Hétvégén szüret

Az Enikő küvét alkotó korai fajták szépen beértek, hétvégén szüretelünk. Cukrot nem mértem, csak kóstoltam - jó lesz.

 

 

 

2009.09.10. 09:00

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr911371882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mullerg 2009.10.31. 20:12:15

Üdv Rambo!
Meg szeretném kérdezni, hogy az első képen milyen fajta van.
Valamint azt is, hogy az Úrréti fajtáról mi a véleményed?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.10.31. 21:48:25

Szia!

A legvalószínűbb a Muscat Ottonel, de bármelyik abból kiinduló nemesítés is lehet. Pontosan nem tudnám megmondani, mivel nem én ültettem. Többször cserélődött a fajta, részben kivágta az előző tulajdonosa, részben mindenféle kapott vesszőkkel pótolta...passz.

Az Úrréti fajtát én MŰVELNI nagyon nem szeretem. Metszéskor hüvelykujjnyi vesszőket kell levagdalni róla, lekötözéskor pattanik, akármennyire levében van, a hajtása pedig puha ÉS pattanik, tehát nem tartja meg magát a támrendszerben befűzéskor, hanem öblösen kilóg belőle, szóval kötözni is kell a felső szálhoz. Ízközei hosszúak, legalább 1 méteres tőtávolságot igényel. Fürtjei nagyok (óriásiak, mint egy sárga muskotály), léhák (lazák), héja elég vastag, rothadásra nem hajlamos, szerintem gombabetegségeknek jól ellenálló, íze nagyon intenzíven muskotályos. Errefelé szarásig hagyják teremni, így tömeget növel (és csak gyenge illatú), nálam terméskorlátozással finom, erősen muskotályos termést ad. A sárga muskotály illata "a" muskotályillat, ezé összetetteb, fűszeresebb. Korán érik, de sokáig fennt lehet hagyni, finoman töpped. Édesanyám kedvenc csemegeszőlője.

mullerg 2009.11.01. 13:03:24

Csak azért kérdeztem, mert találtam egy kiköpött ilyen fajtájú szőlőt, ízlelésre viszont semmi muskotályízt nem éreztem, inkább nagyon édes ízt.
Arra már rájöttem, hogy a Magyarországon található fajták jó részét nem is ismerjük, gondolok itt az ősi fajtákra, de a rengeteg nemesítésre is. Pedig sokszor igazi kincsek lapulnak meg az idős paraszt bácsik szőlőiben, aztán nem is tudnak róla.

Facebook

Utolsó kommentek

  • RAMBO: @bakatorro: Kazein, próbaderítés után. Vidd el a borodat egy ezzel foglalkozó laborba, ott csináln... (2018.11.20. 13:02) TDN-2017, a leszállási engedélyt megadom!
  • bakatorro: az idei újboromban fellépett ez a gyógyszer íz dolog. tudsz esetleg rá megoldást? köszi. (2018.11.20. 10:36) TDN-2017, a leszállási engedélyt megadom!
  • G. Péter: Én az idei évet egy sötét lónak tartom. Az apokalipszis sötét lovának. Január közepén 10+ fok. Fe... (2018.11.12. 09:16) Horrorszüret
  • scitec92: A gyorsteszt arra jó, hogy megtudd alacsony a kénszint vagy túl sok. A kénszintet úgy is labor utá... (2018.10.09. 19:51) Tisztaság és eltarthatóság
  • thinkgeek: Kipróbáltuk, működik, jól sikerült! :) borkostolo.blogspot.com/2018/10/kekfrankos-preseles.html (2018.10.08. 10:45) River Cottage Dörgicsén
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.