Mindenféle egyéb tartalom

Az utóbbi néhány hétben kicsit felfordult az életünk. A feleségem vizsgákra készül, ezért a munkám mellett a hétvégeken a gyerkőcök teljes egészében rám maradnak - ami egyébként jó dolog (együtt ugrálunk a hullámzó Balcsiban egy szeles szombaton, együtt megyünk Dörgicsei piknikre és persze együtt dolgozunk a szőlőben) másrészről elég fárasztó. Ráadásul ilyenkor van a legtöbb zöldmunka, amire csak részben van időnk - de a gyerekek becsületére legyen mondva, a két nagy már saját sort vitt a befűzéskor(!!!), ami miatt elképesztően büszke voltam rájuk.

 

Ilyen borzasztó körülmények között kell dolgoznom! :)

 

Szóval próbáljuk legalább a termő vágókat szinten tartani, Krisztián csapata megrotálta és megkapálta a szőlők sorát, a sorközben pedig vidáman virít a gaz. Emiatt és az aszály miatt kissé nitrogénhiányos a szőlő, amit majd lombtrágyával pótlunk. Sajnos sok átoltáson tűnik gyengének, valószínűleg az alanytőke nem volt elég erős a furmint vesszőhöz. A jövő héten megpróbálom visszafogni ezeken a tőkéken a hajtásokat: kevesebb, de erősebb hajtást szeretnék. 

 

Az új tőkék közül a tihanyi kék idén is kétleveles állapotban álldogáll: szerintem itt szar volt az alany, nem létezik, hogy minden más tőke vidáman tud nőni, kivéve ezeket. A rizling, amit tavaly nyáron ültettünk kb. ugyanakkora, mint a tihanyi - de míg a rizlingből 90% körül van az eredés, tihanyinál jó, ha az 4-50%-ot eléri a kihajtott tőkék száma. Sajnos olyan kapásokat sikerült szerezni, akik még ebből a kevésből is kivagdaltak párat (majd visszadugdosták a földbe, hátha nem jövünk rá, mitől vágódott el a tőke a nyak alatt). De ezek óhatatlan veszteségek.

 

Ezt onnan tudom, hogy megcsináltam a tőkeleltárat - azaz végigmentem a sorokon, és minden egyes tőkéről eldöntöttem, hogy 1.) létezik, 2.) egészséges, és várhatóan meg is marad, 3.) ki kell szelektálni, és újat kell tenni helyette. A leltár alapján meg tudom rendelni a nyári pótlást - és talán idén végre beáll néhány vágóm, azaz nem lesz benne tőkehiány, és lesz még néhány tartalék tőke is, a jövőre kihullók helyett. A tihanyi kék esetében a túlélés a cél, ott lehet, hogy vesszőket fogok kérni és leoltatom magam, mert nem szeretnék éveket várni a teljes beálltságra. A vadfekete jövőre már elég erős lesz ahoz, hogy a néhány hiányt ki tudjam pótolni saját szaporítóanyagból.

 

Mindeközben az új területet sikerül felkészíteni a telepítésre: a falu juhásza, István, rendelkezik gépekkel és gépes kapcsolatokkal, így a területet sikerült felszántani, és most tárcsákval, gyűrűshengerrel és kombinátorral (így, egymás után) próbálnak magágyat kialakítani a facéliának. A facélia gyökere átjárja a talajt, vírusölő hatású (bár nem hiszem, hogy ilyen ősgyepben túl sok szőlőkárosító vírus lenne), és zöldtrágyaként segíteni fogja a talaj nitrogénellátását. Annyira jó látni a terület átalakulását - beigazolódott az az amúgy is könnyen belátható elméletem, hogy ha egy traktoros nem a földet rugdallja, nem a kifogásokat keresi, hanem beül a gépébe, akkor annak előbb-utóbb egy szépen megmunkált földdarab lesz az eredménye.

2015.06.21. 12:38

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr397561072

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pflanzner Sándor: Mindenféle egyéb tartalom 2015.06.21. 22:26:01

A sorközben vidáman virít a gaz. Emiatt és az aszály miatt kissé nitrogénhiányos a szőlő, amit majd lombtrágyával pótlunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2015.06.21. 13:19:17

Ha a facélia esetleg rosszul kelne, kigazosodna akkor tegyél utána Augusztus végén-szeptember elején rozsot. A facélia kezdetben vontatottan nő, könnyen felgazosodik. Az előírt vetőmagmennyiséget emeld meg harminc százalékkal mert a szakkönyvekben előírt mennyiséget kultúrállapotban levő talajra értik.

A rozsnak nagyon jó a gyom elnyomó képessége. Erőszakosabb növény a búzánál, rossz talajon is megél.

kunzoo 2015.06.21. 13:21:38

A facélia nem a vírust öli hanem fonálféreg riasztó (ölő?) hatása van. A fonálférgek a vírusok terjesztői.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása