Utolsó kommentek:

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.11.20. 13:02:38

@bakatorro: Kazein, próbaderítés után. Vidd el a borodat egy ezzel foglalkozó laborba, ott csinálnak sort belőle, és szépen kiszedhető a kevés kesernye.

Bejegyzés: TDN-2017, a leszállási engedélyt megadom!

bakatorro 2018.11.20. 10:36:46

az idei újboromban fellépett ez a gyógyszer íz dolog. tudsz esetleg rá megoldást? köszi.

Bejegyzés: TDN-2017, a leszállási engedélyt megadom!

G. Péter 2018.11.12. 09:16:31

Én az idei évet egy sötét lónak tartom. Az apokalipszis sötét lovának.

Január közepén 10+ fok.
Február végén 2-3 hétig erős fagy, súlyos károk a gyümölcsösben, különösen a barackosban.
Márciusban 100+mm eső.
Április-májusban 25-30 fok. Május 1-jén próbaképp fürdünk a Balatonban, a hónap közepétől rendszeresen.
Június elején hajtás- és termésválogatás. Másnap 1 hónapig tartó hideg és eső. Hasztalan permetezések és rohadás.
Július-augusztus forró, a maradék szőlő és fa dögledezik.
Szeptember elején 5 fokra esik a hőmérséklet. A fokozatos enyhülés jegyében esik 100mm eső, az utolsó szőlők is elgyengülnek, eldobják leveleiket, a még ép fürtök elrohadnak.
Ezután következik 2 hónap szárazság és fokozatosan növekvő hőmérséklet, aminek köszönhetően a szőlő november 10-én a 20 fokban kihajt, és leveleket hoz.
A tearózsa kivirágzik.

Ha már lúd, legyen kövér; megyek, kifújok egy palack dezodort a szabadba, mielőtt lemegyek a strandra karácsonykor.

Bejegyzés: Horrorszüret

scitec92 2018.10.09. 19:51:23

A gyorsteszt arra jó, hogy megtudd alacsony a kénszint vagy túl sok. A kénszintet úgy is labor után állítod be.

Bejegyzés: Tisztaság és eltarthatóság

scitec92 2018.09.25. 09:26:01

Anyagi forrás hiányában én a mai napig kosaras préseket használok 20-30 hektó bor feldolgozásához. Fémkereskedésben lehet kapni acélból készült nagyon finom préslapokat vagy fémhálókat (olyasmi mint a szúnyogháló), ami csak a mustot engedi át. A magot, héjat már nem. Kb 1mm vastag méretre vágott lemez, amit a kosarak felhelyezése után a kosár belső falára teszek így nem kell bajlódnom a kosaras prések hátrányával.

Bejegyzés: River Cottage Dörgicsén

kunzoo 2018.09.23. 19:51:56

@RAMBO:
Emlékeim szerint lementett termés volt, félve a rothadástól. Lehet hogy jó bor lett belőle de tavaly sem akkor szedted mint tervezted, hanem kármentős szedés volt.

Bejegyzés: Horrorszüret

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2018.09.21. 16:46:07

@scitec92: detto. Kékfrankos , chardonney 18 MM 7-es,8-as savval.
Volt pár éve dupla sav 20-as must mellett.
Félek ezt nem írom be a sikerlistára. A mennyiség tényleg több volt és nemcsak a fürtszámot illetően hanem a szokásos madárkásság is elmaradt.

Bejegyzés: Horrorszüret

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.09.21. 07:29:03

@kunzoo: Tavaly minden szôlô zseniális volt, két tétel az alacsony kén technológia miatt halt meg. Bár az idei év lett volna olyan.

Bejegyzés: Horrorszüret

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.09.21. 04:58:33

@Gabssy: Nálunk szinte egy blokkban van minden és van vagy 8-10 fajtánk. A Tamáska háza alatti furmint elfolyt, a karósnak viszont semmi baja. A nagyhárs egy részét megette a lisztharmat, ugyanakkor legfelül a Kreinbacherék alatt tökéletes. A nagy Juhfark zseniális, az alsó új telepítés fele lerohadt.

Szóval igen, területtől függően nagyon eltérő tud lenni. Én azt figyeltem meg, hogy ahol van agyagos réteg ott a talaj jobban megfogta a sok csapadékot és ott jobban rothadt a nagy eső után. Ahol meg köves és lejtősebb ott elfolyt a víz és épp maradt a a szőlő.

@kunzoo: Nekünk tavaly semmi baj nem volt a Furminttal. Szerintem szó sincs 1/10 arányról. Függetlenül a biótól az van mint minden mással. 15 évből 5 nagyon jó, 5 közepes és 5 az szenvedős.

Bejegyzés: Horrorszüret

kunzoo 2018.09.20. 21:40:12

@BZoltan:
Lehet, de ha jól emlékszem akkor a tavalyi sem lett az igazi. Ami azért egy jó év volt. Rambo a furmintra szeretne alapozni, anno írtam is neki hogy tíz évből jó ha egyen lesz OK, a többin ez a lerohad/nem érik be/dögnehéz lesz játék megy. Mindezt bio- műveléssel súlyosbítva. Az is kérdéses hogy a dörgicsei furmint mint márkanév...van-e értelme?

Bejegyzés: Horrorszüret

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2018.09.20. 20:13:41

@scitec92: Szerintem idén nagyon terület-, borvidékfüggő, hogy milyen a termés. Nekem három különböző területen van olaszrizlingem, eddig kettőből már szüreteltünk.

"A"-terület: 18MM, rothadó fürtök, mentjük, ami menthető

"B"-terület: 20-21MM, minimális aszúsodás, teljesen egészséges szőlő

Szóval szerintem az sem hazudik, aki azt állítja, hogy ritka jó évjárat, csak épp szerencséje volt az eddigi esőkkel...

Bejegyzés: Horrorszüret

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.09.20. 19:27:01

@kunzoo: A kezdetektől fogva organikusan művelünk úgy egy hektár szőlőt a Somlón. Ennek a kétharmada nagyon köves talajon karós művelésban, a harmada pedig inkább bazaltsrétes talajon középmagas kordonon. Három pannon bormustrán arattunk vele 2009-2010-2011, és azóta is vagy 6-8 csillagnyi helyen poharaztatják.

Vagyis szerintem lehet bióban tolni a furót. Tény, az ilyen extrém csapadék az olyan területeken ahol kicsit is megállt a leeső víz ott pattogatott kukoricaként robbantak szemek 100mm eső után. Addig bírta.

Bejegyzés: Horrorszüret

scitec92 2018.09.19. 15:42:19

Sokan dobálóznak azzal, hogy ritka jó évjárat az idei, eszméletlen jó minőségű a szőlő idén. Nálam nem. A kékfrankos 18 fokot sem érte el idén a hőség miatt. Továbbá igen savszegény lett rozé alapanyag. Ráadásul idén nagyon korán leértek a szőlők. A kékfrankos, ami igen hosszan a tőkén hagyható már kiforrt a tőkén :) Egyedül a mennyiség lett nagyon jó. Azt hiszem 2 évtizedes rekordok dőltek meg.

Bejegyzés: Horrorszüret

kunzoo 2018.09.17. 21:28:19

Sajnos a Muskotály és a Furmint alkalmatlan a bio-művelésre. Mivel nincs a kezedben megbízható rothadás elleni szer, ha a darazsak (muskotály)avagy a furmintnál egy nagy eső felsérti a szemeket, elrohad az egész hiába van kiablakolva. Felrepedésre nagyon hajlamos a Shiraz fajta is. Az is egy szívás esős évben.

Bejegyzés: Horrorszüret

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.09.17. 20:51:45

@juhostt: Vaslin megállt - nem tudom, mi baja.

Bejegyzés: Horrorszüret

juhostt 2018.09.17. 12:41:20

A vaslin préssel mi történt pontosan? Az új présről valami fotót, vagy infót lehet látni/tudni?

Itt mifelénk utoljára 2013-ban volt ilyen jó év. A mennyiség és minőség is kiváló volt szőlő terén. Alig esett eső, ami az egyéb kultúráknak nem tett jót, de a szőlőnek se több se kevesebb nem kellett.

Bejegyzés: Horrorszüret

olimpiam 2018.09.14. 00:39:58

A must jó!: )) Az a kérdésem szőlő szüret után mennyi idővel lehet elkezdeni a feldolgozást, mennyit állhat a leszedett gyümölcs ládában /tartályban, van erre egységes sztenderd, vagy fajtafüggő? Vagy azonnal el kell kezdeni a feldolgozást?

Bejegyzés: Mentett furmint - Becce 2018

Facebook

Utolsó kommentek

  • RAMBO: @bakatorro: Kazein, próbaderítés után. Vidd el a borodat egy ezzel foglalkozó laborba, ott csináln... (2018.11.20. 13:02) TDN-2017, a leszállási engedélyt megadom!
  • bakatorro: az idei újboromban fellépett ez a gyógyszer íz dolog. tudsz esetleg rá megoldást? köszi. (2018.11.20. 10:36) TDN-2017, a leszállási engedélyt megadom!
  • G. Péter: Én az idei évet egy sötét lónak tartom. Az apokalipszis sötét lovának. Január közepén 10+ fok. Fe... (2018.11.12. 09:16) Horrorszüret
  • scitec92: A gyorsteszt arra jó, hogy megtudd alacsony a kénszint vagy túl sok. A kénszintet úgy is labor utá... (2018.10.09. 19:51) Tisztaság és eltarthatóság
  • thinkgeek: Kipróbáltuk, működik, jól sikerült! :) borkostolo.blogspot.com/2018/10/kekfrankos-preseles.html (2018.10.08. 10:45) River Cottage Dörgicsén
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.