Fattyazás

Eljött az első zöldmunkák ideje. Növényvédelmi szempontból fontos, hogy a tőkefej szabadon levegőzhessen, ellenkező esetben a páradús, fülledt környezetben könnyebben megtelepszenek az atkák és a gombabetegségek. A fattyazás a legkönnyebb zöldmunka, néha le kell hajolni a száron nőtt hajtásokhoz, egyébként egy könnyű séta a szőlőben.

 

Tőkefej fattyazés előtt


Fontos, hogy ha a tőkefej a vezetőszálhoz képest túl mélyen van, akkor lehet egy hajtást a tőkefejből felnőni hagyni, amelyből majd jövőre, metszéskor elkezdjük a megemelt tőkefej kialakítását. Ha a tőkefej túl magasan van, akkor célszerű a tőkefej alól, a tőke törzséből induló hajtást meghagyni. Ez az ún. fiatalítás. Ilyenkor az új hajtás megerősödése után a tőketörzset le lehet váltani az új hajtásra, miközben a szőlő gyökérzete tovább táplálja a növényt.

A kinőtt fattyúhajtásokat kézzel le kell pattintani a tőkéről, se kés, se metszőolló nem kell hozzá.

 

Lefattyazott tőkefej



2009.05.07. 20:31

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr41357493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

  • grano: @scitec92: detto. Kékfrankos , chardonney 18 MM 7-es,8-as savval. Volt pár éve dupla sav 20-as mu... (2018.09.21. 16:46) Horrorszüret
  • RAMBO: @kunzoo: Tavaly minden szôlô zseniális volt, két tétel az alacsony kén technológia miatt halt meg.... (2018.09.21. 07:29) Horrorszüret
  • BZoltan: @Gabssy: Nálunk szinte egy blokkban van minden és van vagy 8-10 fajtánk. A Tamáska háza alatti fur... (2018.09.21. 04:58) Horrorszüret
  • kunzoo: @BZoltan: Lehet, de ha jól emlékszem akkor a tavalyi sem lett az igazi. Ami azért egy jó év volt.... (2018.09.20. 21:40) Horrorszüret
  • Gabssy: @scitec92: Szerintem idén nagyon terület-, borvidékfüggő, hogy milyen a termés. Nekem három különb... (2018.09.20. 20:13) Horrorszüret
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.