Ál-telepítés

Dörgicsén egy speciális telepítési módszertan dívik azóta, hogy a gazdasági épületek építését szőlő termőhelyi kataszterbe tartozó területeken az a "korlátozás" súlytja, hogy a terület 80%-án szőlőnek kell teremnie. Ezt az igazolást a hegybírónak kell kiállítania, aki megjelenik a helyszínen, ellenőrzi a termelést, majd kiadja az igazolást. 

 

Az ál-telepítés azt a célt szolgálja, hogy valamilyen (bármilyen) szőlő oltványt szerez az építkezni vágyó tulajdonos, majd a lehető legolcsóbb módon beleszúrja a földbe, és ha a hegybíró elég ügyes, akkor még észlelni tudja a szőlő jelenlétét a területen, és ki tudja adni az igazolást. Általában ezeket a területeket teljesen elhanyagolják, majd amikor a használatba vételi engedély kiadásra kerül, akkor a szőlőtőkéket egész egyszerűen lefűnyírózzák a picsába. Persze egy normál szőlőt nem lehetne lefűnyírózni, de ezek a tőkék általában annyira csetlék, hogy simán ki lehet aprítani őket. És persze a "gazdasági épületnek" sincs semmi efféle funkciója, eleve nyaralónak épülnek.

 

A "feldolgozó" már áll, szépen sorakozik a két éves szőlő.
Két éves szőlő, őszi állapot.

 

Régen a hegybírók feladata volt ellenőrizni az efféle csalást, ma ennek nincs gazdája. Gyakorlatilag semmi következménye nincs az efféle "ügyeskedésnek". A "miért fáj az neked?" kezdetű hőbörgés a válasz arra, ha valaki szóvá teszi az ilyesmit. Pedig könnyen belátható, hogy közös érdekünk, hogy ezt a nyomorult gyakorlatot felszámoljuk. Ha a vidéket élővé akarjuk tenni, azaz helyben lakó és dolgozó embereket is látni szeretnénk itt, nem csak nyaralóskanzenként gondolunk területre, akkor két fontos stratégiai célkitűzést kell szem előtt tartanunk: az egyik a munkahelyek termentése a helybélieknek (nem konténervárosokban élő ukránok vendégmunkásoknak), a másik a természeti táj megőrzése. Sokaknak borzasztó nehéz felfogni, hogy ha ez a táj nem lesz ilyen, mert fűnyíróval karbantarott nyaralók lesznek a domboldalakon, akkor az, amiért ezt a területet kiszemelték maguknak az emberek, az az érték, amit a táj ad, az eltűnik, megsemmisül. A Balaton-felvidék (meg a többi szőlőtermő terület) nem akkor szép, ha úgy néz ki, mint Balatonfüred, hanem akkor, ha őrzi azt a jelleget, ami évszázadok alatt is kialakult. 

 

Ezt a két szempontot borzasztóan egyszerűen érvényesíteni lehetne akkor, ha a közigazgatás végezné a dolgát. A hegybírók járnák a területeket, elkészülne végre egy ültetvényleltár, amiből nyilvánvaló lenne, hogy mely ültetvények műveltek, és melyek nem, és ezt a nyilvántartást a helyi önkormányzatok összevetnék a nyaralóként nyilvántarott területekkel, és megállapítanák, hogy hány helyen nincs gazdálkodás. Innentől az adózásé lenne a főszerep: bestiális adókat kellene kivetni a csalókra (egy eleve elrettentő minimum összeg mellett területarányosan) - és persze az ilyen területekre nem járna a földalapú támogatás. Ez elképesztően jó hatással lenne a tájra, a helyi munkerőre, a települések adóbevételére - azaz mindenki jól járna, kivéve a csalókat. MI EZEN OLYAN KURVÁRA BONYOLULT? 

2020.10.24. 19:21

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3316256462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2020.10.24. 20:59:48

Sajnos a hegybírók nem főállásban tevékenykednek, az elvárható minimumot nyújtják. A paloznaki önkori legalább odáig eljutott hogy extra adót vetnek ki az elhanyagolt területekre.

A helyi munkaerőben ne bízz, kínosnak érzik a szőlőmunkát, valamiért a fűnyírás vonzóbb. Nyilván órabérben jobb a fűnyírás, de az nem ad egész évben munkát. Sok helyen azt a rohadt ötszáz forintot is sajnálják az idénymunkástól naponta. A tuja- nyírt fű kombót be kéne tiltani. A most épülő kockaházak fájón egyformák, szürke kockák, üvegkorláttal.

A melót sokan úgy képzelik, növeszt kicsi szakállt, hipszter szemüveg, szaglássza a bort, mondja az egyendumát róla...gépre felülni...télen metszeni...büdös az nekik. (ezek általában Pestrűl gyünnek)

Invincible. 2020.10.25. 18:52:51

Üdv!
Pont ilyen ügyben kérték a segítségemet.Lehet hogy az én ügyfeleim kivételek ,de ők nem megúszni akarják a dolgot hanem ésszerűen kivitelezni.Totálisan nem értenek hozzá de volt annyi bennük ,hogy szakmabeli véleményét kérjék.Így jutottunk oda, hogy kettős hasznosítású fajtát telepítünk ami rezisztens is, így csökkennek a költségeik és két piacot is megcélozhatnak a számukra "púp a hátunkon" terméssel.Valamint bakművelés lesz, így lehet sétálgatni a területen ami így egy szőlős kert, nem egy ültetvény.Win-win szerintem.Szóval ne csak elitéljük őket, segítsünk nekik ha tudunk, kérik!

svdkert 2020.10.30. 18:59:15

Helyesírás.................

svdkert 2020.10.30. 19:12:29

Egy "agrármérnök" mióta pályaelhagyó ha mezőgazdaságban kezd dolgozni és nem nyelvészkedik.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása