Lex Rambo?

Bevallom őszintén, masszívan hiszek az összeesküvés elméletekben és szeretek a szükségesnél jóval nagyobb fontosságot tulajdonítani ennek a blognak. Itt van például az előző bejegyzés ahol leírtam, hogyan segíthetné az állam a szőlőtelepítést. És erre mi történik? Az alábbi hirdetmény jelenik meg az MVH honlapján:

 

Az egyéni tervek módosításának lehetőségei a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatása kapcsán

 

Felhívjuk tisztelt ügyfeleink figyelmét arra, hogy amennyiben a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és -átállításához a 2012/2013 borpiaci évtől igényelhető támogatás feltételeiről szóló 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján benyújtott egyéni tervben foglalt intézkedés valamilyen körülmény miatt nem hajtható végre (pl. szaporítóanyag beszerzési probléma), úgy lehetőség van az egyéni terv módosítására.

 

Egyéni terv módosítása iránti kérelmet csak abban az esetben szükséges benyújtani, ha módosul a szerkezetátalakítás végrehajtásának borpiaci éve, illetve a kialakítandó támrendszer típusa.

 

Az egyéni terv módosítása iránti kérelemhez csatolni kell a változások alapján kitöltött, 172/2014. (X. 16.) MVH Közlemény szerinti B3052 számú betétlapot, amelyet összefüggő területenként külön-külön kell kitölteni. A módosítási kérelem kapcsán további segítség található az MVH honlapjára (www.mvh.gov.hu) kihelyezett Tájékoztatóban.

 

Mint írtam, hajlamos vagyok túlértékelni ennek a blognak a hatását, de borzasztóan egybecseng a bejegyzésemben említett kockázat kezelésére irányuló szándék (hogy az oltványosokat ne verjük át), azzal a félmondattal, ahogyan az MVH a rendeletet indokolja (lásd a kiemelt részt) - nem beszélve a bejegyzés alatt megjelenő, Hajdu Z. által jegyzett kommentről:

 

"...arra egész határozottan emlékszem, hogy egy akkori írásod kapcsán is tudtunk igazítani valamit a rendszeren."

 

Lehet, hogy most is ez történt. :) Ha így van, köszönöm. Tényleg "kevés hasznosabb dolog van, mint az értelmes párbeszéd".

2014.12.02. 12:02

Hogyan segíthetné az állam a szőlőtelepítést?

Az elmúlt néhány évben többször is telepítettünk szőlőt (erről jó sok bejegyzés született ezen a blogon), és ez alatt az idő alatt is zajlott a permanens forradalom az intézmények átszervezésében. Az MgSzH-ból NÉBIH lett, a telepítés engedélyezése átkerült a hegybírókhoz, a telepítési jogokat már a HNT-től lehet beszerezni az állami jogtartalékból, a talajvizsgálati terveket pedig a kormányhivatalokkal is engedélyeztetni kell. Külső szemlélőként úgy érzem, hogy mostmár a termelő érdekében is történhetne néhány átakakítás a rendszerben, mert ez így nagyon nem jól van. Félreértés ne essék, nekem aztán végképp mindegy, hogy milyen szervezetek végzik az egyes munkafolyamati lépéseket, de az azért jó lenne, ha szem előtt tartanánk azt is, hogy a mezőgazdaság biológiai folyamatokat jelent, és ha már a természet nem igazodik a bürokráciához, akkor próbáljuk meg a bürokráciát passzítani a természethez. Itt van mindjárt a szőlőtelepítés engedélyezési/támogatási folyamata.

 

Telepítés menetrendje állami jogtartalékból történő telepítési jog vásárlás és telepítési támogatás igénybe vétele esetén (KATT A KÉPRE!)

tovább »
2014.11.09. 16:44

Állítható huzalmagasságú támrendszer

Az új szőlőkhöz fém támrendszert telepítünk, mégpedig azért, mert ezt a legkönnyebb művelni. A legnagyobb előnyt a befűzőszálak (vezetőszáltól számított) magasságának állíthatósága adja. Ez azt jelenti, hogy ahogyan a szőlő növekszik, úgy lehet emelni vele a befűzőszálakat - míg a hagyományos támrendszernél a szőlőnek bele kell nőnie a vezető szálak közé, és csak 30 cm-es hajtáshossznál nyújt támaszt a hajtásnak a befűzőszál, ami lényegében azt jelenti, hogy egy szeles napon minden hajtáscsúcs letörik. Mivel a hosszanti növekedést segítő hormon a hajtáscsúcsban termelődik, a szőlőben túlsúlyba jut a bokrosodásért felelős hormon, ami a hónaljhajtások elburjánzását eredményezi.

 

Felállítottuk a támrendszert

tovább »
2014.11.07. 22:45

Szőlőművelő traktor választás II.

Most jönnek a rövidített listára került traktorok, amelyek megfelelnek az erőgépválasztás minimális feltételrendszerének: 30-50 LE közötti kategóriába esnek, van gyári fülkéjük, könnyűek (ez 1700 kg. körüli fülkés súlyt jelent), van idehaza országos szervízhátterük és megbízható alkatrészellátásuk - és nem utolsó sorban elhisszük róluk, hogy a gyártójuk képes időtálló traktort készíteni. Közös jellemzőjük, hogy könnyű olyan embert találni, aki párás szemmel beszél egyik vagy másik típusról, miszerint már 40 éve is micsoda traktorok voltak az akkori gépek.

 

LEGO 8063 Tractor with Trailer

tovább »
2014.11.04. 23:01
Címkék: traktor

Követheted a blogot Facebookon is!

Utolsó kommentek

  • RAMBO: @Bedujin: Vettem! :) (2014.12.09. 09:34) Lex Rambo?
  • Bedujin: Üdv Rambo! Valamikor írhatnál egy borászat engedélyezésének menetéről/lépéseiről, és hogy milyen ... (2014.12.09. 09:30) Lex Rambo?
  • RAMBO: @p4o5k0: ezt nem választanám, bár megkíméltnek néz ki. Alkatrész? Szervíz? (2014.12.04. 23:04) Szőlőművelő traktor választás II.
  • kunzoo: Gratulálok! Reméljük így történt. (2014.12.03. 21:36) Lex Rambo?
  • p4o5k0: Ez? www.agroinform.com/geppiac/holder-holder-v50-ultetvenytraktor/h_224991?ref=e22f1a13 "csak" 2,7... (2014.12.03. 20:24) Szőlőművelő traktor választás II.
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.