Utolsó kommentek:

scitec92 2019.03.15. 13:12:20

Nem értem ezt a hazai fikázásod. Menj el Abasárra, ott találsz minőségi, híresen jó oltványokat. Olaszok is onnan rendelik százezres tételben. Kérésre "idegen" alannyal is beoltják neked. Árban meg legalább fele az osztrákénak. 99% az eredés, első évben brutális 1,5-2 méteres hajtásokat nevelt a kadarkám. Az más kérdés, hogy a posza foltokban elrágott mindent a pajor.

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

G. Péter 2019.03.12. 11:37:43

Ha már szóba került, és érdekel valakit, hogy milyen a munkaerőpiaci helyzet a szőlész-borászati területen német nyelvterületen, akkor javaslom ezt az oldalt:

weinjobs.com/

(Ausztriában a bruttó és a nettó között kb. 25% van, és van 13. és 14. havi fizetés is (Urlaubszuschuss & Weihnachtsgeld).

2 éve én is jelentkeztem egy osztrák pincészethez, és olyan tisztelettel és felkészült kérdésekkel fogadtak, ahogyan sokkal magasabb szellemi tartalmú munkákra sem szokás Magyarországon. Sokat fizetnek, de nagyon sokat is várnak el, egy átlagos munkás is teljesen képben van a metszésmódokkal, munkavédelmi előírásokkal, növényvédelemmel, stb. Így lehet A-ról B-re jutni :)

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

kunzoo 2019.03.03. 20:38:18

@RAMBO:
Ha jól tudom a fercal is sekélyen gyökerezik. A pusztulás elég nagy a furmintban. Nem tudom miért de az a tapasztalatom hogy a furmintot sokkal inkább sújtja a tőkepusztulás. Ha foltokban pusztul, ráadásul terjedő foltokban akkor baj lesz.

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.03.03. 18:44:58

@kunzoo: Most 4. éves, idén 800 körül van a hiány. Tavaly egy ismerősömnek ültettem egy új ültetvényt, ami nagyságrendileg ezres rendelést eredményezett. Akkor csak a resztlit pótoltam a sajátban.

Nem csak furmintról beszélek, Sárga musót és Kékfrancit is tőlük veszek. A kékfranic 100%-os, ott idén nem pótolok, a musóban olyan 100 ÁTOLTÁS lesz, mert nem volt fajtaazonos telepítéskor az oltvány. Ott sem pótolok idén.

A SO4 nem rossz alany, de nem megy elég mélyre, és kisebb a mésztűrése. Most SO4-en és ferkálon is lesz góhérom, várom a különbséget.

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

kunzoo 2019.03.03. 18:26:03

@RAMBO:
Ezt nem értem. Évenkét pótolsz ilyen volument? Mennyi furmintod van hogy csak a pótlás 1000db? Amennyi fajtát felsoroltál, azt hittem 2 hektár körül lehet a furmint. Nekem nincs ilyen szerencsém a pótlással. Az őszit értem, hisz azt az idén állítják elő. Ami most tavaszra van az tavalyi. Azért gondolom hogy beragadt rendelés.

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.03.03. 17:44:21

@kunzoo: Francokat. már harmadik éve így pótolok, egy hónappal az ültetés előtt szoktam telefonálni.

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

kunzoo 2019.03.02. 21:00:56

Figyelj, ennyire nem kell fikázni. A labancok felvásárolták a Teleki-Kober kft-t. Sok osztrák oltvány Magyarországon készül, onnan meg ki Ausztriába, mi visszahozzuk. Elég elmenni a Teleki Koberhez, ha van szabad kapacitás, adnak el. Ha jól tudom náluk nincs Fercal, 5c 5bb SO4 van. A furmintot általában SO4 re oltják, jól visszafogja a növekedését.
Sok ezres tételek akkor vannak ha valaki visszamondja a rendelést, lehet ilyenbe futottál bele. A labancoknál nem annyira elterjedt fajta a Furmint, lehet valamelyik magyar termelő visszatáncolt.
Azt hiszem Mogyorósiéknál jártál:)))

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2019.03.02. 13:15:43

Állítólag érdemes elmenni a Teleki-Koberhez, hogy hasonlót láss itthon. :-)

Amúgy a kicsik meg azért csinálhatnak meg bármit, mert alanyhiány van (az évenkénti szükséges alanymennyiségnek kb. a felét tudjuk megtermelni, és ebből még exportálunk is), az egyszerű halandó meg nyilván örül, ha végre sorra kerül és kap valamit.

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

kunzoo 2019.01.18. 20:57:18

@Gabssy:
Az a tapasztalatom hogy ez akkor jelentkezik ha a kénezéskor nem sikerül jól az elkeverés. Könnyen lehet hogy amúgy is berétegződik, de akkor biztosan. A kénessavval érintkező bor leül az aljára.

Talán a mintavételt meg lehetne oldani egy hosszú, vékony gumicsővel súllyal a végén.. Leküldöd nyitott végekkel az aljáig, utána befogott véggel kihúzod. Ezáltal lesz egy hosszanti mintád a tartályból. Lassan kell leengedni hogy szépen teljen fel.

A tartály tetején azért is lehet kevesebb kén mert ahogy nyitogatod, a bekerülő oxigén feleszi a ként. Olykor észrevehető hogy a tartály tetején levő bor kicsit előrébb jár érettségben. Fordítva is igaz, főleg seprőn levő boroknál ha kezd befingósodni felülről lefelé fejtéssel a felül levő egészséges bor szétválasztható az alul levő fingóstól. Ez akkor lehet ha megállt az erjedés és a seprő nekiállt bomlani. Aki nincs ott mindig ott előfordul az ilyen.

Bejegyzés: Bormustra

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2019.01.17. 19:58:53

Még egy dolog a kénezéssel kapcsolatban.

A héten vizsgáztam borászati technológiából, és a vizsga során a tanár megemlített egy apróságot: azt mondja, a kénessav nehezebb, mint a bor, és leszáll az aljára.

Ma megmértem az egyik borom kénszintjét (acéltartály, csapról) és 70mg/l fölött volt kicsivel. Gyanús volt a dolog, úgyhogy megmértem a tartály tetejéből vett mintán is. 20mg/l. Most akkor hogy kén(e) mérni?

50l-es tartály volt, szóval nem is az, hogy túl nagy a szintkülönbség.
És a csőben lévő anyagot kiöntöttem az elején, a mérések kezdete előtt.

Nyilván palackozás előtt az ember átszivattyúzza/szűri egy egalizáló tartályba, ha akkor mérem, biztosan jó átlagot kapok (és jól látható, mennyit kell pótolni a palackozás előtt). De az érlelés során végzett ellenőrzés teljesen totólottó szerintem.

Bejegyzés: Bormustra

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.01.17. 14:08:16

@Gabssy: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
de

Bejegyzés: Bormustra

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2019.01.16. 21:45:00

@RAMBO: Nem az volt az a "hobbiborod", aminek, mikor kiszámoltad az önköltségét, 11 rugóra jött ki palackja? :-D

Bejegyzés: Bormustra

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.01.16. 19:36:23

@Gabssy: fiatal voltam, kellett a pénz. :D

Bejegyzés: Bormustra

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2019.01.16. 17:37:29

@RAMBO: Csak azt nem tudom, hogyan sikerül a gombokat lenyomnia. Hiába, a nők ügyesek!

Olaszrizling: Én úgy emlékszem, kóstoltam már olyan olaszt, amit te csináltál...

Bejegyzés: Bormustra

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.01.15. 19:34:56

Ezt, de a csaj nem volt a szettben. www.youtube.com/watch?v=8rs82VChNAA&t=105s

Nekem nincs olaszrizlingem. :)

Bejegyzés: Bormustra

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2019.01.15. 13:24:13

Szia!
Két gyors kérdés: mit jelent az, hogy van kénmérő géped?
Illetve az Olaszrizlinggel mi történt?
Köszi!

Bejegyzés: Bormustra

bakatorro 2019.01.15. 09:20:19

@RAMBO: ok, no problem, megpróbálom máshonnan beszerezni. :)

Bejegyzés: Bormustra

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.01.15. 08:39:02

@bakatorro: Ne haragudj, a teljes góhér csapmennyiséget elviszem oltványoshoz, mert ami szabad területem van, oda ezt szeretnék rakni.

Bejegyzés: Bormustra

bakatorro 2019.01.15. 07:42:41

tényleg szép a vadfeketéd:).
nekem is van belőle kevés, kíváncsi vagyok hidegebb vidéken mit produkál majd. nálam a szürkebarát szűztermése produkált fura illatokat: sárgadinnye volt forrás után, majd átcsapott büdös zokniba :D. esetleg gohér csapokat hozhatnék tőled vmikor metszés után? nagyon érdekelne a fajta :) ...

Bejegyzés: Bormustra

Facebook

Utolsó kommentek

  • scitec92: Nem értem ezt a hazai fikázásod. Menj el Abasárra, ott találsz minőségi, híresen jó oltványokat. O... (2019.03.15. 13:12) Amikor szembe jön a valóság
  • G. Péter: Ha már szóba került, és érdekel valakit, hogy milyen a munkaerőpiaci helyzet a szőlész-borászati t... (2019.03.12. 11:37) Amikor szembe jön a valóság
  • kunzoo: @RAMBO: Ha jól tudom a fercal is sekélyen gyökerezik. A pusztulás elég nagy a furmintban. Nem tud... (2019.03.03. 20:38) Amikor szembe jön a valóság
  • RAMBO: @kunzoo: Most 4. éves, idén 800 körül van a hiány. Tavaly egy ismerősömnek ültettem egy új ültetvé... (2019.03.03. 18:44) Amikor szembe jön a valóság
  • kunzoo: @RAMBO: Ezt nem értem. Évenkét pótolsz ilyen volument? Mennyi furmintod van hogy csak a pótlás 10... (2019.03.03. 18:26) Amikor szembe jön a valóság
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.