Vízrendezés (melioráció) I.

Az új terület alsó egy hektárján áll a víz. Az itt termő savanyú fűfélékből (amelyek a pangóvizes területek jellegeztes indikátornövényei) arra lehet következtetni, hogy ez elég gyakori jelenség ezen a részen. 2011-2012 forró, aszályos nyarain nem jelentkezett a belvíz, de ahogy esősebb nyarak is jöttek, úgy vált a terület egyre vizenyősebbé. A belvíz kialakilását két dolog is siettette: a birtok elján fekvő utat benőtte a gaz, és nem volt mellette árok - így a csapadékvíz elvezetése nem volt megoldott. A szomszédom pedig az én telkemen ásott magának egy vízelvezető árkot úgy, hogy a földet a felém eső oldalra rakta ki - ami így visszaduzzasztotta a az én földemre a csapadékvizet.

 

A kép előterében a látható növénytársulás pangóvízre utal

tovább »
2015.01.18. 11:49

Gazdasági számítások

A mezőgazdaság szóban a gazdaság arra utal, hogy a termelésnek jövedelmezőnek kell lennie. De hogyan számítsuk ki a jövedelmezőséget? 

 

Kezdjük a beruházási költséggel. Írtam már arról, hogy mi minden kell egy kis borászat beindításához (szőlőtermő terület, pince, gépek, berendezések). Termőhelytől függően 1Mio és 10Mio forint között van egy hektár szőlő, a kacsaláb méretétől függően 3-30Mio forint között a pince (uradalom, kastély) ára. Bogyózó, prés és a többi berendezés 1Mio és 3Mio között beszerezhető. Ha a birtok nagyobb mint 5 hektár, a gépesítés elkerülhetetlen, a használt MTZ-től a vadiúj Kubotáig 1-11Mio forint között költhetünk traktorra, és még kb. 1,5Mio-6Mio forint körüli összegért szerezhetjük be a szükséges adaptereket.

tovább »
2015.01.04. 13:51

2014

Ennek az évnek úgy vágtam neki, hogy hihetetlenül sok telepíteni, cserélni valóm lesz. Sőt, év elején még nem is voltam tisztában azzal, hogy mennyi is az a "hihetetlenül sok". A birtokmagon (a beccei vágón) lezárultak az átalakítási munkálatok. Persze, néhány tőkét még kell majd pótolni, de a nagyján túl vagyunk. Az alsó vágóban befejeződött a rizling cseréje juhfarkra és furmintra - bár a tavalyi évben termőre forduló átoltások termését sem tudtuk idén leszüretelni. Megfigyeltem, hogy akármekkora hajtást is növesztett az első évben a szőlő, a vezetőszálig vissza kell vágni tavasszal, különben lesz olyan ízköze, amelyik nem hajt ki. Kialakulóban van a természetes talajtakaró növényzet - ezen van még mit javítani, de még nem tudtam átalakító kevertéket vetni.

tovább »
2014.12.29. 21:45

Lex Rambo?

Bevallom őszintén, masszívan hiszek az összeesküvés elméletekben és szeretek a szükségesnél jóval nagyobb fontosságot tulajdonítani ennek a blognak. Itt van például az előző bejegyzés ahol leírtam, hogyan segíthetné az állam a szőlőtelepítést. És erre mi történik? Az alábbi hirdetmény jelenik meg az MVH honlapján:

 

Az egyéni tervek módosításának lehetőségei a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatása kapcsán

 

Felhívjuk tisztelt ügyfeleink figyelmét arra, hogy amennyiben a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és -átállításához a 2012/2013 borpiaci évtől igényelhető támogatás feltételeiről szóló 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján benyújtott egyéni tervben foglalt intézkedés valamilyen körülmény miatt nem hajtható végre (pl. szaporítóanyag beszerzési probléma), úgy lehetőség van az egyéni terv módosítására.

 

Egyéni terv módosítása iránti kérelmet csak abban az esetben szükséges benyújtani, ha módosul a szerkezetátalakítás végrehajtásának borpiaci éve, illetve a kialakítandó támrendszer típusa.

 

Az egyéni terv módosítása iránti kérelemhez csatolni kell a változások alapján kitöltött, 172/2014. (X. 16.) MVH Közlemény szerinti B3052 számú betétlapot, amelyet összefüggő területenként külön-külön kell kitölteni. A módosítási kérelem kapcsán további segítség található az MVH honlapjára (www.mvh.gov.hu) kihelyezett Tájékoztatóban.

 

Mint írtam, hajlamos vagyok túlértékelni ennek a blognak a hatását, de borzasztóan egybecseng a bejegyzésemben említett kockázat kezelésére irányuló szándék (hogy az oltványosokat ne verjük át), azzal a félmondattal, ahogyan az MVH a rendeletet indokolja (lásd a kiemelt részt) - nem beszélve a bejegyzés alatt megjelenő, Hajdu Z. által jegyzett kommentről:

 

"...arra egész határozottan emlékszem, hogy egy akkori írásod kapcsán is tudtunk igazítani valamit a rendszeren."

 

Lehet, hogy most is ez történt. :) Ha így van, köszönöm. Tényleg "kevés hasznosabb dolog van, mint az értelmes párbeszéd".

2014.12.02. 12:02

Követheted a blogot Facebookon is!

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.