Közkeletű tévhitek: a kizsákmányolt termelő

Van a szőlőtermesztéssel kapcsolatban néhány olyan tévhit, ami elég makacsul tartja magát. Szeretném ezeket a mítoszokat levadászni. Egy minisorozatra gondolok, egyelőre két téma jár a fejemben. Egyikben a hazai átlagos szőlőskert jövedelmezőségét vizsgálom meg, a következőben pedig a zöld jelzésű növényvédőszerek pontos jelentését derítem ki. Ha lesz még téma - lesz még cikk is.

 

Ez az írás nem azt kívánja meghatározni, hogy mekkora az a birtokméret, amelyből meg lehet élni, hanem az átlagos birtokmérettel rendelkező gazda ráfordítását és bevételét vizsgálja.

 

Termelni csak nagybirtokon lehet?

A jelenlegi állapotok szerint az ország szőlőtermő területének zömét a kb. fél hektáros gazdaságok alkotják. A birtokszerkezet – technológiai szempontból - a szőlőtermesztésre az égvilágon semmilyen hatással nincs. Nincs ugyanis olyan munkafolyamat, amelyben olyan széles eszközökkel kellene dolgozni (mint pl. a búzakombájn), amely nélkül lehetetlen gazdálkodni, de amely utaztatása-összeszerelése, fordulási paraméterei miatt nem használható (vagy nem éri meg használni) kisparcellás művelésben. A szőlő rotációs kapával, háti permetezővel is művelhető (keskeny sortáv esetén más lehetőség nincs is) egyéb esetben pedig egy traktor két-három adapterrel (tárcsa, permetező, szárzúzó) elegendő egy gazdaságban (3-5 ha területig). Minden más munkát kézzel kell elvégezni.

 

 Lehet azon vitatkozni, hogy elértük-e már az olajhozamcsúcsot, vagy 2020-ban, esetleg 2030-ban fogjuk elérni. A kőolaj ára (a válság okozta megtorpanástól eltekintve) folyamatosan nő, tehát lélekben már most érdemes arra felkészülni, hogy a jelenleg alkalmazott, gépesítésen alapuló technológiák olyan mértékben megdrágulnak, hogy - birtokmérettől függetlenül - a nem fosszilis energiára épülő technológiát kell alkalmaznunk.

 

Ennek megfelelően 10 db fél hektáros birtok és egy 5 hektáros birtok között (ismétlem, gépesítési, technológiai szempontból) lényegi különbség nincs, és a jövőben ezek a különbségek méginkább csökkennek.

 

A termelők nincsenek megfizetve

Közkeletű tévhit, hogy a szőlőtermelők nincsenek megfizetve, és a feldolgozók és a kereskedők aratják le a gazdák verejtékes munkájának gyümölcsét.

 

A kisbirtokosoktól a szőlőt 40 Ft körüli áron veszik át, amelyen sokan felháborodnak, főleg azok, akik a borszőlő átvételi árát előszeretettel hasonlítják a piacon kapható csemegeszőlő fogyasztói árához. Ha ráfordítás oldalról nézzük a dolgot, akkor egészen más képet kapunk. Egy átlagos szőlősgazda, aki leadásra termel, a következő munkákat végzi el a szőlőben: tavasszal metszés (ha nem rövidcsapos metszés, akkor lekötözés), a szeprente kihúzása a sorokból (traktorral, kultivátorral), tárcsázás. Nyáron permetezések (szakcsoporttal, vagy válallkozóval elvégezetetve), kultivátorozás, esetleg a sorközök gyomirtása háti permetezővel vagy nyírása damilos kaszával. Zöldmunkák: fűzögetés helyett a hajtások beszuszakolása a kordonba, a fattyúhajtások lesarlózása.  Ősszel:Szüret előtt kultivátorozás (nehogy a szüretelők a mellig érő libatopot szedjék le) az átvevő által szállított konténerbe szüretelés.

 

Oszlophiány, gaz, hevenyészett zöldmunka

 

Az éves kézimunka igénye az ilyen technológiának cca. 10 nap, a már említett fél hektáros birtokon. Egy hektárról 80 mázsa szőlővel számolva legfeljebb lefelé tévedünk, ami azt jelenti, hogy a fél hektáros birtok 40 mázsa szőlőt terem. 40 forintjával számítva ez 160ezer forint árbevétel. Ismétlem: kb. 10 nap munkáért. (A vegyszerek árát és a földalalapú támogatást egymást kiegyenlítő tételeknek vettem. Átlagos gazdánk vagy kimentett magának egy traktort a TSZ-ből, vagy rotációs kapával és kézzel dolgozik, csak a tárcsázást végezteti géppel.)

 

A keresleti oldal sem mutat más képet: találomra letöltöttem a Tesco áruház legfrissebb katalógusát, amelyben egy üveg nagyrédei Muscat Ottonel 345 Forintos literenkénti(!) áron, Alföldi kékfrankos pedig 265 Forintos literenkénti(!) áron kapható. Ha nagyvonalúan 70%-os lékihozatallal számolunk, akkor látható, hogy ÁFÁval, jövedéki adóval, üveggel, cimkével, dugóval, szállítással, a borkombinát és a bolthálózat haszonkulcsával - ennél sokkal többet a legnagyobb jószándékkal sem adhatna a felvásárló a gazdának.

 

Mindent egybevetve: egy fél hektáros birtok néhány hétvége feláldozásával egy 13. havi fizetést nyújt művelőjének. Ebből megélni természetesen nem lehet - de melyik az a fizikai munka, amelyikből évi kétheti munkával meg lehet élni?

 

(A példában szándékosan nem foglalkoztam azzal az esettel, hogy a gazda bort készít a szőlőből, és azt 200 Ft/liter áron értékesíti. A legkevésbé jövedelmező esetet szerettem volna bemutatni.)

 

2010.03.13. 21:35
Címkék: tévhitek

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr971837642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t f 1 (törölt) 2010.03.14. 08:13:06

Jó téma
Az említett 40 Ft-os árat figyelembe véve értelemszerű hogy a szőlősgazda igyekszik úgy művelni a szőlőjét, hogy minél kevesebb munkával sikerüljön. Erre szerintem a legalkalmasabb az egyes függöny. Ennek a támrendszernek a legegyszerűbb/olcsóbb az esetleges javítása is. Metszés után karkötözés, ha szükség van rá, a nyesedéket viszont letárcsázzuk, így egy adapterrel kevesebbre van szükség. Pont a fent említett tsz-ből kimentett traktorral, tárcsával(a permetező új). Azonkívűl a zöldmunka is jóval egyszerűbb, nem kell kötözni/bújtatni, csak le kell vágni a feleslegesnek ítélt részeket. A soraljaművelésre brkácsoltunk egy, a kultivátor ekéihez hasonló szerkezetet.
Viszont keveslem a munkaidőt, én 250 órát számoltam hektáronként a gépes munkával együtt. Csak a metszés 12-14 nap(mindjárt megyek ki), ha 3-400 tőkét tudok kimetszeni naponta, és ha jól számolom 4800 tőkém van hektáronként.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.14. 09:54:12

@t f 1: Fél hektáros birtokról beszéltem, 3*1-es térállás, cca. 1680 tőke, a te normáddal 4-5 nap alatt lazán megvan (Lens Moser művelési mód, amit rosszabb metszeni, mint az általad említett egyes függönyt, mert a támrendszerről is le kell rángatni a rátekredett kacsokat).

cser11 · http://csernyikpince.blog.hu 2010.03.14. 21:13:29

Kissé kiegészíteném a képet.

1600 tőke ernyő művelés 2 szálvessző
metszés 4 nap
kötés 2 nap
támrendszer igazítás 1-2 nap
törzstisztítás 1-2 nap
bujtatás 2x 4-6 nap
hegyelés 2-3 nap
szüret 10-14 napszám
fajtától és ültetvény állapottól függően
mindez 24-33 nap x 4000 ft =96000-132000
gépi munka(talajmunka permetezés 100000-120000 ft
gyomirtás 10-12000 ft
1 db konténer 6-12000 ft
mindez összesen:212.000 ft-276.000 ft
földalapú támogatás szőlőre normál 15000 ft év/ha a termelők 70% ezt kapja
a maradék 30% 98000 ft/év/ha integrált termelés utáni támogatás.
Termés 30-75q/0,5 ha
Ár:35 ft/kg Rizlingszilváni, Kékfrankos,50-75q/0,5ha, 2009 évi tény Mátrai borvidék -65 ft/kg Irsai Olivér, Szürkebarát, 30-50q/0,5ha, ezek a számok sem hasraütésből származnak, hanem felvásárlási jegyről.
Tehát költségek:212,000-276,000
Bevételek: Rizlingszilváni, Kékfrankos 175,000-262,000
Irsai Olivér, Szürkebarát 195,000-325,000
Földalapú támogatás 7000-49,000 ft
Eredmény -96,000-től, +162,000 ft-ig
A 2009-es tény a NULLA nyereség körül mozgott, ha a saját munkámat nem számolom akkor van egy kis nyereség, de ha a szőlő amortizációját is beleszámítom, mert 20 év múlva szeretnék új szőlőt telepíteni akkor minden évben tuti a veszteség.

Asidotus 2010.03.14. 23:07:44

@cser11:
érdekes, mikor nagymamámnak szőlője volt, és a gépi munkát a téesszel végeztette, valahogy ugyanez az eredmény jött ki nekünk is. Jobban megérte volna, ha a mami napszámba jár.
Ami haszon volt rajta, az az 5 hektó bor, amit csináltunk belőle, és megittuk. Kb. 50 Ft/kg ártól jött volna a haszon, a szomszéd faluban ismerősnek vörös szőlője volt, amit akkoriban 60-70 Ft-ért vettek át, és abból már volt haszon rendesen.
Ha a szőlőből nem csinál bort az ember, akkor baromira nem éri meg. Természetesen az a magánvéleményem, hogy nem is kell, miért nem lehet belőle bort csinálni, miért kell egy munkából két embernek megélnie?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.14. 23:16:01

@cser11: A saját munkádra is napszámot számoltál, ugye? Erre érted, hogy az a hasznod, igaz?

fiatalborivo 2010.03.16. 11:23:49

Ma szerintem aki fél hektáron vagy pár száz négyszögölön szőlőt művel az 90%ban bort is csinál belőle. Ilyen szempontból ez a példa nem túl szerencsés. Inkább vannak olyanok akik 3-4 vagy 100-200 hektáron művelnek szőlőt(lehet hogy akár bérbe) és adják el a szőlőt, mert ekkora területről bort készíteni már más dimenzió.Tehát nekik meg a költségeik is másképp alakulnak. Egyébként én azt tapasztalom hogy aki meg ebbe a kategóriába tartozik hogy pár hektártól egész a 100 hektárig terjedő földet művel és benne a szőlőt ugye, annak ez az élete munkája és már idősödő. Egy lehetőség hogy ha nincsenek megfelelő követői akkor eladja az egészet vagy kivágja vagy ilyesmi, a másik hogy a gyerekei már nem csak a művelést veszik át hanem elkezdenek borászkodni is. Szerencsére én az utóbbira is látok példát. Tehát akik eladják ma még a szőlőt, generációváltás során szerintem sokan elkezdenek borászkodni is.
A másik dolog hogy akiknek néhány száz négyszögöles parcellái vannak vagy egy fél hektáros mondjuk 3 részben a falu körül, sokan vannak még mindig akiknek nem is szőlőként van bejegyezve a terület, vagy ha akként is van bejegyezve támogatást tuti nem kér, mert nem ért hozzá, nem foglalkozik vele, nem érdekli.

Egyébként jó dolog ez az összehasonlítás meg számolás, de egy adott célcsoportot ha belövök hogy rájuk vetítve értelmezem a dolgot akkor én először kicsit kutatnék is a termelők körében és megkérdezném őket a valós költségeikről és a valós bevételeikről, mert általánosítva lehet olyan adatokat írunk le ami a papíron megállja a helyét és hihető de a valósságban nem.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.16. 11:29:22

Szándékosan a legkevésbé jövedelmező módját vizsgáltam meg a szőlőművelésnek. Persze a szemenként többlépésben szüretelt aszúkészítő és a szőlőjére rá se néző gazda között van számtalan fokozat - más-más jövedelmezőséggel. Példának az azon a területen gazdálkodókat vettem, akiknek látom a munkáját immár hat éve.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.16. 23:04:25

Szerintem nagyon sok költséget nem számoltál. Nálunk például jelentős költség a géppark üzemben tartása. Nem az üzemeltetése (bár az sem csekélység), hanem az ilyen-olyan javítások és cserék. Időnként kell munkaruha, metszőolló és még ezer apróság. Ha nem írod ezeket fel akkor észre sem veszed csak az év végén, hogy valahova megint elúszott pártízezer forint.

A másik amiben szerintem tévedsz az az, hogy szerintem a gagyi alsó polcos (250-400 forintos literár) borok azok nem abból a 40 forintos felvásárlói áron átadott szőlőből készülnek, hanem sűrítményből. A törvény bőségesen hagy lehetőséget arra, hogy az amúgy borkészítésre teljesen alkalmatlan szőlőalapanyagot felturbózva mégiscsak bor névvel a piacra lehessen hozni mocsadék lőréket.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.16. 23:43:26

@BZoltan: Igen, semmi efféle költséget nem számoltam, mert úgy kezeltem a tevékenységet, mintha "háztáji" lenne. Azaz akinek van traktorja, az bértraktoroz vele, és annak a tevékenységnek kell fedeznie minden géppel kapcsolatos költséget.

Az alsópolcos izében valószínleg neked van igazad - tényleg semmit nem tudok arról, hogy miként készülnek azok az italok. De az a borkombinát, ahová a dörgicseiek adják a szőlőt, 385 forintos palackáron adja a Balatoni olaszrizling nevű borát.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.17. 05:41:29

@RAMBO: Akinek nincs traktorja annál akkor meg fog jelenni a tulajdonos üzemeltetési költsége.

Mondjuk kis túlzásnak tartom, hogy minden kisgazdának lenne korrekt gépparkja. Én azt látom, hogy hatalmas helyzeti előnyt jelent az ha egy szőlőtermelő jól kiépített gépparkkal rendelkezik és még a prémium bortermelő kisebb gazdák között sem magától értetődő, hogy saját traktora lenne mindenkinek.

A 385 forint azért már határeset. Azért érdemes megnézni a törvényben, hogy milyen gyászosan megengedő az alsó kategóriás borokkal a rendszer.

Konkrétan ha nem engedné az állam a pancsolást és a felvásárló rá lenne kényszerítve, hogy szőlőből, neadjisten helyben termett szőlőből készítsen bort akkor mondjuk akár kétszer annyit is fizethetne a jobb minőségű szőlőért... A te példádban írt 385 forintos bor így megdrágulna 425 forintra és a termelő nem 40 forintot kapna, hanem 80-at.

A termelő sokkal jobban járna, a bor árán alig látszana meg az emelkedés és meg vagyok győződve, hogy a minőség az lényeesen jobb lenne... Tény sok érdek sérülne ezzel. De ezek az érdekek nem bortermelő avagy szőlőtermelő érdekek.

Na, szóval a lényeg az az, hogy az egész MGSZH (OBI) bagázst el kellene zavarni a fészkes fenébe, meg az összes a jelenlegi ótvar szabályozáshoz asszisztáló gitegyletet és korrupt, csak saját zsebét szem előtt tartó törvényhozót, lobbistát is.

De érdemes lenne elgondolkodni hogy miért ülnek a fülükön a befolyással rendelkező nagybirtokosok. Miért csinál úgy az összes hegybíró és az ő nemzeti tanácsuk és a tucatféle egymással veszekedő gittegylet mintha ez a probléma nem létezne.

t f 1 (törölt) 2010.03.17. 19:08:57

@BZoltan: Mert qrva jól jövedelmez, azért. Rövidtávon. A hosszútáv meg kit érdekel, ha zsebben a lóvé

Amúgy sokadkézből azt hallottam, hogy 1-2 éven belül megszűnik az OBI. Úgy legyen.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.17. 20:27:21

@t f 1: A próféta szóljon belőled. Ami engem illet én kimondottan örülnék ha a tévé székház helyett legközelebb az obit venné kezelésbe a népharag.
A jégverés és a lisztharmat elbújhat az obi mellett.

Daeril 2010.03.18. 11:29:14

@RAMBO: cser11 számait meg tudom erősíteni.
Mátraalja, Nagyréde: Vegyes szőlő (Kékfrankos, Pinot Noir, Turán, Zenit, Chardonnay, Furmint). Kézi művelés, minimális földmunka, növényvédelem évi 7-szer, szüret szedőgéppel (olcsóbb).
Nullponti határérték a bekerülési árra 50 Ft / kg-re jött ki.
Az átvétel a vörösöknél 35 Ft volt kilónként a többi sem ment sokkal feljebb.
A borászat az általad említett Szőlőskert mellesleg felszámolás alatt áll...
Borok minősége csak helyben tudok nyilatkozni a Szőlőskertnél szőlőből volt a bor csinálva a helyi termésből. De mivel csak 250-350 Ft-ért adták el a nagy részét így csődbe mentek. Érdekes adalék, hogy a 2009-es termés nagy részét a mustsűrítő nyelte el és kamionszám exportálták mivel a 2008-as bor is a pincében áll.

hidegchaco 2010.03.18. 22:18:32

@t f 1: "Amúgy sokadkézből azt hallottam, hogy 1-2 éven belül megszűnik az OBI. Úgy legyen."

Az OBI (MgSzH BI) megszűnhet, vagy önállósodhat, de a borminősítés nem hiszem, hogy megszűnne... Tudtommal az OBI jogalkalmazó szerv, ezek - valamint BZoltán - szerint alapvetően a szabályozásban keresendő a fő problémaforrás, ami egyrészt uniós, msárészt hazai, ezen belül törvényi, valamint FVM rendeleti szintű jogszabály. Érdemes lenne talán konkrét javaslatokkal előállni, mit, hogyan másképp és mikortól, mert ez a fajta szipla odamondogatás eredményességét és hatását tekintve valójában semmivel nem több, mint az általatok markánsan kritizált "gittegyletezés".

t f 1 (törölt) 2010.03.19. 07:11:12

1. Konkrétan azt hallottam, hogy az obi szűnik meg, helyette regionális ellenőrző laborok lesznek. De ez csak pletyka.

2. Örülnék, ha nem feltételeznél rólam olyant, amit nem állítottam. Tény, hogy nem vagyok megelégedve az obi munkájával(mint sokan mások se), de azt már többször kitárgyaltuk(Bzolival éppen tegnap), hogy a törvényekkel van baj, sőt javaslatom is volt. Kicsit olvass utána.

hidegchaco 2010.03.19. 09:35:47

@t f 1: 1) Attól tartok, önmagában az, ha egy központi laboratórium helyett több regionális labor lesz, még nem old meg túl sokat 8mondjuk, kisebb lesz az utazási költség és idő), ugyanakkor újabb problémákat fog generálni :(((

2)Elnézést, én az itt leírtakból indultam ki, nem olvasok végig mindent (ez talán nem is feladatom), az pedig enm igazán ment túl az anyázás szintjén. Azt megkérdezhetem, hogy a javaslataid (javaslataitok) megismertetése milyen szinten (blog, levél az országgyűlési képviselődnek/HNTnek/Gráf Józsefnek/Bajnai Gondonnak/akárkinek) történt?

t f 1 (törölt) 2010.03.20. 07:18:38

@Enemy No 1: Kérelmeztem bebocsáttatást a fényességes Allah színe elé egy audienciára, de Mohamed próféta emlékeztetett rá, hogy a magasságos nem nézi jó szemmel a borfogyasztást, és átirányított egy másik földi helytartóhoz. De Róma messze van...
:))
vagy
(hihi)

Ki az a GráfBajnai?

hidegchaco 2010.03.20. 13:19:28

@t f 1: Hm. Ebből a válaszból én ugyan semmit nem tudtam meg, úgyhogy akkor levonom a szokásos következtetéseimet.

t f 1 (törölt) 2010.03.20. 17:57:07

@Enemy No 1: Hülye válasz egy gyenge provokátor hülye kérdésére. Így jártál.
Hanyagolhatsz

hidegchaco 2010.03.20. 21:08:21

@t f 1: Nem provokálni akartalak, csak kíváncsi vagyok, ki mivel karatézik.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.22. 10:54:30

@Enemy No 1: Javaslat van nagyon sok. A baj az, hogy olyan szinten és olyan mértékben rothadt ez a jelenlegi rendszer, hogy nehéz olyan területet találni ahol ne tudna akár egy kisiskolás is értelmes javaslatok tucatjait összeírni.
Szemléletében, céljaiban és hozzáállásában rossz a velejéig a jelenlegi magyar szabályozás. A legfelsőbb vezetőktől utolsó hivatalnokig korrupt, inkompetens és végtelenül hülye gyakorlatilag mindenki akinek befolyása, hatalma van a magyar szőlő és bortermelés hatósági rendszerében.

Az első és egyszerű javaslat, hogy eresszék szélnek az egész bagázst aki az OBI és a hozzá hasonló gittegyletek környékén dolgozik. Tüzeljék el az összes jelenleg érvényben levő szabályozást az utolsó papírfecniig, felejtsük el az összes törvényt, szabályt amit az elmúlt 40-70 év során bárki alkotott. Bontsuk le az összes épületet amiben valaha hatóságilag borral foglalkoztak és szórjuk be sóval a helyét.

Na, ez után lehetne elkezdeni az érdemi munkát.

Kezdni a jelenlegi hegyközségek és borrégiók minőségi szabályozásának és korlátozásainak megalkotásával lehetne. Ez erős önkorlátozást és fegyelmet igényel, átlátható és demokratikus rendszerben.
Központilag, kormányzati akarattal egy több generáción túl mutató ágazati stratégia kidolgozásával annak szakmai és társadalmi megvitatásával kellene kezdeni.
Hatékony és kíméletlen minőség ellenőrző és eredetvédelmi rendszert kell kiépíteni a már működő minták alapján mind központilag mind helyi viszonylatban.
El kell juttatni az ágazati támogatásokat a termelőkhöz, egyszerűsíteni és ésszerűsíteni kellene az agrárfoglalkoztatást, idénymunkát.
Határozottan és egyértelműen támogatni kell a családi kisbirtokokat az ipari módszerekkel dolgozó nagyvállalatokkal szemben, főleg a bor forgalomba hozatalának és kimérésének szabályozása tekintetében.

A legszigorúbban tiltani kell minden olyan technológiai módszert és segédanyag használatát amelyek minőségi kompromisszummal járnak és a gépesített szőlő/borászati megoldásokat vonja maga után a kompetenciát igénylő szakmunkával szemben.

Tovább is van, mondjam még? Órákon át, mit órákon, napokon, heteken át tudnám nemcsak én, de bárki aki szenvedi ennek a tolvaj, korrupt, impotens rendszernek a kóklerségét sorolni a teendőket.

hidegchaco 2010.03.22. 19:08:24

@BZoltan: Amit leírsz, az szerintem legfeljebb csak forradalom esetén lenne megvalósítható, márpedig forradalomra nem hiszem, hogy számíthani lehetne. Természetesen egy szabályozási-végrehajtási rendszer földigrombolása és egy radikálisan új megalkotása mindig rokonszenvesebb megoldásnak tűnik a hosszú éveke tartó, kevésbé mutatós, ám sokkalta több munkát és erőfeszítést igénylő reform-folyamattal szemben (ez nem csak ezen ágazat tekintetében igaz), de én az ilyen radikális világ-megváltásban nem hiszek, több okból sem.

Először is: nem látom azt az egységes, közös irányelveken nyugvó szakmai és szellemi potenciált, ami egy ilyet végigvinne. Több alkalommal is hallottam szakmai szervezetek képviselőit arról panaszkodni, hogy amennyiben pl. egy konkrét jogszabály-alkotási folyamatban kellene észervételeket, javaslatokat tenni, nem vagy alig kapnak támogatást tagjaiktól. Kívánságlistát természetesen mindenki elő tud vezetni, de a konkrét megvalósításról, a részletekről már azokban a kérdésekben sincs egyezség az ágazati szereplők között, amelyekbe nem vagy minimálisan szól bele a "hatalom" (lásd: miről szóljon és hogyan működjön a közösségi marketing, vagy az általad is említett "a jelenlegi hegyközségek és borrégiók minőségi szabályozásának és korlátozásainak megalkotása", a hosszú évekre szóló ágazati stratégia, stb, stb.)

Azt, hogy ennek mi az oka, ezeken az oldalakon is számos alkalommal tárgyalták már, és Te, mint bortermelő nyilván közvetlen tapasztalatokkal is rendelkezel e téren.
Nagyon várom, mi lesz az érdemi kövezménye a petíciózásnak és a 12pontozásnak, követi-e bárminemű - működőképes, és a nagy többség által elfogadott -koncepció, javaslat-csomag, vagy minden marad a régiben.

"Szemléletében, céljaiban és hozzáállásában rossz a velejéig a jelenlegi magyar szabályozás. A legfelsőbb vezetőktől utolsó hivatalnokig korrupt, inkompetens és végtelenül hülye gyakorlatilag mindenki akinek befolyása, hatalma van a magyar szőlő és bortermelés hatósági rendszerében."

Kifelejtetted a jelenlegi rendszer fenntartásában ugyancsak közreműködő szőlő- és bortermelőket. Olyan általánosításokat, számos esetben kétségkívül megalapozott, de azért az "összességre" nézve igaztalan vádakat ugyanis rájuk nézve is el lehetne mondani, legalább ekkora joggal. Kérdés, van-e ennek így értelme? Könnyebbnek könnyebb (a hollywoody filmek és a választási propaganda sem véletlenül egyszerűsítenek le mindent a lehető legegyszerűbbre), de nincs ios sok közük a valósághoz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.22. 19:54:39

@Enemy No 1: Nem, nem és nem.

Az, hogy a termelők megosztottak és az érdekeik, véleményük különböző az nem teszi egy fikarcnyit sem legitimebbé a jelenlegi boros adminisztráció trógerjeinek a destruktivitását. Ahogy Gandhi mondta az angoloknak a kivonulásukról folytatott tárgyalások során, hogy lehet, hogy sok problémájuk lesz, de azok a problémák végre az ő problémáik lesznek.

Ugyanígy, lehet, hogy termelőknek sok problémájuk lesz a saját szabályozásaikat kidolgozni és sokat kell majd vitatkozni és sok kompromisszumot kel kötni, de ezek a mi vitáink lesznek, a mi kompromisszumaink és nem a későkádári őskövület tolvaj, korrupt és idióta hatóság tolja le a torkunkon az ostobábbnál ostobább szívózásokat.

Az ami közösségi marketing néven folyt az csak egy trójai faló volt, ami meg a mostani gitegylet vezénylése alatt indul be az meg ennek a trójai falónak a... - hkhm, hogy el ne kapassam magam, szóval - a kantárvasa.

Ja és nem felejtettem ki semmit. a bortermelők tisztességesebb többsége (főleg a kisebb termelők és nem a milliószámra lőrét palackozók) szenvedő áldozata a rendszernek.

Hogy értelme minek van, azt én nem tudhatom. Ha megérted, hogy mit és miért írtam akkor már volt értelme.

Amúgy meg egy forradalom tényleg elkelne.

hidegchaco 2010.03.23. 07:51:56

@BZoltan: "lehet, hogy termelőknek sok problémájuk lesz a saját szabályozásaikat kidolgozni és sokat kell majd vitatkozni és sok kompromisszumot kel kötni, de ezek a mi vitáink lesznek, a mi kompromisszumaink és nem a későkádári őskövület tolvaj, korrupt és idióta hatóság tolja le a torkunkon az ostobábbnál ostobább szívózásokat."

Miért jövő időt használsz? Mi volt eddig, és mi az oka jelenleg, is, hogy ezek a viták nem zajlottak le, ezek a kompromisszumok nem születtek meg, és 20 évvel az ún. rendszerváltás, 6 évvel az EU-csatlakozás után ágazati szintű eredményről (hatékony önszabályozás, sikeres marketing, stabil piaci pozíciók itthon és külföldön, profit, stb) nem, legfeljebb elszigetelt egyéni eredményekről lehet beszélni?

Te, mint BZoltán, _mire_ vársz, ami majd gyökeresen megváltoztatja a jelenlegi helyzetet?

hidegchaco 2010.03.23. 07:56:25

@Enemy No 1: ja, a félreértések elkerülése végett, a korábban szerzett tapaszztalatok alapján kénytelen vagyok kiegészíteni az előzőeket. A kérdésem szigorúan az ágazatra, és az annak keretein belül megtörténni vágyott eseményekre korlátozódik, és nincs köze sem az áprilisi választásokhoz, sem hasonlókhoz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.23. 20:47:36

@Enemy No 1: Én nem várok semmit. Én teszem a dolgom, igyekszek egy olyan csapatot építeni és egyben tartani aki ugyancsak teszi a dolgát. Én nem rohanok pályázati pénzek után és nem tolom az arcomat senki farpofái közé semmiért.

Politizálni nincs kedvem és nem is szeretek, de mérhetetlen naivság (még az enyémnél is nagyobb) kell ahhoz, hogy ne vegyük észre, hogy a vidékfejlesztés és az agrárium az masszívan a nagypolitikai csatározási színtere.

Konkrétan a borágazatban pedig nem volt semmiféle rendszerváltás. Hogy lesz-e valaha is azt én nem tudom.

Ha lesz is azt úgy kell kezdeni ahogy már leírtam. Lebontani az OBI-t és újra írni az összes bortermeléssel kapcsolatos szabályozást.

Gondolj bele, csak egy példát mondok. Az ostoba hülyéi betiltották a "cuvée" nevet, mert nem tudnak sem angolul sem franciául és a mérhetetlen önteltségükben még meg sem kérdeztek valaki olvasni tudót, hogy mit jelent az EU-s szabályzat... ha nem lettek volna töksötétek akkor rájöttek volna, hogy csak a pezsgőborok esetében nem szabad használni a cuvée kifejezést. Gratulálunk...

De az is jól érzékelteti a kóklerséget, hogy nekem mint termelőnek havi 4 órában valami ostoba szőlőt nem látott hivatalnokot kell fizetnem arra, hogy megtanítsa a világ életében szőlőmunkát végzett munkásaimat arra, hogy hogyan kell permetezőgépet meg fűnyírógépet használni.

Érted? Ezek a kretének futószalagon gyártják a kisgazdaságokat megnyomorító rendeleteket és ezt annyira pofátlanul teszik, hogy még csak a látszattal sem törődnek, hogy mennyire ostobaság az amit csinálnak. Ilyen arcátlan trógerságra utoljára a negyvenes évek végén volt példa.

Böbe mama 2010.05.21. 13:04:34

@t f 1: A cipész maradjon a kaptafánál

hidegchaco 2010.05.23. 21:15:45

@BZoltan: "Az ostoba hülyéi betiltották a "cuvée" nevet, mert nem tudnak sem angolul sem franciául és a mérhetetlen önteltségükben még meg sem kérdeztek valaki olvasni tudót, hogy mit jelent az EU-s szabályzat... ha nem lettek volna töksötétek akkor rájöttek volna, hogy csak a pezsgőborok esetében nem szabad használni a cuvée kifejezést. Gratulálunk..."

Én úgy tudom, itt egészen más volt a helyzet (sőt, volt olyan meg nem erősített információm, hogy egy ideje a BI újra engedélyezett cuvée-t), de csak most vált hivatalosan is egyértelművé:
"Felülvizsgálta korábbi nézetét az Európai Bizottság (EB), ami azt jelenti a hazai borászok számára, hogy ismét ráírhatják házasított boraik címkéjére a cuvée/küvé elnevezést – értesült az agromonitor.hu. Az EB egy uniós rendeletre hivatkozva a tavalyi szürettől kezdve tiltotta el az uniós borászokat a névhasználattól, arra hivatkozva, hogy azt csupán olyan szőlőmustok, illetve borok keverékére lehet alkalmazni, amelyet egy különös pezsgőfajta készítésére szánnak.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa többször is jelezte az agrártárcának, hogy egy-egy külföldi vevő azért állt el a magyar bor átvételétől, mert annak címkéjén fel volt tüntetve a cuvée kifejezés. Az EB tavaly ősszel arról értesítette a borászokat, hogy a 2009-es évjárattól nem jelölhetik a címkéken így a házasítást. A cuvée név helyett a borászok vagy az alkotó fajtákat, vagy egy általuk választott fantázianevet írhattak a címkékre. A már forgalomban lévő borokon maradhatott a kifejezés, de a még a pincészetekben lévő palackok átcímkézését előírták.
Csakhogy a borászok ellentmondást tapasztaltak a cuvée kifejezés használatáról, illetve a fogyasztók megtévesztésének tilalmáról szóló rendeletek együttes értelmezése jogbizonytalanságot vált ki. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) ezért az EB-hez fordult, a cuvée-re vonatkozó jogszabályok értelmezését kérve, s a magyar kezdeményezéshez gyakorlatilag
az összes bortermelő tagállam csatlakozott.
Az EB több hónapos vizsgálatot követően a múlt héten küldte meg válaszát az FVM-nek. A tárca ennek ismeretében már nem látja akadályát annak, hogy a borászok a cuvée – illetve a küvé – kifejezést használják a csendes borok címkéjén. A magyar borjog ugyanakkor jelenleg semmiféle szabályozást nem tartalmaz a cuvée kifejezés használatára, azaz a házasított borok címkéjén továbbra sem kötelező azt feltüntetni."
Agrimonitor.hu

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása