Utolsó kommentek:

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2018.01.21. 07:06:47

Rambo:
Az idén egy estét áztattam a Chardonney-t.
A 21 mustfokra nem kellett volna. Nyálkázni már nem tudtam mert beindult az erjedés mire leengedtem.
Nem forrt el az összes cukor egy gondolatnyi maradt benne. (Én teljesen szárazon szeretem, de a nejem szerint jobb így).
Azaz érdekes, hogy máskor a 22-es is kiforrt teljesen szárazra.

Bejegyzés: Mítoszvadászat

Antal Krausz 2018.01.16. 17:26:22

SZIA SANYI . SZERINTEM A FURMINTOT CSAK FAHORDÓBAN SZABADNA ERJESZTENI, MERT AZ ADJA MEG AZ ALAPJÁT A FINOM BORNAK. DE TEVAGY A SZAKEMBER. BÍZTOSAN JÓLETT MINDEGYIK BOROD. SZIA

Bejegyzés: Az első kóstolások

fa_design 2018.01.15. 20:16:09

Azért én nem hagynám ki a sorból a telepíthető permetezőket sem. www.permetezoshop.hu

Bejegyzés: Permetezés eszközei

kunzoo 2018.01.10. 21:39:03

Van ahol ez nagy gond. Léteznek viszont olyan területek ahol jobb lenne meghagyni az erdőt. Például a legmeredekebb lejtőkön ahol géppel művelni lehetetlenség, lova nincs senkinek és ha leirtják az erdőt akkor megindul a termőtalaj lefelé. Ezeket 100 éve elművelték kézi erővel de manapság traktorra sem lehet embert találni azt a kézi művelést nem vállalja senki.

Bejegyzés: Javaslat elhanyagolt zártkertek rekultivációjára

Fehérváry Gál László 2018.01.09. 22:27:57

Valami hír az esetleges sorozatgyártásról? :D

Bejegyzés: Egy királynak értenie kell mindenhez

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2018.01.02. 21:05:57

@RAMBO: Köszi!
Az ORIZ-t csak poénból használom hordófeliratként, hogy elmesélhessem, ha kérdezik, hogy vannak, akik át akarják keresztelni a Rizlinget. :-)
Akkor majd még beszéljünk erről!

Bejegyzés: 2017

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.01.02. 20:45:29

@Gabssy: Persze. :)
De "ORIZ" nem terem nálam. (Láttam a pincédet) :D

Bejegyzés: 2017

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2018.01.02. 16:52:48

Szia Rambo!
Lehet arról szó, hogy esetleg nekem is adj el a szőlődből? Nálam fordított a helyzet: pincekapacitás pont lenne, de az új telepítések egyelőre sehogy sem akarnak termőre fordulni, így az előrelépés a vásárolt szőlő lehet (10-20 hekto mennyiségben, szóval azért nem a teljes hat hektár termését akarom tőled felvásárolni... :-D )

Bejegyzés: 2017

bakatorro 2017.12.31. 12:10:27

Boldog Új Évet!

Bejegyzés: 2017

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.12.30. 22:51:28

@grano: Persze, kell a támogatás - de van is. Az európai polgárok fizetik, és szerintem ez lényegesen értelmesebb cél, mint a stadionépítés.

Magyarország olyan kis mennyiségben termel bort, hogy a világpiacon meg lehet találni a helyét - persze ha van jó minőség ÉS hatékonyan tudunk termelni. Mert töredék birtokokon, kis területeken ezt nem lehet. Ezért lenne szükség birtokkoncentrációra.

Én hiszek az 5-10-20 hektáros birtokokban, ahol minőségi bort lehet termelni, ami eltart 5-6 embert.

És nem bánom, ha van épület a szőlőben! Legyen! Legyen nyaraló, legyen medence (semmi baj vele) - de ne falu épüljön a szőlőhegyre, hanem a szőlők között legyenek présház-jellegű nyaralók. Ahol jól megfizeti a nyaralást, aki odamegy, a helyi boltban veszi a kaját, a helyi embertől vesz bort - semmi, de semmi kifogásom a falusi turizmus ellen!

Bejegyzés: Javaslat elhanyagolt zártkertek rekultivációjára

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.12.30. 22:42:20

@IWAS: Azzal nincs baj, ha más a véleményed, azzal van, ha azt hiszed, hogy én azért írom ezt a cikket, mert olcsón akarok földet venni.

Én az olyan esetekről beszélek, ami a szomszédomban történt: egy fiatal pár (tehát nem mi :DDD) megvettek egy telket, mire a mellette lévő élt az elővásárlási jogával azért, hogy ne legyen szomszédja. A fiatalok elkezdték a szőlőt rendbe tenni, a szomszéd perelt - és övé lett a szőlő. Na ennek az elhanyagolt szőlőnek a képét látod a postban.

És ismétlem: NEM KELL ELADNI OLCSÓN A SZŐLŐT, PINCÉT, hanem a szőlőnek fenntartott részt kell bérbe adni vagy megművelni.

És NEM külföldinek, hanem magyarnak. Mert szerintem az lenne a cél, hogy magyarok éljenek a magyar vidéken.

Ha erre most várunk 300 évet, akkor a világ ugyanúgy elmegy mellettünk, mint ahogy a kommunizmus 50 éve alatt elment.

Bejegyzés: Javaslat elhanyagolt zártkertek rekultivációjára

IWAS 2017.12.30. 22:19:34

Kedves Rambo!

Lehet humorizálni, de én továbbra sem tartom elfogadhatónak azt, hogy nagy összegű bírságok kilátásba helyezésével kényszerítsük a szőlőtulajdonosokat nyomott áron történő eladásra. Itáliában a szőlőkultúra több mint 2000 éves (van, ahol 3000). Ezt látod pl. Toszkánában (egyébként nekem sokáig egy toszkán tájfotó volt beállítva háttérképnek). Itthon meg azt látod, ami a realitás (a tulajdonviszonyok radikális változásai az elmúlt 100 évben, minőségi helyett tömegtermelés közel fél évszázadon át, kiüresedő, elöregedő, lepusztuló vidék). Én nem hiszek a felülről irányított fellendülésben. Azzal egyetértek, hogy jobban nézne ki, ha szépen gondozott szőlők lennének a Balaton közvetlen közelében (bár éppen Dörgicsére szerintem nem jár sok turista, javíts ki, ha tévedek). Nekem viszont az sem okoz lelki gondot, ha vannak elgazosodott szőlők, lepattant lakókocsik, vagy éppen nyaralóvá fejlesztett álpincék. Ezek ugyanis jeleznek valamit. Az nem vitás, hogy ha valaki csal a támogatással (pl. rendes oltványok helyett csak szőlővesszőket dugdos a talajba), akkor azt súlyosan meg kell büntetni. A lepusztult építmények és szőlők esetében szerintem gyakrabban a tőkehiány és a tulajdonosok magas életkora, rossz egészségi állapota, mintsem az igénytelenség van a háttérben. Kevesen vannak olyanok, mint te, akik kellő tudással, lelkesedéssel és tőkével rendelkeznek, ez a fő oka annak, hogy nehéz vevőt találni az elhanyagolt szőlőkre. A hosszú távú bérlet többé-kevésbé megoldás lehetne a borvidéki tájkép rendezésére, de ehhez számos feltétel kell (pl. külföldi állampolgár is bérelhessen, min. 25 évre, szabad fajtaválasztás /persze telepítési támogatás csak meghatározott fajtáknál lenne/, garancia, hogy nem adja el a tulaj a bérleti idő lejárta előtt, némi állami/önkormányzati támogatás, hogy az információ erről a lehetőségről eljuthasson minél több potenciális bérlőhöz). Szóval szerintem nem felülről, hanem alulról (és ha tetszik, ha nem: lassan – mert ez egy ilyen jellegű folyamat) történhet a felemelkedés. Ha egy terület kiemelkedő szőlészeti-borászati szempontból („grand cru”), akkor azt borokkal kell bizonyítani. Ez az első lépés. A második, hogy egyre több kisebb pincészet jelenik meg, szintén a terület kiemelkedő voltát bizonyító borokkal (eddigre már a borok árának is egy bizonyos szintet el kell érniük). A harmadik, hogy a profitszagot megérezve megjelennek a nagytőkések is (itthon ezek főként az ún. oligarchák; külföldiek gyakorlatilag nem vehetnek legálisan szőlőt /csak nagyon szigorú feltételek teljesítése után/), oldalukon egy tehetséges borásszal, és elkezdik felvásárolni (már magas áron, hiszen addigra már az itt termelt borok is magas áron lesznek értékesíthetők) a még eladó területeket. Végül tehát gondozott kinézetűvé válik a borvidék (mint pl. Toszkánában vagy a szomszédos Ausztriában is).

Bejegyzés: Javaslat elhanyagolt zártkertek rekultivációjára

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2017.12.30. 10:01:40

@RAMBO:
Tavaly nyáron nyaraltam Cecina-ban. (Livorno alatt). Ott is van elhanyagolt szőlő, igaz, nem ilyen nagyságrendben. De a szőlő, oliva ligetek közt rengeteg kiadó apartman van, mi kifejezetten ilyet kerestünk. Azért létezhet mert a néhány száz öles föld nem tartja el a gazdát.

És bizony a spekik megveszik a földet tesznek rá klassz toscan hangulatú épületet, füves kerttel medencével, teniszpályával tengerre néző kilátással.

Elismerem ronda a sok összevisszaság. De mitszólna a tisztelt balatoni borbaráti társság ha most megkapnák az összes földet hogy nesze 100 évig a tied de mindet művelned kell!!
Mégpedig szőlőként!!!
Rohannátok, hogy támogatás kell a rekultivációhoz. A területek java aztán áltelepítés lenne vagy kényszerből vagy direkt. Mennyi plussz termőterület kerülne bevonásra egymozdulattal? Majdnem annyi mint amennyi most szőlő.
Miből finanszíroznád a bérleti díjakat, a beruházások önerejét, a készleteket (mert egyből nem hiszem hogy majd a duplájára növelhető a balatoni bor piaca).

Végig gondoltátok ezeket?

Bejegyzés: Javaslat elhanyagolt zártkertek rekultivációjára

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.12.29. 15:09:25

@IWAS: Valóban, az volt az ördögi terv még tíz évvel ezelőtt, hogy indítok egy blogot, hobbiborászként, és amikor a borászat majd jól kinövi magát családi gazdasággá, az addigra gyűjtött olvasótábort, zombiként magam mellé állítva elnyerem a földművelési miniszteri posztot, vagy legalább én leszek az új Simicska Lajos, Mészáros Lőrinc, és a gazdasági érdekeim mentén fogom befolyásolni a kormányt/törvényhozást.

Egy fél mondatban kifejthetnéd, hogy miért az ÉN személyes érdekem az, amit egyébként a csopaki kódex hangadói, a balatoni borászok hangadói, és a balatoni kör hangadói IS kívánatosnak tartanak - én csak más módszertani megközelítést javasoltam, mint az övék (pl. teljes építési tilalom a csopaki hegyen). Nézz meg pár képet toszkánáról, burgundiáról, a napa völgyről: és mutass nekem ott legazosodott, cserjés vagy erdőkkel benőtt szőlőtermő területeket! Vajon miért kellene helyből alacsonyabbra pozícionálnunk magunkat náluk?

Amúgy pedig: nekem MINDEGY, hogy az illető maga telepíti be a földjét, vagy bérbe adja azt a részét, amin most füvet nyír. Ezidáig NEM volt korlátozás, 2500 négyzetméter fölött BÁRKI kaphatott telepítési támogatást: hol vannak hát a szőlők?

Bejegyzés: Javaslat elhanyagolt zártkertek rekultivációjára

IWAS 2017.12.28. 14:51:58

Kedves Granov!
Ne aggódj Rambo bejegyzése miatt, mert 1/ Rambo nem a területért felelős államtitkár, se nem parlamenti képviselő: nincs nagyobb ráhatása a törvényhozásra, mint neked, nekem vagy bármelyik választópolgárnak (azokban a dolgokban pedig, amelyek az önkormányzat saját hatáskörében szabályozhatók, vélhetően kisebbségben van az álláspontjával), 2/ a saját érdekét helyezi előtérbe: értékes balatonfelvidéki szőlőterületeket szeretne nagyon olcsón felvásárolni. Utóbbit úgy látja elérhetőnek, ha az elhanyagolt birtokok tulajdonosait gigabírsággal fenyegetnék meg, így azok gyorsan és jóval áron alul igyekeznének megszabadulni a területeiktől. Néhány dologban viszont a fentiektől függetlenül igaza van, pl. ha egy hivatalosan is szőlőként bejegyzett terület egy borvidék határain belül helyezkedik el, akkor elvárható, hogy az folyamatos művelés alatt legyen. Azon már lehet vitatkozni, hogy ez mit jelent vagy jelentsen. Egy bioszőlész akár rosszabbul is járhat, ha azt nézzük, hogy igaz, hogy egy szomszédos elhanyagolt terület fertőzési forrás (pl. a lisztharmaté) lehet, de ha azt adminisztratív kényszerből elkezdik művelni, akkor könnyen lehet, hogy a drága kaszáltatás helyett a tulaj inkább tocsogósra fújja a széli részeket és a sorközöket gyomirtóval, a szőlőt pedig a legdurvább szintetikus szerekkel kezeli, ezeket a szél átviszi a bio minősítésű szőlőre; az ellenőrök érzékeny módszerekkel kimutatják a vegyszereket, majd megvonják a bio minősítést. Én azt gondolom, hogy erkölcsös és előremutató megoldás lenne, ha az elhanyagolt szőlőterületek tulajdonosainak biztosítanák, hogy művelési ágat váltsanak (akár lefelé, pl. szőlő helyett legyen rét az adott területen; tudom, hogy ez itt többeknek nem tetszik, mondván, hogy a „grand cru” területek nem ezt érdemlik; én viszont azt mondom, hogy nincs gond, hiszen ezek a területek nem vesznének el végérvényesen), így Rambonak a legitim elvárása (vagyis, hogy ne legyen fertőzési góc) teljesülne, és a most még elhanyagolt területek tulajdonosait sem érné anyagi kár (vagy csak egyszeri, minimális). Természetesen, ha később valaki olyan motivációval jelentkezne, hogy szőlőt szeretne telepíteni, akkor megvehetné a rétet, legelőt vagy szántót, megtörténhetne a visszaminősítés és telepíthetne rá szőlőt.
A másik felvetett probléma, amikor spekulatív módon arra vár valaki, hogy a szőlőjét (stb.) belterületté nyilvánítsák, mert tudja, hogy akkor meg fog ugrani a terület értéke. Itt az lehetne a megoldás (figyelembe véve az elmúlt 30 év demográfiai változásait), hogy az önkormányzat hoz egy határozatot, miszerint pl. a következő 25 évben nem fogják növelni a belterület nagyságát (ez egyrészt megnövelné az eladási kedvet, másrészt visszamennének az árak). De ha nem hoz ilyen döntést az önkormányzat, akkor is kelljen a tulajdonosnak gondoznia a területét a hivatalos művelési ágnak megfelelően.

Bejegyzés: Javaslat elhanyagolt zártkertek rekultivációjára

G. Péter 2017.12.28. 13:20:32

@RAMBO: Nem biztos, hogy akinek ilyen helyen van nyaralója, az értéknövelőnek fogja fel a szőlő telepítését. A másik kommenteddel viszont meggyőztél.

Bejegyzés: Javaslat elhanyagolt zártkertek rekultivációjára

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2017.12.28. 12:36:58

@G. Péter: Szerintem lehetne kötelezni a gazdákat ha meglenne hozzá a megfelelő támogatás.
Az ingatlan speki más kategória.
Aki a fertőző gócot nem számolja fel annak vastag bünti. Ez ma is létezik csak nincs aki betartassa.

Bejegyzés: Javaslat elhanyagolt zártkertek rekultivációjára

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2017.12.28. 12:32:08

@RAMBO:
1200 öl szőlőből egyre kevesebbet művelek mert nem rendtabilis. A maradékra a fentiek alapján százezres bünti járna. A java teljesen elöregedett, újra kéne telepíteni. Mivel kis terület géppel esélytelen a művelése a megújítás majd egy milla lenne.
Én miért nem kaphatok támogatást a megújításra?

Bejegyzés: Javaslat elhanyagolt zártkertek rekultivációjára

gergo16 2017.12.28. 10:51:08

@RAMBO: Kedves Rambó!

Némileg más témában írok. A segítségedet szeretném kérni. Én néhány régi magyar vagyis a hivatalos fajtajegyzékben nem szereplő fajtát szeretnék telepíteni. A jogszabályi rendelkezéseket átbogarásztam, de egyelőre nem találom a kiutat.Milyen módon tudnám ezeket az elvileg telepítésre nem engedélyezett fajtákat mégis telepíteni? Segítségednek nagyon örülnék!
Üdv. Bíró Gergely

Bejegyzés: Javaslat elhanyagolt zártkertek rekultivációjára

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.12.28. 08:47:51

@G. Péter: Ha valaki bérbe adja a földjét, akkor a bérlő telepít rajta szőlőt (részben EU támogatásból). Ez értéknövelő. A földbérleti szerződésből a tulajdonosnak éves hozama van. Ezenk kívül megmarad a nyaralója, ami (hamisan) borfeldolgozónak, borospincének van bejelentve.

Milyen egyéb ösztönzőt kellene még mellé tenni?

Bejegyzés: Javaslat elhanyagolt zártkertek rekultivációjára

Facebook

Utolsó kommentek

  • grano: Rambo: Az idén egy estét áztattam a Chardonney-t. A 21 mustfokra nem kellett volna. Nyálkázni már ... (2018.01.21. 07:06) Mítoszvadászat
  • Antal Krausz: SZIA SANYI . SZERINTEM A FURMINTOT CSAK FAHORDÓBAN SZABADNA ERJESZTENI, MERT AZ ADJA MEG AZ ALAPJÁ... (2018.01.16. 17:26) Az első kóstolások
  • fa_design: Azért én nem hagynám ki a sorból a telepíthető permetezőket sem. www.permetezoshop.hu (2018.01.15. 20:16) Permetezés eszközei
  • kunzoo: Van ahol ez nagy gond. Léteznek viszont olyan területek ahol jobb lenne meghagyni az erdőt. Példáu... (2018.01.10. 21:39) Javaslat elhanyagolt zártkertek rekultivációjára
  • Fehérváry Gál László: Valami hír az esetleges sorozatgyártásról? :D (2018.01.09. 22:27) Egy királynak értenie kell mindenhez
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.