Utolsó kommentek:

halom2 2019.06.28. 20:22:57

Ha savakra gyúrsz, ajánlom a kéknyelűt.
Tavaly a szürkebarátot – Sz. Huba szerint a világ legjobb borszőlője a pinot noir –, félig rohadtan – ettől kapott egy kis vermutos beütést – 26°-kal szedtem le. Nem szabad egy pohárnál többet inni belőle.
Ez nem az olaszrizling fojtogatása, hanem az egész országot jellemző – legyen az gazdaság, foci stb. – rossz viszonyítási pontok példája. A focinál maradva, itt van például a Puskás Akadémia-kupa, amely után az ország vezető futballszakértője nyilatkozza, hogy a futballakadémiák jó úton járnak, hiszen e kupán, évről évre a hazai akadémiai csapat (U17, ha jól emlékszem) a döntőbe jutott, és meg tudta szorongatni az első. Csak sajnos azt nem tudja, hogy a külföldi akadémiákról a legjobbak már az adott ország első osztályában játszanak – pl.: Rashford, Lingard, Sterling a PL-ben kezdő! –, tehát a mi akadémistáink a resztlivel vannak partiban, nem a legjobbakkal. Tök ugyanez a helyzet az olaszrizlinggel – az is csak a resztlivel tud partiban lenni.

Bejegyzés: Az olaszrizling fojtogató ölelése

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.06.24. 10:48:08

@anger is a gift: Igen, igazad van: nem új a rendelet, én most szembesültem ezzel először.

És valóban, ez egy pontozási rendszer arra az esetre, ha túljelentkezés lenne a telepítési engedélyekért. A jelen gazdasági helyzetben (egyre nagyobb grízben vannak a szőlőtermelők) ettől én sem félek.

Bejegyzés: Az olaszrizling fojtogató ölelése

anger is a gift 2019.06.24. 08:21:58

Szia Rambo. Nem a szabályozás változott, pontosabban: nem most változott a szabályozás, hanem évekkel ezelőtt. Ennek megfelelően Te nem vagy köteles (de más sem) olaszrizlinget telepíteni. Az idézett 3 kritérium az ún. "ajánlott fajtákra" vonatkozik, és az ezek alapján (a borvidéked - ismétlem: a borvidéked - illetékesei által) kiválasztott 3 fajtának akkor van jelentősége, ha nem a saját magad által kivágott ültetvényt szeretnéd újratelepíteni, hanem az évi 1%-os ültetvényterület-növelés keretében kérsz telepítési engedélyt. Itt az "ajánlott" fajták megjelölése 1 db pluszpontot jelent a bírálat során. Tudomásom szerint az elmúlt 4 év során (de az időszak első 3 évében biztosan) Magyarországon ezen "új" telepítési igények soha nem haladták meg a kb. 650 ha-os kvótát, azaz senki nem esett el a telepítési lehetőségtől azért, mert nem az olaszrizlinget (vagy a másik 2 kijelölt fajtát) jelölte meg a telítési engedély iránti kérelmében a Bf-Cs borvidékről.
Ettől függetlenül, amit az olaszrizlingről, azt természetesen a legkevésbé sem kívánom vitatni.

Bejegyzés: Az olaszrizling fojtogató ölelése

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.05.15. 11:06:02

@Starin: Szia! Mi takarónövényt vetünk, amit lehengerezünk. www.youtube.com/watch?v=MMH1SET4iGA

Ez az élőmulcs szőnyeg védi a talajt a kiszáradástól. Júniusban szoktunk hengerezni, a gabona beérése előtt.

Kétévente felülvetjük a fajtagazdagság megőrzése végett. Ilyen években csak akkor hengerelünk, ha a eléri a szőlőfürt magasságát a gabona.

Bejegyzés: Magad uram, ha szolgád nincsen

Starin 2019.05.13. 20:03:06

Szia Rambo! Kicsit off-topic leszek, a legutóbbi FB posztoddal kapcsolatban lenne kérdésem (nekem nincs FB profilom, de ott is ránézek időnként a bejegyzéseidre). Sikerült vennem egy darab földet pincével az egyik pécsi borvidéki dűlöben. Mondjuk szőlő az nincs rajta, mert a korábbi tulaj pár éve kivágta az egészet :) de sebaj, jövőre már lesz! Viszont gyümölcsfáim vannak és itt meg is érkeztem kérdésemhez: az aljnövényzettel Te mit kezdesz? Meddig hagyod nőni? Hányszor, mikor vágod (ha vágod egyáltalán)? Köszi!

Bejegyzés: Magad uram, ha szolgád nincsen

hobbiszőlész 2019.04.29. 20:14:59

Szevasz kedves Mester!
Kérném szíves segítséged abban, hogy (a déli parton) évente visszatérő "tavaszi" betegség a szőlőmön az első szikes levelek szélei elkezdenek barnulni, majd az egész hajtáskezdeményezés elszárad!Hasonlít a tűzelhalás jelenséghez!
Kérném ebben szíves segítséged, mi lehet ennek az oka ill. mivel permetezzek védekezzek ez ellen a jelenség ellen? A tavaszi olajos réz-kénes lemosást elvégeztem!!
Köszönettel hobbiszőlész

Bejegyzés: Fás részek betegségei

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2019.04.16. 19:12:50

@vegyesfehér: Sajnos ezzel én is tisztában vagyok :(

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

vegyesfehér 2019.04.16. 16:02:45

@BZoltan: Arra azt hiszem, várhatunk egy db-ig... :(

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.04.16. 13:55:24

@G. Péter: persze hogy érdekel. Húsvét a családé (tavaszi szünet) de a rákövetkező héten találkozhatnánk. Ugyanezekről a problémákról írtam már (www.facebook.com/notes/aranys%C3%B6rte-k%C3%A9zm%C5%B1ves-bor%C3%A1szat/t%C3%BAltermel%C3%A9si-v%C3%A1ls%C3%A1g/1934370676619214/), én is külföldi partnert keresek. Nekem több van, így érdekes lehet.

Bejegyzés: Magad uram, ha szolgád nincsen

G. Péter 2019.04.16. 10:40:26

Tényleg megkínáltak egy 150 forintos árral? :D

Ez finoman szólva nevetséges.

Egyébként borzalmas a kereskedelmi morál és képesség, legalábbis Veszprém megyében. Én a kis törpebirtokomra vennék permetszert, erre a helyi kereskedő lerak elém egy 11.000 forintos árat Quadrisra. Mondom neki, hogy én nem szeretnék reggel ötkor kelni, hogy Budapesten megvegyem ugyanezt a szert 7-8.000 forintért, ezért fizetek neki 9 ezret, cserébe 2 évnyi adagot veszek meg. Reakció: mit képzel, alkudozik itt velem? Ennyiért nem is lehet kapni ezt! Mutatom neki telefonon... ez nem igaz, mondja a fickó. Előtte volt a webshop konkrétan, és rezzenéstelen arccal lökte, hogy nem igaz. Szürreális volt. Végül felmentem Pestre és megvettem az egész évi permetsort, így a tapolcai kereskedő bukott több tízezret azon, hogy nem tudott engedni kétezer forintot. Természetesen még ő volt felháborodva.

Visszatérve a szőlőre, mostanában egyre többen Szlovákiába adnak el a környékünkön. Jobb árat fizetnek, és ha tudsz használni az ellenértéknek megfelelő tételben eurót, akkor sokat nyerhetsz az árfolyamon is. 2016-ban én is Szlovákiába adtam el 130 forintos áron a tömegtermelt szőlőt, és jó tapasztalataim voltak.

Idénre már fajtiszta és terméskorlátozott, minőségi szőlőt szeretnék csinálni, a nagyját pedig Ausztriába eladni. Hogy miért? Mert még a tavalyi évben is, amikor nagyon nyomottak voltak az árak Ausztriában, a jó minőségű, ellenőrzött származási helyű szőlő kilója 2-3 euró volt, a tömegbornak való pedig 30 cent (kb. 100 forint), de ez az emberemlékezet legrosszabb éve volt a szőlőtermelésben Ausztriában. www.vinaria.at/News_Detail.aspx?id=2972

Érdekes lehet még megnézni a szlovák és a magyar szőlőfelvásárlási árak egymáshoz képest való alakulását is: de.statista.com/statistik/daten/studie/493440/umfrage/verkaufspreis-von-trauben-zur-weinherstellung-in-der-eu-nach-laendern/

Meg úgy általában azt, hogy a nullszaldót a nagyüzemi szőlőre 50-55 centben (kb. 170 ft) határozzák meg: burgenland.orf.at/news/stories/2930796/

A minőségibb termelésnél pedig 1,43-1,49 euróban. Ez az elmélet: www.sbb.it/home/news-detail/index/2018/04/26/produktionskosten-im-weinbau
És a gyakorlat is: www.badische-zeitung.de/glottertal/einbussen-beim-traubengeld--134113355.html

Úgyhogy én most a szomszédban keresek partnereket (persze nekem könnyű, mert nagyon kis tételről van szó). Ha érdekelnek esetleg infók vagy kontaktok, akkor beszéljünk valamikor.

Bejegyzés: Magad uram, ha szolgád nincsen

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2019.04.16. 08:50:33

@vegyesfehér: Persze ne felejtsük el mmegjegyezni, hogy származási igazolást nyilván ő sem tud adni. Jó dolog a kutatóintézet fajtagyüjteménye. De ami mégjobb lenne az az, ha létezne ezekből a fajtákból hatóságiléag elismert törzsültetvény is.

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.04.11. 15:21:39

@vegyesfehér: Borzasztóan sajnálom, hogy már nincs meg az a levelezésem, amikor a tanszéken dolgozó lelkes munkatárs kérleli a felelős tanszékvezető professzort, hogy legalább válaszoljon arra a levélre, amelyben oltócsapokat vagy oltványokat kérek. Pontos kórkép az is a magyar valóságról.

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.04.11. 15:17:32

@scitec92: Akkor idézem:
------
Abaszőlő Szövetkezet <info@abaszolo.hu>
Mon 1/7/2019 10:47 AM
Tisztelt Uram!

Köszönjük az ismételt megkeresést, de sajnos nem tudunk Juhfark gyökeres szőlőoltványt adni, mi egyébként sem rendelkezünk Fercal alannyal.

Üdvözlettel,
------

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

ImreMondok 2019.04.08. 14:31:53

Sajnos u.a. a véleményem mint amit Rambo fentebb leírt. Külföldről vettem Solarist oltványt, Freiburg mellett és 99%-os az eredés!
Csak 400 db,de mégsem csináltak gondot belőle. Nem volt komplikált, akkor küldte amikor én kértem, nem úgy mint tapolcán ,hogy előtte egy nappal felhív , hogy akkor holnap mehetek az oltványért.

Amit korábban a tapolcai oltványostól vettem az a közelébe sem megy a külföldinek. Én igazi Magyarnak tartom magam nem szoktam majmolni a külföldi dolgokat, de sajnos megjártam én is ezt az utat.
Szerencsére találtam egy oltványost Nagykanizsán, aki a pótlásokat leoltja Fercal alanyra.

Az a durva Magyarországon vagy legalábbis a környéken (Veszprém megye) hogy az oltványos meg sem kérdi ,hogy milyen alanyra oltsa be, hanem ami van azt "kell" elvinni. Az már nem számít, hogy utána nem bírja a szárazságot vagy a meszet.... Na mind 1.

A Scheiblhofer-ról Ausztriában én is nagyon jókat hallottam, de azt nem tudtam ,hogy van náluk Furmint. Rambo, köszi az Infot!

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

vegyesfehér 2019.04.04. 10:28:40

Helló ! Pécsen próbálkoztál már ? A SZBKI-nek hatalmas fajtagyűjteménye van. Van egy hölgy aki korábban ott dolgozott, de most privátban tolja. Egy fél évvel előtte persze be kell jelentkezni, de olt bármilyen ritka fajtát. Én szerémit, szagos sárfehért oltattam nála.

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

scitec92 2019.03.15. 13:12:20

Nem értem ezt a hazai fikázásod. Menj el Abasárra, ott találsz minőségi, híresen jó oltványokat. Olaszok is onnan rendelik százezres tételben. Kérésre "idegen" alannyal is beoltják neked. Árban meg legalább fele az osztrákénak. 99% az eredés, első évben brutális 1,5-2 méteres hajtásokat nevelt a kadarkám. Az más kérdés, hogy a posza foltokban elrágott mindent a pajor.

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

G. Péter 2019.03.12. 11:37:43

Ha már szóba került, és érdekel valakit, hogy milyen a munkaerőpiaci helyzet a szőlész-borászati területen német nyelvterületen, akkor javaslom ezt az oldalt:

weinjobs.com/

(Ausztriában a bruttó és a nettó között kb. 25% van, és van 13. és 14. havi fizetés is (Urlaubszuschuss & Weihnachtsgeld).

2 éve én is jelentkeztem egy osztrák pincészethez, és olyan tisztelettel és felkészült kérdésekkel fogadtak, ahogyan sokkal magasabb szellemi tartalmú munkákra sem szokás Magyarországon. Sokat fizetnek, de nagyon sokat is várnak el, egy átlagos munkás is teljesen képben van a metszésmódokkal, munkavédelmi előírásokkal, növényvédelemmel, stb. Így lehet A-ról B-re jutni :)

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

kunzoo 2019.03.03. 20:38:18

@RAMBO:
Ha jól tudom a fercal is sekélyen gyökerezik. A pusztulás elég nagy a furmintban. Nem tudom miért de az a tapasztalatom hogy a furmintot sokkal inkább sújtja a tőkepusztulás. Ha foltokban pusztul, ráadásul terjedő foltokban akkor baj lesz.

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.03.03. 18:44:58

@kunzoo: Most 4. éves, idén 800 körül van a hiány. Tavaly egy ismerősömnek ültettem egy új ültetvényt, ami nagyságrendileg ezres rendelést eredményezett. Akkor csak a resztlit pótoltam a sajátban.

Nem csak furmintról beszélek, Sárga musót és Kékfrancit is tőlük veszek. A kékfranic 100%-os, ott idén nem pótolok, a musóban olyan 100 ÁTOLTÁS lesz, mert nem volt fajtaazonos telepítéskor az oltvány. Ott sem pótolok idén.

A SO4 nem rossz alany, de nem megy elég mélyre, és kisebb a mésztűrése. Most SO4-en és ferkálon is lesz góhérom, várom a különbséget.

Bejegyzés: Amikor szembe jön a valóság

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.