Utolsó kommentek:

kunzoo 2017.09.21. 21:28:53

@Vajda Péter:
Ki lehet vele szívni csak előtte ne felejtsed el feltölteni. Nem tudja felszívni.

Bejegyzés: Színlé technológia

Indoril Nerevar 2017.09.21. 15:39:19

@RAMBO: A mi szőlőnkben (50+ évesek, 1000 tő) évente 10-20 tőke megy ki ESCA-val.

Úgy tapasztalom, hogy a betegség a kunzoo által említett végstádiumban elöli a szőlő természetes képességét a fagyvédelemre, és azért reped meg. Legalábbis a mostani, elég hideg télen háromszoros számú szőlő pusztult el.

Amit - pont a borzasztóan nehéz pótlás miatt - alkalmazunk, az az, hogy a tőke gondos kipucolásával, majd az évi kétszeres, kénes vagy rézkénes lemosó permetezésével nagyon lelassítjuk a fertőzést.

Bejegyzés: Még egyszer az ESCÁról

Vajda Péter 2017.09.20. 21:13:32

@RAMBO:

Köszi, na még egy kérdés a végére egy kis rover colombo szivattyúval ha kikötöm a lapszűrő részt akkor ki lehet szivattyúzni a mustot a hengerből belőle vagy búvárszivattyú kell hozzá?

Amúgy fadézsába bogyózok és áztatok:-), csak azért kérdeztem hogy nem e egy két évre szól, de akkor jó.

Bejegyzés: Színlé technológia

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.09.20. 16:49:21

@Vajda Péter: Évente 4 órát tölt benne a szőlő, nincs mozgó alkatrésze. Szerintem ha a kád OK pvc-ből, akkor a szűrő is OK.

Bejegyzés: Színlé technológia

Vajda Péter 2017.09.20. 14:07:57

@RAMBO:

Köszi szerinted ez is olyan jó vagy inkább az inoxot vegyem, van különbség tatrósságban vagy valami másban?

Bejegyzés: Színlé technológia

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.09.20. 13:45:06

@csajokaszőlőben: Az dűlőutak állapotával kapcsolatban sajnos nagyon igaza van.
A Somlón is csak azóta elviselhetők az "utak" amióta a két helyi nagybirtok vízelvezető rendszer címén EU pályázatokból felújította az utakat. Ez súlyos milliárdokba került, bár nem kérdés, hogy ügyes pályázatokkal a kivitelezőknek még így is megérte.
Valami hasonlóra lenne szükség a Balaton környékén is. De ez nem megy gazda nélkül. A hegyközségek és az önkormányzatok bizony gazdaként kellene, hogy részt vegyenek a borvidékek életében.

A munkaerő hiány pedig súlyos régiós probléma amit megintcsak nagyon kevesen vesznek komolyan.

Bejegyzés: A méret a lényeg

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.09.20. 06:41:36

Én ezt csináltattam, már nem emlékszem az árára, évekkel ezelőtt volt.

PVC-ből készült van a boltban:
www.bi-bor.hu/termekek/pp-tartaly-szurocso-0451

Van fémből készült is, de azt most nem találom.

Bejegyzés: Színlé technológia

Vajda Péter 2017.09.19. 20:59:17

Szia!

Ilyen mustszűrő hengert hol lehet beszerezni és mennyit küstál?

Peti

Bejegyzés: Színlé technológia

csajokaszőlőben 2017.09.19. 14:36:28

Arról is lehetne beszélni, hogy senki nem foglalkozik a hegyi dűlőutak állapotával. Se az önkormányzatok, se a hegyközség.Ha nem tudom esős időben (vagy szárazban sem) biztonsággal megközelíteni a szőlőt, ha nem tudok oda a pincéhez semmit szállíttatni, mert kisteherautó sem vállalja, hogy bemerészkedik, akkor oda jutok, hogy föladom a kisbirtokot.Ezzel gondolom, nem csak én vagyok így.Pedig néha vannak ilyenre pályázatok, csak nem veszi az önkormányzat a fáradságot, hogy megírassa.A faluban a segítségek megtalálásával is baj van. Permetezni már senki nem akar és másra sem lehet találni senkit a Balaton-felvidéken.(legalábbis mifelénk)

Bejegyzés: A méret a lényeg

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.09.18. 22:43:11

@kisrizling: Azt írtam volna, hogy vesszenek a zártkertek?

"Egyetértek azokkal is, akik szerint a balatoni tájképhez hozzátartoznak a szőlők. Ezért nem szabad megengedni azt, hogy kiváló adottságú dűlőkben ne termesszenek szőlőt (a beépíthetőség által megszabott mértékben). Az ezért kiszabható a büntetésnek évente és hektáronként olyan drasztikusan nagynak kellene lennie, hogy ne érje meg még harmad hektárnyi területen se szőlő nélkül hagyni a földet."

A zártkerteket nem csak úgy lehet védeni, hogy nem építik be őket. Úgy is lehet védeni, ha számon kérik a szőlőtermesztés hiányát. Ezt is elérhettétek volna - ugyanolyan adminisztratív intézkedés, mint az építési tilalom. A Dörgicsén nőttem fel, láttam mekkora volt egy átlagos birtok. Nem több hektár. Szóval ha a tájat akarnátok védeni, akkor nem az ingatlanspekulációról szólna a történet.

Ha mindenki pont ugyanezt gondolja mint én, annak örülök. Kár, hogy ez semmilyen formában nem tükröződik pl. az ún. "ágazati stratégiában". Amit én írtam, az egy életpálya-modell is lehet, szerintem ilyesmit még senki nem írt - ellenben sopánkodást, nyavajgást és kesergő mélázást olvastam eleget.

Az pedig már a post megírása előtt világos volt, hogy sunyi kussolás lesz a visszhang. Azt is gimis korom óta tudom, hogy aki a stílusommal foglalkozik, annak nincsenek érvei. Téged becsüllek, mert benned volt annyi, hogy idejöttél, és leírtad a véleményedet - nem a Facse megosztásokban fikáztál.

Bejegyzés: A méret a lényeg

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2017.09.18. 18:41:52

- ezek alapján egész Burgundia és úgy Európa nagyobbik fele egy hasznavehetetlen murvadomb
- igen vesszen az összes "zártkert" a maradék egybefüggő Balatonra néző szőlőkkel Csopak-tól Badacsonyig, Köveskáltól Szentgyörgy-hegyig
- van pár jó gondolat az irományban, de semmi olyan, amit ne tudna mindenki, aki tényleg balatoni borból próbál megélni.
- a hangnem és a szokásos "objektív nagyigazságok" alapján szerintem ne várd, hogy eldördüljön a Patyomkin

Bejegyzés: A méret a lényeg

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.09.18. 08:22:12

@scitec92: Abban teljesen egyetértünk, hogy botrányos az idei értékesítési rendszer. Tényleg gyomorforgató. Erről is írt itt a Sanyi.

Bejegyzés: A méret a lényeg

scitec92 2017.09.18. 08:05:55

@BZoltan: a szőlészeti szekcióra gondoltam. Abba nincs egy termelő sem, mind borász. Olyanok vannak, akiknek fő profiljuk a borászkodás, de ürüggyel vettek, eltelepítettek 80 hektárt, így belefér a termelő kategóriába. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az idei szőlő értékesítési törvény. A borászatokon kívűl senkinek nem kedvez. Elvileg a termelőt védené, de olyan szinten kettétöri a gerincét, ami visszarepít minket 30 évet az időben. Meghatároztak maguknak egy kedvező minimum árat, ami csak a borászatoknak, vegyészeknek kedvez a termelőt kivágásra, pályaelhagyásra kényszeríti. Egyedüli túlélést a mikroborászatokban látok.

Bejegyzés: A méret a lényeg

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.09.18. 06:55:54

@zoli: Szia, örülök, hogy újra kommentelsz a blogon! :)

A tömegboros állításom a mérethatékonyság szempontjából értendő: a legolcsóbbat kicsiben termelni nem éri meg.

Igen, a birtokváltás trendje világos - legnagyobb bánatomra.

Bejegyzés: A méret a lényeg

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.09.18. 06:53:47

@zoli: A Somló is a Balatoni-borrégió része. Ott van Juhfark úgy 100 hektár. Bár az sem sok, de nem 10.

@scitec92: A HNT-nek van külön bárszati és szőlészeti szekciója. A szőlészeket gondolom az utóbbiban érdemes keresni. De akárhogy is van, a küldötteket a borvidéket adják. Ha nem jó ember van a HNT-ben akkor arról borvidéki erőemberek tehetnek.

Bejegyzés: A méret a lényeg

zoli 2017.09.18. 05:53:36

Szia, sok megfontolandó dolgot írsz általánosságban, de én most csak kötekedni szeretnék:) azon pontokkal, amivel nehezebb egyetértenem.

-értékes területek a Balatonnál
A te logikád szerint tehát a vaktérképen zölddel és pirossal jelzett területek a legértékesebbek, sőt mi több azt is kiolvashatjuk az írásodból, hogy a meszes alapkőzet egy alacsonyabb szintet képvisel. Ez így pofonegyszerűnek hangzana, de szerintem maradjunk annyiban, hogy szimplán nem igaz. Ez csupán egy magyar fétis - a vulkanikus területek mintegy felsőbbrendűnek aposztrofálása - a nemzetközi szakmány nemigen ismer ilyesmit. A világ legmagasabban jegyzett termőterületeit, borvidékeit mindenesetre elfelejtették értesíteni erről, csak mert jellemzően sokkalta inkább ez utóbbi kategóriából találni (a leg)többet közülük.
Szeretném továbbá e ponton hangsúlyozni, hogy az alapkőzetet ne önmagában, mindig a talajtakaróval és a kitettséggel, esetlegesen vízháztartással, stb. egyetemben érdemes vizslatni.
A magyarországi szőlőkataszteri besorolás nyilván olyan amilyen, de az a megállapítás, hogy a Balaton-felvidéki részeken jellemzően igen magas százalékban vannak az első osztályba sorolható területek, összességében nem éppen minden alapot nélkülöző kijelentés.

-fajtakérdés
Némi önellentmondást érzek rögtön a "virágozzék ezer virág" utáni olaszrizling elleni kirohanásodban.
Egyfelől nem értem mitől tömegborabb mondjuk egy furmintnál vagy juhfarknál? (ezekből amúgy mennyi lehet összesen eltelepítve, 10-10 hektár a komplett Balatonnál?) Másrészről amennyire én látom a "BalatonBort" pont oda pozicionálták, ahova te is. Valójában meg csak nem a rangjának megfelelően bánunk vele, miután elmaradt a fajta honi rehabilitációja.
Magam részéről amúgy nem bánnám, ha racionalizálódna a kaotikus fajtaösszetétel, de ezt nem is feltétlen szűkítéssel, tiltással lenne célszerű elérni, hanem épp ellenkezőleg: borvidéki körzetenként 3-5 kiemelt fajtát (és klónt) vennék be a támogatás (telepítés, szerkezetváltás) legmagasabb szintjébe, ezáltal indulhatna meg egy ilyen - hosszú távú - folyamat.

-birtokméret
Valóban gazdaságilag fenntarthatatlan ez az elaprózódott birtokrendszer, de ezzel kapcsolatban is lenne pár észrevételem. Sokan hiszik azt, hogy ez az átkos vagy az elcseszett privatizáció hozadéka, a valóság ezzel szemben az, hogy korábban is nagyjából ez volt a jellemző. Lásd Keleti Károly statisztikáit (1873), igen hasonló birtokméretek jellemezték azt a kort is. Önmagában ez nem is volna probléma, amíg azokat valóban tisztességgel művelnék, az minél több családnak nyújtana tisztes jövedelemkiegészítést szőlőeladás vagy termelői borkimérés formájában, csak hát a mai piaci trendek, szőlő- és borárak (na ez viszont nagyon nem így volt korábban) mellett ez irreális. Ami egyébként igen sajnálatos, a pinceszer, mint sok évszázados tradíció, a még mostanra néhol jellemző szőlőhegyi tájkép nemsokára végleg el fog tűnni, egyszerűen meghaladtuk.
Ezt csak mellékesen éreztem fontosnak, mintegy súrolva a témakört, sokkal inkább a ló túloldaláról szeretnék megemlékezni a birtokméret tekintetében. Te a középbirtokok létrejöttének szükségességéről írsz, ez verbálisan egybe is csengene az éppen regnáló hatalom célkitűzéseivel (lásd a gyakorta emlegetett, körbeudvarolt kkv), azok patronálásával, a rögvalóság ellenben sokkal inkább a nagybirtokok kialakulása és a kicsik kivéreztetése. Szóval kopik ugyan a kisbirtok, csak nem középbirtokká avanzsál, hanem ugarrá vagy éppen betagozódik a helyi kiskirály feudumába, akinek a piaci kihívásokkal se kell egyelőre megbirkóznia...

Bejegyzés: A méret a lényeg

scitec92 2017.09.17. 19:55:41

Bele lehet sz@rni az egész szőlőtermesztésbe, amíg ilyen Bock Jóskák képviselik a termelőket. Az összes HNT tag borász, egy termelő nincs köztük. Vicc az egész, hogy borászok védik a termelők érdekeit. A posztban leírtakkal teljesen egyetértek. Törekedni kell az egy családot eltartó üzemméret eléréséhez. A vidék csak így életképes, gazdaságos. A multinacionális végletet meg betiltatnám. Érdekes: A lengyeleknél az átlagos üzemméret 16 hektár a mezőgazdaságban. Szerintem nem kell itthon annyira véresen komolyan venni ezt a termőhely-minőség besorolást. Le van az sz@rva teljesen. Nem dűlőre vesszük a borokat, amíg Tokajból hordják a hárslevelűt 70 forintért az arany-háromszögbe...

Bejegyzés: A méret a lényeg

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.09.12. 05:55:28

Mondjuk a színlé űberfrankósága aránylag kevés hírértékkel bír. Erről már 2010-ben is beszélgettünk (szolo.blog.hu/2010/01/25/technologia_somloi_apatsagi_pince) Mondjuk azóta az áztatókád közepébe rakott szűrőhengerből szívjuk le a színmustot.

A préslét illetőleg viszont a Lajos szerintem hülyeséget beszél. Tudom, hogy ezt mondja, de ez hülyeség. A préslére néha szükség van és korántsem feltétlenül lesz az abból készülő bor kesernyés. A lényeg az, hogy amennyire lehet annyira érdemes frakcionálni a mustot. Aztán az egalizáláskor lehet játszani, hogy melyiknek milyen íze van és hogyan illik az elképzelt képbe.

Vagánykodni a pazarlással szerintem nem szép dolog.

Bejegyzés: Színlé technológia

Peetee 2017.08.30. 09:46:03

Szépen összeszedett cikk, csak így tovább!

Bejegyzés: Olaj és bor: látogatás a MasVin szövetkezetben

Facebook

Utolsó kommentek

  • kunzoo: @Vajda Péter: Ki lehet vele szívni csak előtte ne felejtsed el feltölteni. Nem tudja felszívni. (2017.09.21. 21:28) Színlé technológia
  • Indoril Nerevar: @RAMBO: A mi szőlőnkben (50+ évesek, 1000 tő) évente 10-20 tőke megy ki ESCA-val. Úgy tapasztalom... (2017.09.21. 15:39) Még egyszer az ESCÁról
  • Vajda Péter: @RAMBO: Köszi, na még egy kérdés a végére egy kis rover colombo szivattyúval ha kikötöm a lapszű... (2017.09.20. 21:13) Színlé technológia
  • RAMBO: @Vajda Péter: Évente 4 órát tölt benne a szőlő, nincs mozgó alkatrésze. Szerintem ha a kád OK pvc-... (2017.09.20. 16:49) Színlé technológia
  • Vajda Péter: @RAMBO: Köszi szerinted ez is olyan jó vagy inkább az inoxot vegyem, van különbség tatrósságban ... (2017.09.20. 14:07) Színlé technológia
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.