Téli teendők

Minden átfagyott, a földeken leálltak a munkák. Egyre jobban idegesít, hogy míg tavaly ilyenkor már megmetszettük a szőlő egy részét, idén a nagy hideg miatt még nem tudtuk elkezdeni a munkát - hiába, puhányok vagyunk. De találni ilyenkor is bőven elfoglaltságot, ami kitölti a napjaimat.

 

Vágók nyilvántartása

tovább »
2017.02.05. 08:55

Pincemunkák

Igazi, gyönyörű téli nap volt a mai: nulla fok körüli hőmérséklettel, ragyogó napsütéssel, hóval, száraz utakkal - kívánni sem lehet jobbat - az ilyen időt a jóisten kellemes matatásra teremtette a borospince körül. Annál is inkább, mert megfogadtam, hogy idén jobban odafigyelek a borászkodásra. Sokkal gyakrabban ellenőrzöm a kénszintet, és minden tartálygumit gyakrabban cserélek - nel lesz többé olyan, hogy leereszt a gumi, és egy vagy több hétig áll a bor úgy, hogy érintkezhet a levegővel. Már csak a fejtések gyakoriságán kellene változtatni, de az borzasztó nehéz, mert a pincémnél nincs folyóvíz, még hideg sem, nemhogy meleg. Mi ballonokban szállítjuk a forró vizet hordómosásához, de az ilyen hideg januárban nem nagy buli, pláne úgy, hogy a kocsival fel sem tudok menni a pincéig.

tovább »
2017.01.21. 22:47

2016

Egy újabb éven vagyok túl, és megszámlálhatatlanul sok dolog történt velem. Ha majd egyszer lesz öt percem visszatekinteni, valószínűleg életem egyik legdolgosabb éveként fogok 2016-ra emlékezni.

 

Még télen kezdtük a metszést a családdal, hol a feleségem, hol a 11 éves nagyfiam tartott velem. Bebizonyítottuk magunknak, hogy egy hektár szőlőt akár Mogyoródról leutazgatva is meg lehet metszeni - és tavaszra igazán szépen állt az ültetvény. Metszés után megrendeltük egy kultivátorozást, ami iszonyatos hantokat hagyott, amit csak sokkal később tudtunk széttárcsázni. Az új ültetések közül a Tihanyi kék gyökeresedése kritikán aluli volt, de az előző nyáron ültetett rizling vágóban sem sok tőke maradt meg. Azt hiszem, többé nem ültetek nyári oltványokat, mert az utóbbi évek tapasztalatai szerint ez nettó pénzkidobás.

 

Norka

tovább »
2016.12.22. 22:01

Historia est magistra vitae (a történelem az élet tanítómestere)

Van egy nagyszerű angol sorozat a TV-ben, amelyik a Tudor korabeli apátsági farmok működését mutatja be úgy, hogy három angol történész egy éven át a korabeli farmerek életét élte: ugyanolyan házban laktak, ugyanolyan ruhákat hordtak, és a kor technolólógiai fejlettségének megfelelő szinten gazdálkodtak. A hat részes sorozat nagyon igényes, egyes részei magyarul is fellelhetőek a Youtubeon, a többi rész angolul van. A Tudor kor az 1500-as években volt, Magyarországon tíz éve halt meg Mátyás király és 14 évre vagyunk a Dózsa féle parasztfelkeléstől, 26 évre a mohácsi vésztől. Szerintem érdemes megnézni, hogy hogyan alakult ki a kapitalizmus mezőgazdasága. Ráadásul a sorozat folytatása egy viktoriánus farmra visz el bennünket (ez kb. a kiegyezés kora Magyarországon), ahol megjelennek az ipari forradalom gépei, amelyek lényegesen megkönnyítik a paraszti munkát. És nincs megállás: ezt követi az Edward korabeli farm, majd a háborús farm életét bemutató sorozat. Zseniális munka mindegyik, őszintén ajánlom mindenkinek. 

 

tovább »
2016.12.13. 22:30
Címkék: könyv

Facebook

Utolsó kommentek

  • Vajda Péter: @RAMBO: Szia! Meoldható lesz postán vagy küldjek érte valakit majd? Kösz (2017.02.16. 22:47) 2016
  • Vajda Péter: @RAMBO: 30 db vesszőt kérnék a csókából (50 db oltványt szeretnék készíteni, szerintem elég lesz ... (2017.02.13. 11:10) 2016
  • RAMBO: @Vajda Péter: Hány vessző/szem kell? (2017.02.13. 09:36) 2016
  • Vajda Péter: @BZoltan: És kérhetek belőle egy 5 szemes vesszőt feldarbolva postán levélben? (2017.02.12. 19:03) 2016
  • BZoltan: @Vajda Péter: Azt a 3. kötete én is üldözöm. Viszont nekem megvan a Herman Goethe, Handbuch der Am... (2017.02.12. 18:45) 2016
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.