Így kóstolunk mi

Ez a blog hangsúlozottan techno-blog kíván lenni, mely a házi szőlőművelés és borkészítés munkáit írja le, ám néha nem bírom megállni, hogy mindenféle egyéb dolgokkal elő ne hozakodjak, mint most, a borissza társaságunk rendes összejöveteléről szóló beszámolón.

 

A kostolósor


Előrebocsájtom, hogy voltunk már normális kóstolón is, pincelátogatáson termelőnél, ahol eltartott kisujjal szálaztuk szét az ízeket, ám az összejöveteleink sokkal inkább hedonista dőzsölések, ahol néha egy-egy szóban beszélünk a borról is. A borbírálat valójában másodlagos. Igazából egy méretes kajálásról, és egy kellemes berugásról szólnak ezek a partik. Nem érdekel bennünket, mit mond erről Márai, mi nem útáljuk a részeg embert. A móka kedvéért csinálunk jegyzőkönyvet is minden alkalommal.

 

A csapat


Az ágyazás csécsi szalonna, császár szalonna, parasztkolbász, trappista, gauda, camambert sajt volt, némi paradicsommal és paprikával, fehér kenyérrel.

1.) Nagybajuszú Nyári Ödön, Rajnai Rizling. 2006
BZoli: Szétmarja a gigám. Vékony és savtúltengéses.
Imre (maga elé tartva a palack hásó cimkéjét): "Rézedények és króm alkatrészek tisztítására".
Sanya: Nincs ezzel semmi baj, csak grafit ízű.

2.) Györgykovács Olaszrizling, 2004
BZoli: másfajta OR ez, mint a többi. Picit kellemes a mássága, picit meg nem.
Sanya: Jó ez is, csak kicsit grafitos.
Imre: Úgy látszik, benthagytak valamit (Sanya arcában, ugyanis most voltam arcműtétem).
Pali: Mézes.
Karesz: Mézes + pinaszagú.

3.) Légli Rajnai Rizling, 2006
BZoli: Uhhh, de jó bor, kerek, jól iható, zamatos, közepesnél nagyobb testű, hosszú illatú, és elég hosszú lecsengésű, lehet, hogy ilyen a rajnai?
Pali: Sárga körte.
Dali: És szotyi.

 

Imre, Zotykos és Pali valamint a zöldségkocsonya


Ezen a ponton megérkezett a főtt marhahús, amely mellé Pali helyes kis kocsonyába fagyasztott zöldséget is tálalt, és tormás reszelt almát, ami hihetetlenül finom volt.

4.) Szentesi Jóska, Nadapi Rajnai Rizling, 2003
BZoli: Itatja magát, nagy test, glicerines, félédesbe hajlik az a nagy test, remek! Érződik, hogy három tőke = 1 palack bor (ezt Jóskától tudtam meg)
Urbi, Ráhin: nagy bólintás
Imre: Azért Zoli, ilyen bort ne csinálj, ez nem valami nagy durranás.
BZoli: De igen, ez valami nagyon különleges, olyan, mintha ne is magyar lenne.

5.) Villa Tolnay Olaszrizling, 2005
(az a bizonyos 5 pontos a Borbaráttól)
BZoli: Kurva jó! Fás, kerek, izgalmas, ízes, nagyon fás. Némiképp a fás-vaníliás-úhordós Chardonnay-kra hajaz.
Sanya: Á Zoli, szerintem ez nem fás.
Pali: én sem érzem, de most meg vagyok fázva.

6.) Lesence SzB, 2004
Fűszeres, gyógyszeres, vaníliás, nagyon túlérett jellegű, különleges, öröm ízlelgetni, de egy idő után már túl erős, túl-túl-túl mindenből. Kilóg a kóstolt borok sorából.
(Itt már lehántottuk magunkról a világ hívságait, elindultunk az érinthetetlenség felé, és elkedtünk beszélgetni)
Ráhin: Képzeljétek beíratkoztam egy iskolába. Vagy közgazdásznak tanulok Pécsen(?) vagy gépésznek Dunújvárosban.
Sanya: Azért ne legyél gépész, mert a gépészmérnökök éjjel-nappal fogaskereket rajzolnak.
Karesz: H a feleséged jól keres, akkor meg mi a faszt szenvedsz?
Imre: Értelmetlen, inkább tanulj valami hasznosat.

 

Beiratkoztam!

 

7.) Légli CH, 2004
Ezt rossz helyre tettük (én mondtam, hogy ez legyen a 2. bor!), senkinek nem volt róla jó, illetve semmilyen benyomása, de 2 ember kiöntötte a kiöntőbe
Karesz: (bombariadónál a szekuritinak): Mi külsősök vagyunk, értünk nem kár, mi nem hagyjuk el az épületet"
Sanya: (Aug. 20 a Raiffi tetejéről néztük a tüzijátékot): A kék rakéta itt robbant előttem, rá tudtam volna gyújtani róla!

8.) Tamás Pince, Cabernet Franc, 2003
Nagyon finom, meggyes, picit fanyar, jó ivású, őszinte, tiszta, érthető
Karesz: "hát van egy csaj, ..., klassz csaj, ..., ő is kísérő nélkül issza a Becherovkát ..."
"hát, találkoztunk párszor, ..., de valami miatt nem akart baszni"

9.) Jásdi Cabernet Franc, 2004
Nagyon hasonló az előzőhöz (ennek örültünk), de sokkal savasabb, élesebb, karcolósabb (talán az évjárat?)
A Tamás jobb volt. Ennek kevésbé van egyénisége.
Karesz: Negyed órrán át csókolóztunk a kapuban és masszíroztam a mellét. De nem engedte, hogy felmenjek hozzá.
Imre: Nem voltunk mi balhésok. Csak mindig úgy alakult. Volt egy este, hogy kilenc kocsmából dobtak ki bennünket.

10.) Jánoshegyi Kékfrankos, 2005
Rettenetesen animális. Keserű, plusz kis szénsav talán, büdös is. Vasas-törés? Jópáran kiöntöttük.
Karesz felkiált: Lópunciszag!
Sanya: Hogy te miket meg nem szimatolsz!
Imre: Nem szóltak, csak láttam, hogy nem jönnek vissza ebédből. Kinn álltak az épület előtt, földrengés volt. Én meg azt hittem, kirázott a hideg a harmadnaposságom miatt.

11.) Gere Attila, CF-M, 2005 (Parasztkopár) /Ez nem a balatoni sor része volt, csak Imre sajátosan "kitágította" a régiót.
Jó bor! De erősen megcsinált cucc!
Sanya: (történet egy szolnoki kocsmázáról): "attól az öreg cigánytól szerintem meg tudnám venni a lányát"
Imre: (Zasztavában heten utaztak) A 7. feküdt a padlón. Nem volt gond, csak ki kellett nyitni az ajtót, és kihányt rajta.
Karesz: (megmutatott egy képet a bokszedzése utánról, nagy monokli a bal szemén.) Valaki megkérdezte tőle: Mire vagy allergiás? "Bokszkesztyűre."

12.) Villa Tolnay, Kései Rajnai Rizling 2005
Édes.

Az utolsó tételre már egyáltalán nem emlékszem. Hívtam egy taxit, és hazamentem. Öt óra körül arra ébredtem, hogy szétmarta a sav a gyomrom.

2007.11.20. 14:10
Címkék: kóstolás

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr961357418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2007.11.20. 14:10:00

ez tenyleg jo volt.

Anonymous 2007.11.20. 14:10:00

jót mosolyogtam...

Facebook

Utolsó kommentek

  • bakatorro: az idei újboromban fellépett ez a gyógyszer íz dolog. tudsz esetleg rá megoldást? köszi. (2018.11.20. 10:36) TDN-2017, a leszállási engedélyt megadom!
  • G. Péter: Én az idei évet egy sötét lónak tartom. Az apokalipszis sötét lovának. Január közepén 10+ fok. Fe... (2018.11.12. 09:16) Horrorszüret
  • scitec92: A gyorsteszt arra jó, hogy megtudd alacsony a kénszint vagy túl sok. A kénszintet úgy is labor utá... (2018.10.09. 19:51) Tisztaság és eltarthatóság
  • thinkgeek: Kipróbáltuk, működik, jól sikerült! :) borkostolo.blogspot.com/2018/10/kekfrankos-preseles.html (2018.10.08. 10:45) River Cottage Dörgicsén
  • scitec92: Anyagi forrás hiányában én a mai napig kosaras préseket használok 20-30 hektó bor feldolgozásához.... (2018.09.25. 09:26) River Cottage Dörgicsén
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.