Tényleg csak egy kicsi hiányzott

Ez a hosszú hétvége a szőlőnek volt szánva, ráadásul nem is volt olyan sok munkánk, hogy három nap alatt ne lehetett volna kényelmesen megcsinálni. Az időjárás azonban közbeszólt, így rohanással egybekötött basszamegezés lett a vége.

 

Hajtásválogatás

 

A hajtásválogatást három lépésben lehet kényelmesen elvégezni - ellenkező esetben nyáron kell egy lépésben megcsinálni, de az brutális munka. Ha már erről beszélünk, hadd foglaljam gyorsan össze az ezzel kapcsolatos teendőket!

 

Az első lépés a fattyazás, amikor 5-15 centiméteres hajtásokat tördelünk le. Ilyenkor éppen csak oda kell nyúlni, és máris leesik a kis hajtás - ez egy igazi kellemes séta a szőlőben. Persze néha le kell hajolni a törzshöz, de legalább jobban esik a vacsora. 

 

A második lépést akkor kell megcsinálni, amikor a szőlő magassága 10-15 centivel meghaladta az első vezetőszálat. Ilyenkor könnyedén be lehet bújtatni drótok közé a zsenge hajtásokat, mert még nem kacsol a szőlő - ugyanakkor még könnyedén le lehet törni azokat, amelyek rossz helyen nőttek. Ennek a munkának volt itt az ideje most.

 

Elsőként a rövid csapok közötti nóduszokról eredő hajtásokat kell kitörni.
A rövid csapok környékéről több hajtás is eredhet. Ezeket meg kell ritkítani úgy, hogy csak két hajtás maradjon.
A rövidcsap környéke a tisztogátás után. Az atkás leveleket is tépjük le!
Az első éves vesszőből eredő hajtások közül azokat törjük le, amelyek lefelé indultak el. idén minden második hajtás maradhat, jövő tavasszal metszéskor beállítjuk a csapokat.

 

A harmadik lépés a nyári munka, amikor befűzzük a hajtásokat a középső és a fölső drótpár közé, és a tőkefejet és a karokat megtisztítjuk a friss hajtásoktól. Ha az első két munkát jól végeztük el, akkor ez a harmadik munka már gyerekjáték. 

 

A zöldmunkák a tetejezéssel folytatódnak, amikor a legfelső drótpár fölött 15-20 centiméterrel elvágjuk a szőlőt, és a fürtzónát kitisztítjuk. Ez azt jelenti, hogy az oldalhajtások (fattyúhajtások) közül azokat, amelyek befelé nőnek mindet kitördeljük, míg a kifelé növőket 3-4 levél után elvágjuk. Ezek a levelek árnyékolják a fürtöket, így azok nem forrnak fel a napon, így savtartalmuk nem "ég el". Esős nyáron erre nincs szükség, ilyenkor cél a tőke minnél levegősebbé tetele.

 

Az utolsó munka a fürtválogatás, amikor beállítjuk a tőkét úgy, hogy csak azok a fürtök maradjanak fenn, amelyek biztosan beérnek. Ha nagyon napos ősz van, akkor meghagyhatjuk az összes olyan fürtöt, amelyik "egy színben érik" (azaz egyszerre fog beérni) és csak a legzöldebbeket kell leválogatnunk. Borongós őszön mindenképpen csak egy fürtöt hagyjunk hajtásonként, sőt, a fejlődésben elmaradt hajtások fürtjeit is válogassuk le még akkor is, ha kevesebb fürt marad, mint ahány hajtás van. Borús őszön a nyáron meghagyott fattyúhajtásokat is kitördelhetjük, hogy kapjon napot a fürt, ezzel segíthetjük az érést. 

 

Szóval, a második lépés munkája volt soron most, de közbeszólt az eső: bár úgy volt, hogy hétvégén két cimborám látogatására is számíthattunk, pénteken lemondtam a találkákat, mert a meteorológiai mérőállomásom szerint az emúlt két napban 50 mm körüli csapadék esett és a további napokra is esőt jósoltak az erre hivatottak. Az eső egyébként már nagyon hiányzott, két hónapja lényegében aszály volt. Aztán jöttek a friss előrejelzések, hogy vasárnap és hétfőn jobb idő lesz, így vasárnap reggel összepakoltuk a családot és mentünk a szőlőbe dolgozni. Őrült iramban láttunk munkához: az volt a terv, hogy délután hajtásválogatunk, este pedig (amikor csendesedni szokott a szél) megpermetezek.

 

Le a kalappal a feleségem előtt, nagyon jó tempót diktálva gyönyörűen befejeztük délután hat órára a zöldmunkát (bár rettenetesen elfáradtunk), hazavittük a gyerekeket fürödni, mi pedig visszamentünk a szőlőbe permetezni. És ekkor szólt közbe permetezőm, és azt mondta: eddig és ne tovább. Ugyanis elromlott a dugattyúja, és minden egyes pumpálásnál magasra lövellt a gépből a permet, és visszahullott a nyakamba. Érezni kell, hogy mikor veszít az ember: ezen a ponton feladtuk a munkát. Gyorsan segítséget kértem Krisztiántól, aki odaígérte Balázs munkaerejét és permetezőgépét másnap reggelre - de az egész éjjel fújó szél meghozta az esőt, így a permetezés elmaradt. Ez azért baj, mert egy tőkén már láttam a lisztharmatnak jelét - de nem tudok mit csinálni. Ha kiderül az idő, Krisztián meg fogja permetezni a szőlőt - mi pedig megint pakoltunk és hazajöttünk.

 

A zöldmunka alatt észrevettem egy kabócára emlékeztető rovart, sajnos nem tudtam alaposabban szemügyre venni, mert levetette magát a dús aljnövényzetbe. Ha nálunk is megjelenik (szerintem ez csak idő kérdése) akkor olyan új kórral nézünk szembe, ami ellen egyelőre nincs orvosság: a rovarok által terjesztett, aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazmával. Fogalmam sincs, hogy ez ellen hogyan lehet pusztán biológiai módszerekkel védekezni: az ott engedélyezett vegyszerek a szívókártevők (mint pl. a kabóca) ellen teljesen hatástalanok. 

2015.05.25. 16:46

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr617489900

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pflanzner Sándor: Tényleg csak egy kicsi hiányzott 2015.05.25. 22:39:01

Egy tőkén már láttam a lisztharmatnak jelét — de nem tudok mit csinálni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2015.05.25. 17:40:33

Én sokkal szerencsésebb voltam: múlt hét végén és szerdán - egy nap szabadságot rááldozva - megcsináltam életem első zöldválogatását. Felettébb tanulságos volt. Láttam a metszésem (metszés módot váltottam) eredményét, ami részben nagyon jó, részben kevésbé jó lett.
Érdekes volt látni, hogy a szőlő hogyan reagál a metszés általi rügyszám változásra.
Mivel elég jól leválogattam most kíváncsi vagyok a további hajtásokra.
Mennyire nyomja meg a hónalj hajtásokat ?
Egy helyen ahol mindíg madárkás volt, most próbaképp megkurtítottam egyes tőkéken a fürtöket tartó vesszők végeit, remélem ez is segíti a kötődést.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.05.25. 20:29:11

@grano: a metszésmód ÖNMAGÁBAN nem igazán van hatással a hónalj hajtások képződésére. A hajtáscsúcs eltávolításakor a csúcsirányú növekedésért felelős hormont termelő csúcs-osztódószövet hiányában túlsúlyba jut a bokrosodásért felelős hormon, aminek hatására indul be a hónalj hajtások képződése. Tehát TETEJEZÉS után indul a bokrosodás.

A termés kötődésére inkább foszfor (P) lombtrágyát ajánlanék, az felelős a generatív szervek képződéséért. De lehet, hogy nővirágú tőkéről van szó, aminek nincs a közelben porzója - egyes régi fajták (pl. a sárfehér) ilyen.

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2015.05.26. 09:35:57

A hiánybetegségek írásodat sokadszorra újra olvasva arra jutottam, hogy calcium (mész) lehet az ok. Azon a részen, ahol rosszul kötött talán egy présház, tanya lehetett valaha. Nagyon meszes a talaj elég nagy területen, talán egy meszelt vályog épület maradványai. Onnan gondoljuk, hogy sok minden jött a talajból ki, még egy ős metszöolló maradványa is, csikó patkó, edénymaradvány.
Ezért most a 60 liter permetlébe 3dl turbo foszfor és 1 liter fitohorm szőlő került. (Ez utóbbi csak mikró elemet tartalmaz).
Reménykedem, mert most elég sok fürtöcske várja a virágzást ott is (talán az eddig folyamatosan adott lombtrágya hatott).

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2015.06.16. 20:19:10

RAMBO, van tipped, hogy mi a túróért nem köt rendesen a szőlőm?
Rügyszámot visszafogtam, folyamatosan lombtrágyázom, zöldtrágya növények folyamatosan vannak alatta.
Miért?
(képek a blogomon).

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.06.17. 08:45:36

@grano: milyen fajta szőlők ezek? Nem lehet, hogy nővirágúak?

Egyébként ez erősen időjárás függő is - bár most a csapadék mintha nem a virágzás idejére esett volna.

A szőlőd szép, így is lesz rajta megfelelő mennyiségű bogyó (nem kell fürtöt válogatni), a gondoskodást pedig meg fogja hálálni.

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2015.06.17. 10:05:31

@RAMBO: kékfrankos ami a képeken van.
De a chardonney se domborított nagyot. A tömött fürtű kadarkáim is hasonlatosak ehhez.
A virágzásba egyszer permeteztem kén, dithane, systhane duplo trióval, tudtommal egyik sem befolyásolja a kötődést.
Szerintem végig jó idő volt, igaz volt benne kánikula is.
Bevallom el vagyok keseredve.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.06.17. 11:36:58

@grano: azért ne vágd fel az ereidet. Nekem is volt rossz kötődés, bitang koncentrált bor lett belőle. Nem egy fürtöd lesz, hanem három, és azon lesz annyi szem, amennyi kell.

Madárkás fürt? Könnyebb növényvédelem a levegőssége miatt! Így fogd fel! :)

A szőlőd szép, sokat dolgozol benne (láttam a blogodon) - olyat még nem láttam, hogy a jó munka nem hozza meg a gyümölcsét.

Rigóhegy 2015.06.19. 12:58:34

Kb. hasonlóan művelem a szőlőmet, 1 m-es tőketávolság, középmagas kordon, két oldalra lehajtott kar.
Egy szemre metszek és egy-egy hajtást hagyok meg. Karonként a kisebb fürtű fajtákon 4-4, a nagyobb fürtűeken 3-3 vesszőt.
Kérdésem, hogy a képeken látható csaponkénti 2-2 vessző előnyösebb vagy jó az én módszerem is.
Vannak előnyök, hátrányok?
Köszönettel várom a válaszod!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.06.21. 12:46:16

@Rigóhegy: A te módszered is ugyanolyan jó, mint ez. A csapok között legyen akkora távolság, hogy a szőlő szépen át tudjon levegőzni esős időben - azaz ne minden nóduszon (csomóponton) hagyj csapot, csak mondjuk minden másodikon.

Nem ismerem a tőtávolságot nálad, de 6-8 fürt szőlő szerintem egy tőkén állati kevés. A termőtalajtól is függ, de szerintem 10-12 fürt simán maradhat egy tőkén (rizlingből) ami egyébként olyan 0,8-0,9 liter mustot jelent, azaz bő egy üveg bort.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása