Kis prés

A szalmabor készítéséhez vettem egy kis prést - összesen 3 sornyi sárga muskotályt tervezek, amiből egy állvánnyit fel fogok kötözni minden évben. Ezt Karácsony-Újév környékén le fogjuk bogyózni, és a szemeket megroppantjuk a darálón, és ezen a kicsi présen ki fogjuk sajtolni. A bor üvegballonban fog megerjedni. Szóval, amint lejutok Dörgicsére, felhozom a töppedt szőlőt, és nekilátunk a "szüretnek".

A gyerekeket nem lehet elég korán bevonni a munkába. Pillanatnyilag még nem érik fel a rendes prést, de ez a kicsi pont a méretük, így amíg könnyű, húzhatják ők is. Így a mustot, amit megisznak belőle a magukénak érzik, azaz megtanulják, hogy a jóért fáradni kell.

 

Az első szárnypróbálgatások

 

2010.01.11. 15:50
Címkék: szalmabor

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr851663813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

  • RAMBO: @bakatorro: Kazein, próbaderítés után. Vidd el a borodat egy ezzel foglalkozó laborba, ott csináln... (2018.11.20. 13:02) TDN-2017, a leszállási engedélyt megadom!
  • bakatorro: az idei újboromban fellépett ez a gyógyszer íz dolog. tudsz esetleg rá megoldást? köszi. (2018.11.20. 10:36) TDN-2017, a leszállási engedélyt megadom!
  • G. Péter: Én az idei évet egy sötét lónak tartom. Az apokalipszis sötét lovának. Január közepén 10+ fok. Fe... (2018.11.12. 09:16) Horrorszüret
  • scitec92: A gyorsteszt arra jó, hogy megtudd alacsony a kénszint vagy túl sok. A kénszintet úgy is labor utá... (2018.10.09. 19:51) Tisztaság és eltarthatóság
  • thinkgeek: Kipróbáltuk, működik, jól sikerült! :) borkostolo.blogspot.com/2018/10/kekfrankos-preseles.html (2018.10.08. 10:45) River Cottage Dörgicsén
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.