a részt gyakrabban kellene kaszálni.
De a többi helyen alig van, max a tarack jelent meg a gyengébb területeken.

Bejegyzés: Talajtakarás

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.06.21. 16:38:44

@ardulph: Van a Syngentának is évelő méhlegelő keveréke, de a kolléga által ajánlott zab+bükköny, rozs+bükköny, takarmányborsó,lóbab+valamilyen kalászos szintén megfelelő.

Kézzel szórd szét a magokat rotálás után, gereblyézd be, egyszer hagyd felmagzani, és utána pár évet kibír. A természetes gyomok csak addig jók, amig le nem füvesedik a terület, mert az onnantól már problémát jelent.

Bejegyzés: Talajtakarás

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.06.21. 16:32:02

@sulfur: A képek nem elérhetőek az oldal korlátozásai miatt.

Bejegyzés: Talajtakarás

sulfur 2018.06.20. 18:41:32

Üdvözletem a kommentelőknek! Szeretnék segítséget kérni a szőlősgazdáktól. van egy 200 tőkés, hagyományos fejművelésű-karós támaszú "birtokom". Elsősorban vörös fajták vannak benne (legalábbis vörösbor szokott belőle lenni), hogy igazából mifélék, nem tudom. Zweigelt biztosan van benne. Telepítve 1992 őszén volt. Tavaly 2, idén vagy 5 tőke járt hasonlóképp. Szombaton még nem volt semmi látható tünet, ma viszont meg van szontyolodva az összes levél, némelyik vörös színt vett fel (tavaly az összes levele szép vörös volt, mielőtt leszáradtak volna). A tavalyi példáján ezen tőkék megpusztultak. vízhiány a múltheti eső miatt tán nem lehet. 10 napja volt Quadris permetezve, előtte 2 héttel szintén felszívódóak, tehát lisztharmat-peronosz szinte kizárt. Milyen egyéb, betegség lehet, melyet lehet kezelni? Vagy egyszerűen megöregedett? Némely tőkém sajnos valóban gyalázatosan néz ki, igazából nem csodálkozom az eredményen. Egyébként az elmúlt 3 évben (mikor is felfedeztem ezt a blog oldalt) jelentősen átalakult a szőlő kezelésünk. Igaz, más az ültetvény kinézete, de rengeteg hasznos infót, ötlete sikerült kinyerni. Csak így tovább!

Bejegyzés: Talajtakarás

csite 2018.06.20. 13:18:13

@csite: ez akkor "érvényes" ha a természetes borkészítést választod :)

Bejegyzés: A kíméletes préselésről

csite 2018.06.20. 09:54:41

@totema: édes muskotály ->
ha csak saját célra, és iszogatni, akkor ha belősz egy kb. 10-12 közötti alkoholt, nem megy 5 alá a savad, és megelégszel 40g cukorral, akkor 21MM körüli szőlővel ezt el tudod érni, minél több cukrot szeretnél, minél magasabb alkoholt úgy még érettebb szőlőre lesz szükséged.
Az erjedéskor figyelni kell az alkoholt, és ha eléri a 11° környékét, akkor -> gyorsan lefejteni, túlhűteni, deríteni, szűrni, kénezni, szorbátozni(én nem tenném)

Bejegyzés: A kíméletes préselésről

G. Péter 2018.06.19. 16:24:28

@haladószellem: biztos jó az is. A szódásszifon még nem is drága, csak sok vele a meló. Mire egy átlagos áztató edény megtelik gázzal, sok idő és vesződség. Amit én írtam, az rengeteg gázt fejleszt, olcsón, egyszerűen, gyorsan. Persze nem nagyüzemi módszer.

Elvileg lehet szárazjéggel is hűteni az ázó cefrét, és a végén CO2 párna is lesz. Itt mindenki ilyen gazdag?

Bejegyzés: A kíméletes préselésről

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.06.19. 12:05:09

@totema: két gépre pályáztam: permetezőre és tőközművelőre (még nem fizették ki). Pályázathoz a minimális üzemméret kb. 4Ha.

Édes bort nem készítettem, így ebben sajnos nem tudok segíteni. De szerintem ha olyan magas az alkoholfok, hogy elöli az élesztőket, akkor nincs szükség K-szorbátra. (De inkább kérdezz meg olyan embert, aki csinált édes bort.)

Szívesen látok minden érdeklődőt, előzetes egyeztetés után.

Bejegyzés: A kíméletes préselésről

totema 2018.06.19. 09:00:36

Szia Rambo!

Ket teljesen eltero dologban szeretnek szakmai tanacsot kerni:

Balatonfelvideki hobbi boraszkodast folytatunk, kizarolag csaladi celbol. Hagyomanyos eszkozoket hasznalunk, elektromos zuzo-bogyozo, pres, (neha felujitott) tolgyfahordo..stb. Te sajat budzsebol gazdalkodtad ki az uj eszkozeidet, vagy palyaztal? Nem tudom mennyire eri meg beruhazni profi (de a hagyomanyosnal nyilvan profibb) Interker-Wein presre, Bacchus szurore, stb. Olvastam irasaidban, itt-ott tettel emleitest palyazatrol, de nem tudom ennek van-e realitasa egy kb 2900 nm-es szolonel, ahova meg pince sem epitheto.

A masik kerdesem (elnezest minden szarazbor fan-tol..) edes bor keszitesere vonatkozik, sargamuskotalybol. Tudom sok helyen hogyan "csinaljak" es elmeletben nagyjabol tudom, hogyan kellene. Na de a ketto kozott eleg nagy a szoras es a pontos gyakorlatot nem ismerem.

Jo lehet az az elkepzeles, hogy amikor az erjedesben levo bor cukortartalma eleri a kb 50 gr/litert, kennel megallitom es derites, stb. utan palackozas elott kalium szorbattal stabilizalom?

Elore is koszi, igen hasznos a blog!

ui. Nyaron at lehet ugrani Hozzad 1-1 uveg elvitele celjabol otthoni talulmanyozasra? :-)

Bejegyzés: A kíméletes préselésről

G. Péter 2018.06.18. 06:46:07

@grano: nálunk is minden előrébb van, a június végi cseresznyémet május végén szedtem. A fürtök nálam is záródnak az olaszomon. Ami igazán életveszélyes, az a gyümölcsösömben van, mert már fásodnak a 60-80 centis elmebeteg hajtások. Ilyenkor a levéltövekből kiinduló újabb hajtások faszán kimerítik a fák erejét, miközben semmi hasznuk nincs.

Ontopic: én az áztatáskor kénnel sem permetezek, hanem jó gyógyszerész módjára CO2-t fejlesztek a fólia alá. Fogok egy 5literes ásványvizes palackot, kifúrom a kupakját, belepasszítok egy vékony fejtőcsövet, rakok az edénybe szódabikarbonátot, megküldöm háztartási sósavval, és gyorsan rázárom a kupakot. A fejtőcső végét beledugva az ázó cefrébe szépen átbugyogtatom, és mivel a a CO2 nehezebb a levegőnél, ezért védőpárnát alkot a cefrén, ami gyufával ellenőrizhető. Az egész ráadásul baromi olcsó (pár száz ft), és nem környezetszennyező, hiszen a végeredmény tulajdonképp sós víz, ami a lefolyóba kiönthető.

Bejegyzés: A kíméletes préselésről

kunzoo 2018.06.17. 20:53:43

Átmeneti megfoldásként jó a vizes prés levegővel működtetve. Az is belülről kifelé présel, a nyomás könnyen szabályozható. A bemutatott prések tizedébe kerül. Vödrözni kell vagy veszel egy jó cefreszivattyút.

Bejegyzés: A kíméletes préselésről

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2018.06.17. 19:51:48

Én kicsibe azt a gyakorkatot követem, hogy színlé külön préseleje külön, közepe is meg avége is.
A pótlást az egyel "rosszab" adja.
És igen a mennyiségek látványosan csökkennek.
Mellékes: csak nálam van minden min. 2 -3 héttel előbbre? Van fürtzáródó chardonney tőkém.

Bejegyzés: A kíméletes préselésről

Facebook

Utolsó kommentek

  • BZoltan: @TDOK: Nem írtam sehol a harácsot. Szó sincsen erről. De ha explicit megírom, hogy szőlőbe kell és... (2018.06.29. 08:14) Talajtakarás
  • TDOK: @BZoltan: Értem a problémád. Norbi kezdő vállalkozó, nem adott el még szőlősnek, szántóföldieket s... (2018.06.29. 07:54) Talajtakarás
  • BZoltan: @TDOK: Megtisztelő, hogy közvetítesz ebben a kérdésben. Az első levelemben amit nekik írtam leírt... (2018.06.29. 07:07) Talajtakarás
  • TDOK: @scitec92: Soltvadkert környékén több száz hektáron tartjuk zölden a szőlőket a sívóhomokon. www.f... (2018.06.28. 10:01) Talajtakarás
  • TDOK: BZoltan, a hengerrel kapcsolatban nem ok a megnyilvánulásod. Beszéltem Norbival, mert régóta együt... (2018.06.28. 09:57) Talajtakarás
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.