Szalmabor 2009 - II/2.

A két (és fél) napos áztatás után beüzemeltem a kis prést. Hosszasan sikáltam a kádban (az otthoni "szüretben" ez a legjobb: mindent kézmeleg, bő vízben lehet elmosni) majd rádöbbentem, hogy nincs olyan edényem, amibe a mustot tölthetném. A korábbi postban gondolom már a kérdésfeltevésből kiderült, hogy a nagy áruházakban nem lehet fejtéskor üvegballont kapni. Szerencsére egy gödöllői gazdaboltban csak az volt a kérdés, hogy milyen méretet szeretnék az 5-54 literesig tartó skálán. A feleségemet megkértem, hogy vegyen egy 20 és egy 25 litereset kotyogóval együtt. Ezután szépen megraktam a prést, és két nap alatt, folyamatosan csak utánahúzva szépen kipréselgettük a cefrét.

 

Felraktam a prést

 

A gyerekeket nem lehetett rávenni a közös munkára: az ovodából kiszabadulva a kertben folytatták a játékot.A mustot beadtam az ajtón, és a feleségem töltögette a ballonokba. Mivel tudja, hogy ez a bor neki készül, nagy odaadással segédkezett.

 

Egy csepp sem veszhet kárba!

 

A ballonokat ledugóztuk, elláttuk kotyogóval őket, és 20 fokos hőmérsékleten tartjuk addig, amíg a forrás le nem zárul.

 

2010.02.25. 08:00
Címkék: szalmabor

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr891785294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.02.25. 11:14:40

Hm.. Ha a lakásban 20 fok van, akkor nem lehet hogy a forrás beindulásával túl magas hőmérsékleten forr ki a bor?(szüretkor 10-15 fokban van hogy hűteni kell hogy ne menjen 24-25 fok fölé)

t f 1 (törölt) 2010.02.25. 13:15:38

Ilyen kis mennyiség nem hiszem, hogy túlmelegedne...

nagyberényi szőlőskert · http://nagybereny-szolo.blogspot.com/ 2010.02.25. 16:34:23

Erre kíváncsi vagyok, mert nekem is vannak olyan terveim, hogy üvegballonban fogom erjeszteni/érlelni a mustomat/boromat. A háromszor 50 liter miatt 3 erjesztőhordót venni, kicsit luxusnak tartom, de még nem döntöttem. Ha jól sikerül a szalmabor, valószínű, hogy én is ballonozni fogok.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.25. 17:25:49

@fiatalborivo: a ballonokat egy olyan helyiségbe tettem, ahol lekapcsoltam a fűtést, így 15-20 fok körül lehet a hőmérséklet.

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.02.25. 18:43:02

Én egy másik óriási hibát vettem észre a képeket nézve:

Tartsd egy kicsit jobban az asszonyt, nagyon vékonykának tűnik!!! :-D

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.03.03. 20:18:24

Bornyelvre lefordítva tehát:
Azért soványka az asszony, mert sokat kívánsz?! :-D

Hány mustfokos volt a szalmabor alapanyag? Gondolom nem oltottad be?! Hogy áll a forrás?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.04. 12:47:12

@attisch: igen, erre gondoltam.

A mustfokot nem mértem, csak megkóstoltam - soha ilyen maróan édes cukorszirup-szerű izé nem volt a számban.

A forrás részleteiről később, érdekes videoposttal készülök.

Facebook

Utolsó kommentek

  • bakatorro: az idei újboromban fellépett ez a gyógyszer íz dolog. tudsz esetleg rá megoldást? köszi. (2018.11.20. 10:36) TDN-2017, a leszállási engedélyt megadom!
  • G. Péter: Én az idei évet egy sötét lónak tartom. Az apokalipszis sötét lovának. Január közepén 10+ fok. Fe... (2018.11.12. 09:16) Horrorszüret
  • scitec92: A gyorsteszt arra jó, hogy megtudd alacsony a kénszint vagy túl sok. A kénszintet úgy is labor utá... (2018.10.09. 19:51) Tisztaság és eltarthatóság
  • thinkgeek: Kipróbáltuk, működik, jól sikerült! :) borkostolo.blogspot.com/2018/10/kekfrankos-preseles.html (2018.10.08. 10:45) River Cottage Dörgicsén
  • scitec92: Anyagi forrás hiányában én a mai napig kosaras préseket használok 20-30 hektó bor feldolgozásához.... (2018.09.25. 09:26) River Cottage Dörgicsén
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.