Még néhány szó a metszésről

Két gyors kiegészítést tennék metszés ügyben, szigorúan szem előtt tartva az "egy kép többet mond mint száz szó" elvét.

 

Hogyan dönthető el, hogy a hajtás, ahol elvágtuk a szőlőt az egészséges-e? Azt írtam, hogy a metszési felületnek szép zöldnek, egészségesnek kell lennie, ne legyenek benne barnán elszáradt részek. Mutatom:

 

Balra a szép egészséges , jobbra a betegeskedő vessző.

 

 A rövidcsapos metszésnél tavaly hiába mondtam, hogy "a metszőolló férjen be két csap közé", a lágy lelkű napszámosok kb. minden második hajtást visszavágták rövidcsapra, ami azt eredményezte, hogy a hajtásválogatás során küzdenünk kellett a lombbal. Nyáron rohadt meleg van, a dzsungelirtás nehéz munka, ezért már metszéskor célszerű nagyon szigorúak lenni - saját tapasztalatom szerint még erősebb lesz a tőke, ha visszafogják. Ez azt eredményezi, hogy 2-3 csap van egy tőke mindkét oldalán:

 

A rövid csapok távolsága a metszőollóval mérhető le

 

2015.03.27. 11:07
Címkék: metszés

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr717309166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papp_schubert 2015.04.06. 09:35:46

Idén először találkoztam ilyen barnafoltos metszlapokkal nagy tömegben. Te tudod az okát? Szőlész kolléga szerint ESCA. Szerinted?

Facebook

Utolsó kommentek

  • RAMBO: @kunzoo: Nem minden szőlő pektines, de a muskotály néha, a furmint meg mindig igen. Mitől? Nem tud... (2021.11.21. 15:00) Mustalj derítés (pektin)
  • kunzoo: Üdv! Egy dolog nem világos számomra. Használsz pektinbontót. Miért annyira pektines a must? Furmit... (2021.11.18. 19:02) Mustalj derítés (pektin)
  • csite: @RAMBO: úgy legyen! Mondjuk ellentmond a fizikának, hogy ha egy anyagból elveszek, akkor az ugyano... (2021.11.18. 09:11) Mustalj derítés (pektin)
  • RAMBO: @csite: A must kóstolgatása után bátran állítom: semmilyen "kilúgozódást", "kiüresedést" nem érezt... (2021.11.18. 08:38) Mustalj derítés (pektin)
  • csite: Ez nem egyenes út a "kiherélt" bor felé? A Cellulóz, perlit csak a rosszat veszi ki a mustból? (2021.11.18. 08:33) Mustalj derítés (pektin)
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása