River Cottage Dörgicsén

Egyik kedvenc sorozatom a River Cottage meséi, ahol a paraszti élet csínját-bínját mutatja be Hugh Fearnley-Whittingstall, a "vissza a gyökerekhez" filozófia alapján. Itt láttam egy olyan részt, ahol almabort készítettek úgy, hogy a darált almát zsákba töltötték, és abban préselték ki. Amióta az új zúzó-bogyózónk szolgálatba állt, azóta a fakosaras présünk csak korlátozottan használható: a lécek közötti réseken kifolyik a cefre. Nem vagyok az az ember, aki szívesen találja fel a meleg vizet, így kipróbáltam, hogyan működik a zsákos préselés szőlő esetén.

 

Betöltés után várja a préselést a zsákban a cefre

 

Ez eredmény: tökéletesen. Az áztatás után a présbe tett zsákokba mertük a cefrét, és így kezdtük a préselést. Minden eddiginél gyorsabban tudtunk préselni, szép, tiszta levet nyertünk. Ülepítés után a korábban zsák nélkül feldolgozott fajtáknál kb. 25 cm aljmust volt, zsákos préselésnél ez kb. 2 cm! Korábban a préselést sokkal korábban abba kellett hagynunk, így 5-10 liter must maradt minden cefrében - míg a zsákos módszerrel nem agyon nyomorgatott, de szépen kipréselt cefre maradt. A cefre kiszedése valami elképesztően egyszerű: megfogjuk a zsákot, és betesszük egy ládába. A prés tisztítása elmondhatatlanul egyszerűbb, hiszen csak a mustot kell lemosni, a résekbe szorult magokkal, cefredarabokkal nincs semmi gond. A zsák mosógépben mosható, így sokszor felhasználható.

 

 

A zsákot a feleségem vette az OBI-ban, de mindenhol kapható: műanyag (polipropilén) terményzsák.

2018.09.23. 21:30

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr7914258343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scitec92 2018.09.25. 09:26:01

Anyagi forrás hiányában én a mai napig kosaras préseket használok 20-30 hektó bor feldolgozásához. Fémkereskedésben lehet kapni acélból készült nagyon finom préslapokat vagy fémhálókat (olyasmi mint a szúnyogháló), ami csak a mustot engedi át. A magot, héjat már nem. Kb 1mm vastag méretre vágott lemez, amit a kosarak felhelyezése után a kosár belső falára teszek így nem kell bajlódnom a kosaras prések hátrányával.

Facebook

Utolsó kommentek

  • RAMBO: Ezt, de a csaj nem volt a szettben. www.youtube.com/watch?v=8rs82VChNAA&t=105s Nekem nincs ol... (2019.01.15. 19:34) Bormustra
  • Gabssy: Szia! Két gyors kérdés: mit jelent az, hogy van kénmérő géped? Illetve az Olaszrizlinggel mi törté... (2019.01.15. 13:24) Bormustra
  • bakatorro: @RAMBO: ok, no problem, megpróbálom máshonnan beszerezni. :) (2019.01.15. 09:20) Bormustra
  • RAMBO: @bakatorro: Ne haragudj, a teljes góhér csapmennyiséget elviszem oltványoshoz, mert ami szabad ter... (2019.01.15. 08:39) Bormustra
  • bakatorro: tényleg szép a vadfeketéd:). nekem is van belőle kevés, kíváncsi vagyok hidegebb vidéken mit produ... (2019.01.15. 07:42) Bormustra
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.