Utolsó kommentek:

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.04.12. 20:27:36

@szumo: Palackozás előtt egy héttel lapszűrtünk.

Bejegyzés: Palackozás

szumo 2018.04.11. 10:14:19

Szia,
akkor a lapszűrőt nem is használtad ennél a palackozásnál? Hordóból bor ki a műa edénybe szivattyúval, majd toronyszűrő, majd palackozó és MEO? Vagy amikor a műa edénybe fejtetted a bort, akkor lapszűrted is és utána jött a fenti folyamat? Köszi, PZs

Bejegyzés: Palackozás

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.04.08. 12:22:28

@Gabssy:
Borüveg - THM KFT.
Régi Veszprémi út 14-16.
9028 Győr
Fon.: +36 96 312 - 133
Mobil.: +36 30 651 3753
Web: www.boruveg.com

Bejegyzés: Palackozás

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2018.04.05. 18:31:52

Szia!
Megkérdezhetem, hol vetted az üvegdugókat? Előre is köszi!

G

Bejegyzés: Palackozás

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.03.29. 09:30:12

@bakatorro: Valamennyi extraktot vesz ki a szűrő.

Bejegyzés: A bor szűrése

kunzoo 2018.03.28. 20:22:36

Ez már a steril szűrés volt? Azt talán jobb lenne közvetlenül a palackozás előtt megcsinálni. Könnyen visszafertőződhet a bor.

Bejegyzés: A bor szűrése

bakatorro 2018.03.28. 11:27:54

betyár! ezek a tavalyi borok vagy tavalyelőttiek? a maradékcukrot is szűri a cucc?

Bejegyzés: A bor szűrése

jorgecosta 2018.03.28. 09:42:55

@RAMBO: www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-52-W.pdf ez szerintem elég tömör.
várom már azt a bejegyzést. nem értem, hogy miért van a magyar nyelvű irodalomban nagyvonalúan ignorálva a pH. a legtöbb idegennyelvű cikk, amit kénezős témában látok, sose felejti el megjegyezni, hogy egy ilyen táblázat legyen nyomtatva a pince közelében.

Bejegyzés: A bor érése és a derítés

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.03.19. 10:38:22

@Gabssy: Igen, az amerikai(FDA) hatóságok toxikológiai dokumentumaiban én is ezt találtam. A bőrt és nyálkahártyát irritálhatja. De halálos dózisa (LD50) még így sincsen neki.

Persze, igen :) Aki már dolgozott törzsoldattal vagy lapkénnel az tudja, hogy nem kellemes. A Tibor szerint 20-30 év alatt hozzá lehet szokni :D

Viszont mindezt tudva engem egyre jobban érdekel, hogy pontosan mi is áll a kénmentes technológiára ideológiát építő mozgalom mögött.

Bejegyzés: A bor érése és a derítés

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2018.03.19. 10:32:43

@BZoltan: Élettani hatása van, mégpedig súlyosan mérgező és maró hatása, azonban kizárólag belélegezve(!) megfelelő koncentrációban.
Azaz a tüdőre, a légutakra és a légutak nyálkahártyájára hat, lenyelve nem mérgező.

Nyilván belégzésről SO2 formában beszélhetünk, bár a vizes oldatnak is elég durva szaga van. (Ez azonban csak a borászt érinti, aki a kénezést végzi, vagy a kénlapot égeti.)

Szóval elvileg a borban lévő SO2-nek valóban nincs semmiféle humán élettani hatása. Legalábbis eddig még nem találtak ilyent.

Bejegyzés: A bor érése és a derítés

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.03.18. 13:51:08

@Gabssy: Mindjuk engem az is érdekelne, hogy tényleg a magas kéntől fáj az ember feje Pista bá' bora után.

Mostanában több helyen olvastam arról, hogy elsősorban a biogén aminok okozzák a kínzó fejfájást és nem is a kén.

A kén elleni keresztes háború elején óta én folyamatosan túrom a toxikológiai írásokat és nyomát sem találtam annak, hogy bármilyen élettani hatása lenne a kénessavnak.

Bejegyzés: A bor érése és a derítés

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2018.03.18. 12:59:36

@BZoltan: Az a legnagyobb baj, hogy az egységsugarú fogyasztó fejében ez úgy kapcsolódik össze:
- Ja, ebben van kén? Akkor fájni fog tőle a fejem.
A kicsit műveltebb már tudja, hogy mindegyikben (jó, rendben, a többségében) van kén, ő így gondolkodik:
- Alacsony kénen tartották? Akkor egészséges, nem lesz bajom tőle.

Szóval az átlag fogyasztó nem tudja megkülönböztetni a szükséges és elégséges kénen tartást(!) a Pista bá' (nevezhetjük akárhogy) által végzett kénezéstől, mikor havi rendszerességgel hozzáönt egy deci törzsoldatot, mert az apósától így látta '78-ban. (Ettől aztán előfordul - pláne, ha a kénezés napján kínál belőle - a fejfájás.)

És ezen sajnos a borblogok sem segítenek, ahol rendszeresen erényként emelik ki az alacsony kénen tartást...

Bejegyzés: A bor érése és a derítés

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.03.17. 18:30:04

A kénnel kapcsolatban szólnék hozzá.

Az nem kérdés, hogy a túl sok szabad kénessav rontja a bor ízét és illatát.

De ezen a határon belül nincs értelme a minimális kénnek.

Egyszerűen, sehol, soha, senki nem tudott még egyetlen olyan hitelt érdemlő dolgozatot, tudományos kutatási eredményt mutatni amely azt igazolná, hogy az elfogyasztot kénessavnak a legminimálisabb élettani hatása is lenne. Sem negatív, sem pozitív.

Én személy szerint mókásnak tartom, hogy az alacsony kén és a hozzáadott kén nélküli technológia hozzácsapódott a természetes borkészítéshez. Szívesen elbeszélgetnék azzal a kretén seggfejjel aki ezt kitalálta.

A hozzáadott kén nélkül és az extrém alacsony kénnel készülő borok egy külön stílus. Külön iskola. Külön íz- és illatvilág. Nagyon érdekes, nagyon izgalmas, nagyon érdekes elmetágító ilyen borokat kóstolni és adott esetben csinálni is.

De ez stílus kérdés és nem természetesség avagy egészségügyi kérdés.

Bejegyzés: A bor érése és a derítés

Antal Krausz 2018.03.11. 17:28:26

SANYI, SZERINTEM IGEN JÓL KEZELED A BORODAT, ÉN A KÉNEZÉST FONTOS DOLOGNAK TARTOM, MÁR AZ ODAFIGYELÉST... ÉN IS JÁRTAM MÁR ÚGY TAVASSZAL, HOGY PEZSGETT A BOROM, ÉS NEM IS VOLT ROSSZ ÍZE.. ÜDV. TONCSI BÁ GYŐRBÖL.

Bejegyzés: A bor érése és a derítés

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2018.03.10. 22:06:23

@RAMBO: Szia! Mivel már én is többször jártam úgy, mint te a gyorsan elromló boraimmal, én inkább 45-50 mg/l körüli ként igyekszem tartani/belőni az elején és ezt pótolni akkor, ha 30mg alá esik (azaz nem minden 5mg esésnél utánapótolni, hanem egyszerre többet). Azt tanítják, hogy kevesebbszer nagyobb dózis jobb, mint rendszeresen kicsit pótolni.
30mg/l nálam csak a teljesen szárazra kierjedt kifejezetten savas bornál elég (pl. cserszegi).

Bejegyzés: A bor érése és a derítés

kunzoo 2018.03.10. 21:15:33

@RAMBO:
Nem is igazán értem ezt a minimum kén dolgot. Vagy használok valamit úgy ahogy kell vagy nem. Annak nincs sok értelme hogy használom, de minek. Szerintem az összkén talán kevesebb is az elején sokat, később a végén keveset kénezek verzióval mintha megkénezem négyszer-ötször kis adaggal.

Bejegyzés: A bor érése és a derítés

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.03.10. 20:40:21

@kunzoo: Igazatok van. A kísélet (ugye) arról szólt, hogy "a minimum kén" elv mennyire működik.

Az én tapasztalatom is azt mutatja, amit te írtál. Az elején agyon kell vágni kénnel, és akkor csak a palackozáshoz kell beállítani, közben nem. Erről még lesz egy külön post, csak nem találom azt a cikket, ami a pH és a kén összefüggéséről szólt.

Bejegyzés: A bor érése és a derítés

kunzoo 2018.03.10. 19:40:25

@RAMBO:
Szerintem jobban járnál ha az elején magas kénszintet tartanál, mivel ilyenkor még keletkezik üledék. Ez az üledék jelentősen lecsökkenti az összkén szintet is nem csak a szabad kénét. A sok kicsi kénezés azt eredményezi hogy szinte sosincs a borban elegendő kén. Mivel a végén iszod meg a bort, az a lényeg hogy a végén ne kénezzed túl a bort, az elején még nyugodtan oda lehet csapni neki.

Bejegyzés: A bor érése és a derítés

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.03.10. 12:40:54

@Cirfandlia: Próbáltam követni a kénszintet, de stabilan 30 g-on tartani nem tudtam. Volt, hogy ez alá esett, és akkor újra kéneztem. De tény, hogy ezen a téren bőven van még mit tennem.

Egy-két hét tél nem nagyon hat a pince hőmérsékletére, ahoz kicsit hosszabb hideg kellene. De majd ellenőrzöm a hőmérsékletet.

Bejegyzés: A bor érése és a derítés

Cirfandlia 2018.03.10. 10:43:29

SAnyi vigyázzatok a derítésnél arra, hogy 8-10 fok alatt drámaian romlik a hatékonysága - nem tudom e zord késő tél után hány fok van a pincétekben.

Az egész posztot végigolvasva olyan érzésem volt, hogy te nem nagyon követed, ellenőrzöd a borok szabadkénessav szintjét? Ez évjáratonként nagyon máshogy tud viselkedni, no meg a fajta és a technológia is bekavarhat. 1-2 havonta ezt kötelező megnézni ha hordóban van a bor!

Bejegyzés: A bor érése és a derítés

Facebook

Utolsó kommentek

  • RAMBO: @szumo: Palackozás előtt egy héttel lapszűrtünk. (2018.04.12. 20:27) Palackozás
  • szumo: Szia, akkor a lapszűrőt nem is használtad ennél a palackozásnál? Hordóból bor ki a műa edénybe szi... (2018.04.11. 10:14) Palackozás
  • BZoltan: @Gabssy: Borüveg - THM KFT. Régi Veszprémi út 14-16. 9028 Győr Fon.: +36 96 312 - 133 Mobil.: +3... (2018.04.08. 12:22) Palackozás
  • Gabssy: Szia! Megkérdezhetem, hol vetted az üvegdugókat? Előre is köszi! G (2018.04.05. 18:31) Palackozás
  • BZoltan: @bakatorro: Valamennyi extraktot vesz ki a szűrő. (2018.03.29. 09:30) A bor szűrése
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.